V for Vendetta

Spennede, original og skremmende aktuell. V står for et svært Vellykket sci-fi eventyr som du bør få med deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Premiereklare «V for Vendetta» har i visse miljøer vært et tema for debatt allerede før den har nådd kinosalen.

Årsaken er at filmen tar opp brennheite tema som terrorisme, statsovervåkning og fordreide fiendebilder. Ja, så aktuell er filmen at man nesten kan bli skremt.

Tematisk beveger eventyret seg fra Abu Ghraib-fengselet, via fugleinfluensa til bombene som gikk av på undergrunnen i London i fjor.

Portman tester ut Abu Ghraib-moten. (Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome Norge)Portman tester ut Abu Ghraib-moten. (Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome Norge)

Diktator-skikkelsen i filmen lirer av seg en type retorikk som ligger så tett opp til Bush Jr sin egen at det gikk kaldt nedover ryggen på meg.

Dette tiltross for at manuset (som er bygget på en klassisk tegneserie fra 80-tallet) skal ha blitt skrevet allerede tidlig på 90-tallet.

Har nåtiden blitt fortidens verste framtids-mareritt?


Diktatoren ser deg


Vi befinner oss i London i en ikke alt for fjern framtid i et storebror-ser-deg-samfunn som blir styrt av diktatoren Adam Sutler. Sutler har oppnådd folkets støtte etter å ha drevet med systematisk skremselspropaganda over lengre tid. Londons befolkning lever under jernhælen hans og det er livsfarlig å motsi regimet. Dersom man skulle våre så syndig å være annerledes på noen måte, for eksempel muslim eller, gud forby, homo, så er man ille ute.
Det er mulig du liker «V for Vendetta» dersom du likte:
-

Sin City


-

The Matrix

Men, ikke alle lar seg knekke. Filmens hovedperson, den mystiske maskerte med kodenavn «V» (Hugo Weaving kjent fra blant annet Matrix-filmene), planlegger et opprør. For å forandre på sakene har han skjønt at man må ta sterke virkemidler i bruk, i form av bomber og krutt. Om «V» er en slags superhelt og frihetsforkjemper eller er fordreid terrorist blir det opp til publikum å avgjøre. Med seg på laget får han i allfall den unge Evey (Natalie Portman).

Den «gode» terrorist?


Spørsmålet er: Kan voldelige aksjoner forsvares dersom de utføres av de «riktige» menneskene? Og hvem kan i såtilfelle kalle seg de «riktige»? Blir vi i publikum like manipulert av helten som befolkningen i London blir av diktatoren?


«V» den gode terrorist?(Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome Norge)«V» den gode terrorist?(Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome Norge)

Bak manuset står brødrene Wachowski som også skapte Matrix-filmene. Og det er ikke fritt for at man også i «V for Vendetta» får noen totalt uventede aha-opplevelser.

P for perfekt Portman


Natalie Portman skal visst ha jobbet steinhardt for å lande rollen som «Evye», og det er tydelig at hun går inn for oppgaven med hud og hår, bokstavlig talt. I en scene får hun til og med babert alt håret sitt bort i kunstens navn. Denne scenen kunne naturlig nok kun spilles inn én gang og Portman skuffer ikke når det kommer til innlevelse og intensitet. Det formelig gnistrer av henne i denne filmen.

Det er ikke lett å beskrive stemningen i «V for Vendetta», men dersom du ser for deg George Orwells 1984 blandet med en tøtsj av Big Brother, amerikansk utenrikspolitikk ispedd en skrudd superhelt, så nærmer du deg.

Dette er rett og slett en original, frisk og brennaktuell film som oppegående kinogjengere bør få med seg. V står virkelig for vellykket.