Meny

Hva er AIDS?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finnes det noen kur mot AIDS, og er det bare mennesker som kan få sykdommen?


Elektronmikroskopbilde av et HIV-virus som fester seg på en celleoverflate.

«Stein hjelper deg»-spalten i dag handler om HIV og AIDS. I kjølvannet av alle temaene jeg tar opp, får jeg alltid en del epost med spørsmål tilknyttet det aktuelle temaet. Når et tema nettopp har vært skrevet om, kan det gå lang tid før jeg skriver om det igjen - hvis jeg overhodet gjør det.

Siden det ikke er jeg som svarer, men fagpersoner, kan jeg ikke svare på epost. Spørsmålene jeg tar opp må ha en viss relevans og interesse, og jeg kan derfor ikke garantere at alle får svar. Men uansett: Send meg spørsmålene dine.

AIDS, ja. Vi har alle hørt om denne snikende, ulmende sykdommen som tærer kreftene ut av folk, og som tilsynelatende alltid ender med døden. For å forklare oss litt rundt AIDS-problematikken, fikk vi hjelp av professor Knut Fylkesnes ved Senter for Internasjonal Helse ved Universitetet i Bergen. Han arbeider med fagområdene HIV, epidemologi og helstetjenesteforskning.

Knut Fylkesnes, professor ved Senter for Internasjonal Helse ved Universitetet i Bergen.Knut Fylkesnes, professor ved Senter for Internasjonal Helse ved Universitetet i Bergen.

Hva er egentlig AIDS?

- AIDS er rett og slett en virussykdom som langsomt bryter ned menneskets immunforsvar. Det tar i gjennomsnitt 10 år fra man blir smittet til immunforsvaret er så nedbrutt at kroppen ikke klarer å kjempe imot andre sykdommer lengre.

- Det er riktig at man ikke dør av AIDS i seg selv. Stort sett forårsakes døden av kjente infeksjonssykdommer.

Får vi noen kur mot AIDS?

- I 1996 fikk vi en kur som kan redusere nedbrytningen av immunforsvaret betydelig. Ved hjelp av denne kuren kan døden utsettes inntil videre og ganske lenge. Problemet med denne medisinen er at listen over plagsomme sidevirkninger er lang. Dette gjør at medisinen ikke kan brukes på alle. Denne medisinen holder viruset i sjakk ved å holde aktiviteten nede på et lavt nivå. Døden kan dermed utsettes i flere år.

- Det jobbes fortsatt intensivt med å utvikle en vaksine mot HIV og AIDS, men det vil fortsatt være snakk om minst 10 år før vi kan tenkes å ha en effektiv vaksine som kan brukes på store populasjoner.

- Utfordringen med HIV-viruset og andre virus, er at viruset hele tiden endrer seg. Dette kan medføre resistens mot eksisterende medisiner, og medisinene må dermed endres i takt med viruset. Ofte må det brukes flere medisiner samtidig for å oppnå ønsket effekt.

- I Afrika, hvor HIV og AIDS er mest utbredt, brukes medisiner i liten grad. I det sørlige Afrika antar vi at rundt 5 % av de som trenger det, blir behandlet med medisiner. Men det er håp - det er blant annet opprettet et globalt fond for denne type behandling.

Er det bare mennesker som får AIDS?

- Det er nok det, ser det ut til. Vi har jo for eksempel den teorien som sier at HIV-viruset kommer fra sjimpansene. Riktignok kan de ha en type virus som ligner på HIV, men som de ikke blir syke av. Det er imidlertid ingen holdepunkter for å si at sjimpansene er opphavet. Dette teorien føyer seg inn i rekken av flera andre teorier. Ergo, vi har ikke noe svar på hvor HIV stammer fra.

Fakta om AIDS

AIDS er en dødelig og for tiden ikke-kurerbar sykdom som forårsakes av HIV-viruset.

HIV-viruset angriper kroppens T4 lymfocytter og bryter ned immunforsvaret, slik at kroppen ikke er i stand til å forsvare seg mot ellers (forholdsvis) ufarlige sykdommer som f.eks. influensa. Vi kan dermed si at vi aldri dør av AIDS, men med AIDS, ettersom AIDS nærmest er å regne som en tilstand hvor kroppen er forsvarsløs.

Lurer du på noe?

Send meg ditt spørsmål.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus