Hva er vitaminer?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Guro fra Hammerfest lurer på hva vitaminer er for noe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Guro fra Hammerfest hadde følgende på hjertet:

Jeg leser stadig vekk om vitaminer i ulike blader, og de har kryptiske navn som plentytoksin, fillumorat, B03, F7 og X23. Jeg vet egentlig ikke en pøkk om hva vitaminer er, men jeg skjønner såpass at de er bra for meg. Gidder du å skrive litt om vitaminer, kjære Stein?

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg».

Lurer du på noe? Send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Se mer informasjon i bunnen av artikkelen.


Selvsagt gidder jeg det, kjære Guro. Du har rett - du vet faktisk ikke en pøkk om vitaminer. Ikke et eneste av de navnene du ga der, var i nærheten av å være korrekte engang. Men du er inne på noe, for det ER mange rare navn ute og går.

Vitaminer er sånne ting vi ikke trenger å tenke så mye på, for med vanlig kosthold får vi stort sett de vitaminene vi trenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ok, hva er så vitaminer?


Vitaminer er næringsstoffer som kroppen din trenger for en lang rekke viktige prosesser. Kroppen trenger for eksempel vitaminer for å bygge opp og vedlikeholde muskler, skjelett, hud og slimhinner. Omdanningen av karbohydrater, fett og proteiner til energi er også avhengig av vitaminer. Vitaminer er i tillegg med på å sørge for at kroppen din er motstandsdyktig mot infeksjoner.

Vitaminer er en betegnelse for en gruppe organiske forbindelser. De er molekyler som deltar i kjemiske prosesser i kroppen. Utviklingen i biokjemien, i vår forståelse av cellemaskineriet, har vært nært knyttet til fremskritt i vitaminforskningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

kilde: frukt.no (fotograf: Kim Holthe)kilde: frukt.no (fotograf: Kim Holthe)

Vitaminbehov


Kroppen kan stort sett ikke produsere vitaminer selv. Du er derfor avhengig av å få i deg vitaminer fra maten du spiser. Imidlertid kan D-vitamin dannes i huden som følge av sollys, og K-vitaminet kan dannes av tarmbakterier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et sunt og allsidig kosthold, rikt på frukt og grønnsaker gir i de fleste tilfeller kroppen nok vitaminer

Dagsbehovet varierer fra noen få mikrogram (μg) til milligram (mg). Vitaminene er nødvendige for normal vekst og utvikling, og opprettholdelse av stoffskifteprosessene.

Med litt omtanke er det ikke vanskelig å dekke den anbefalte tilførselen av vitaminer gjennom vanlig mat, og generelt inneholder norsk kosthold tilstrekkelig med vitaminer til å dekke behovet for de aller fleste. I Norge er margarin tilsatt vitamin A og D. Vitaminisering av dyrefôr er landbruksøkonomisk viktig.

Når behovet for de ulike vitaminer er dekket, blir man ikke «sunnere» av å spise mer vitaminer. Overskudd av de fleste vitaminer blir skilt ut igjen av kroppen og gjør ingen nytte. Andre vitaminer, spesielt A- og D-vitamin, blir lagret, og kan i store mengder være giftige (hypervitaminose).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vitamin B 12Vitamin B 12

De ulike vitaminene


I alt kjenner man 13 vitaminer. Vitaminene blir tradisjonelt inndelt i to hovedgrupper: de fettløselige vitaminene A, D, E og K, og de vannløselige vitaminene, som omfatter vitaminene i B-komplekset: tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 (pyridoksal), pantotensyre, folat (folsyre), vitamin B12, biotin; og vitamin C (askorbinsyre).

Artikkelen fortsetter under annonsen

A-vitamin
Dette er et fettløselig vitamin. Det er nært beslektet med beta-karoten, som re fargestoffet i for eksempel gulrøtter. Når du spiser beta-karoten, omdanner et enzym i magen det til vitamin A

B-vitamin
Er et vannløselig vitamin, og består av variantene tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pyrodoksal (B6), cyanocobalamin og folsyre.

Vitamin C
Kalles også askorbinsyre, og er et vannløselig vitamin.

Vitamin D
Dette er en av de fire fettløselige vitaminene, og kalles også kalsiferol.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vitamin E
Er også fettløselig. Det kalles tokoferol.

Vitamin K
Fettløselig

Pantotensyre
Vannløselig

Biotin
Vannløselig

Og er du fremdeles ikke mettet på informasjon, Guro, så bugner nettet av artikler om vitaminer. Du kan for eksempel lese om de ulike vitaminene hos Lommelegen.


God helg, folkens.


Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.