For lite «girls, games and gambling»?

Danmark er verdensmestre i e-modenhet. Norge sakker akterut. Er det for lite «girls, games and gambling»?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år siden 2000 har magasinet «The Economist» rangert nasjoners såkalte «e-modenhet».

Og tro meg, dette har ingenting med modenheten av morrpølsene til Gilde å gjøre.

Snarere tvert imot.

Det handler i stedet om hvor langt det nasjonale samfunnet er kommet i å ta i bruk og tilpasse seg ny teknologi.

Rapporten tar hensyn til langt mer enn antall PC'er, mobiltelefoner og bredbånds- tilknytninger. Den ser også på hvordan landets e-infrastruktur fungerer i samspillet mellom myndigheter, borgere og næringsliv.

I år som ifjor ligger Danmark på topp, med 9,00 poeng av en maksimal score på 10.


Norge havner på 11. plass, to plasser ned siden ifjor. Det betyr ikke at vi er blitt mindre e-modne siden ifjor, men at andre har modnet raskere enn oss.

Både Australia og Canada har gått forbi, og skyver oss ned fra fjorårets 9. plass.

En av årsakene til at vi stagnerer på denne målingen, kan være knyttet til den nye regjeringens beslutning om å legge borgerportalen «Min Side» på is. Min Side slik den er utformet vil bety mye for det elektroniske samspillet mellom myndighetene og den jevne borger.

Min Side er viktig, men viktigere er kanskje signalene den nye regjeringen har gitt hva gjelder IT. Tidligere moderniseringsminister Morten Meyer hadde nok en helt annen glød og ektefølt entusiasme rundt disse tingene enn vår nåværende fornyings- og administrasjonsminister (jeg greier ikke å se kombinasjonen «fornying» og «administrasjon» som annet enn en selvmotsigelse) Heidi Grande Røys.

Leder i Abelia, Paul Chaffey, tenker i samme baner:

- Vi har en statsråd og myndigheter som ikke lenger sier noe om hvor vi skal, sier han til Neste Klikk.


Men regjeringens motvilje mot «sånne datagreier» er én ting. En annen bremsekloss tror jeg er duopolet vi har innen telekom. Interessen for å utvikle nye tjenester i lille Norge er nok stor på grasrota, men dempes av de to tele-duopolistene Telenor og Netcoms interesse for å «melke» eksisterende teknologi så lenge som mulig.

Så spørs det i hvilken grad vi skal ta denne form for målinger alvorlig. Paul Chaffey tror ikke så veldig på dem, og påpeker at i Norge investeres det veldig mye i IT i sektorer som kanskje ikke hensyntas særlig sterkt i undersøkelsene. Oljeindustrien og fiskeindustrien er to områder hvor det pøses inn store penger i IT-modernisering som ikke nødvendigvis bidrar til større e-modenhet i de internasjonale konkurransene.

Kanskje perspektivet er litt for snevert?

- Det er en grunn til at mange regner at «3G» står for «girls, games and gambling», sier Chaffey.

- Kanskje det at du kan se fotball på 3G-telefonen din nå vil bidra til å løfte oss oppover igjen?


Tidligere i Paals perspektiv:Personvernpolicy