Karikaturtegningene - en avledningsmanøver?

Det er vanskelig å forstå hvordan karikaturhistorien har fått de dimensjoner den har fått. Kan det hele være en psyop?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg vil invitere deg til et lite tankeeksperiment:

Tenk deg en militær supermakt som angriper to land hvor islam er den dominerende religionen, og okkuperer dem i årevis. Hundretusenvis av liv går tapt.

Tenk deg så at to avisredaktører i to forholdsvis fredelige land oppunder Nordpolen trykker noen karikaturtegninger som harsellerer med islam.Spørsmålet mitt er: Hvem får mest pepper?

Ikke sant?

Det er litt rart?

Jeg har, i likhet med mange andre, grublet over hvordan noe som for oss virker så uskyldig kan få tusenvis av mennesker på den andre siden av kloden til å hyle ukvemsord mot oss og brenne både flagg og ambassader.

En artikkel i BBC News satte meg på en tanke.

Kanskje forklaringen er enkel?

Kanskje hele greia er en avledningsmanøver?


Kanskje hele historien er en grundig forberedt psyop?

Psyop er en forkortelse for en psykologisk operasjon, som Wikipedia beskriver som:

«en planlagt operasjon hvor nøye utvalgt informasjon plantes hos spesifikke utenlandske mottakere med henblikk på å påvirke deres følelser, motiver, sunne fornuft, og i siste instans hvordan myndigheter, organisasjoner, grupper og individer forholder seg.»

Donald Rumsfelds plan for informasjonskrigføring. Klikk på bildet for å laste ned hele rapporten som en PDF-fil.Donald Rumsfelds plan for informasjonskrigføring. Klikk på bildet for å laste ned hele rapporten som en PDF-fil.

Et nyss deklassifisert dokument fra Pentagon gir et fascinerende innblikk i det amerikanske militæres planer for «informasjonsoperasjoner», fra psykologiske operasjoner til å kortslutte alle elektroniske kommunikasjonslinjer på kloden hvis det trengs.

Psyop'er er et viktig virkemiddel i planen.

Smakebiter fra aktivitetslistene er bevisst påvirkning av journalister, utenlandske aviser som skrives av amerikanske psyop-agenter, radiokanaler i fiendeland som får økonomisk støtte over det amerikanske forsvarsbudsjettet, og andre former for påvirkning.

For forsvarsminister

Donald Rumsfeld

kan psyoper være en trykkventil. Han trenger syndebukker, så mange han kan få tak i, og er ekspert på avledningsmanøvre.

Han ynder for eksempel å gi mediene skylden for alt som går galt i Irak og andre steder han sender soldater.

Kanskje hele historien er enda en slik avledningsmanøver?

Nei, det kan vel ikke være tilfelle.

La oss i alle fall spole litt tilbake.


Det er mer enn fire måneder siden Jyllandsposten publiserte de famøse tegningene. I løpet av de fire månedene har vi ikke hørt et pip om at noen var opprørt for noe som helst.

(Jo, jeg vet at det var uro over dem før det kom til overflaten i den norske andedammen, men det var langt fra de dimensjonene det senere har fått.)

Så re-publiseres tegningene i en marginal norsk kristenavis.

Nå stiger plutselig temperaturen som i en løpsk atomreaktor.


Vi bare spør

Sett at det var noe i tanken som presenteres i denne kommentaren.

Hva ville operasjonen i så fall være en avledningsmanøver for?

Er det for at rasende muslimer skal ha noe annet enn amerikanere å være rasende på?

Eller er det en avledningsmanøver fra styrende i muslimske stater, for å få fokus bort fra indre uro og misnøye med manglende demokrati, mennskerettigheter og sosiale rettigheter?

Vi bare spør.

Plutselig blir tegningene fra Jyllandsposten tilsynelatende viktigere enn Kosovo, Bosnia, årelang okkupasjon av Irak og Afghanistan, hele Midt-Østen-konflikten, til sammen.

Dette henger ikke på greip.

Med mindre ...

Med mindre det er en «operasjon hvor nøye utvalgt informasjon plantes hos spesifikke utenlandske mottakere med henblikk på å påvirke deres følelser, motiver, sunne fornuft, og i siste instans hvordan myndigheter, organisasjoner, grupper og individer forholder seg»?

Men herrejesus og ved profetens skjegg, jeg er sikkert langt ute på ville veier nå.


Det var bare en tanke.


Kjære debattanter,

Det er godt at stoffet vi bringer i Startsidens magasin Neste Klikk engasjerer. Men enkelte blir litt for ivrige. Derfor vil vi i redaksjonen be om at du:

  • Holder deg til saken
  • Ikke karakteriserer motdebattanter eller andre personer, institusjoner og organisasjoner på en uhøflig eller sjikanøs måte
  • Unngår bannord og annen ordbruk som virker støtende
  • Lar være å fremsette påstander du ikke har belegg for
  • Kort sagt: Bruk vanlig folkeskikk

Redaksjonen vil redigere eller fjerne innlegg vi opplever ikke følger disse reglene.

En annen ting: Vårt kommentarsystem viser ikke ditt innlegg med en gang, men vær tålmodig, det kommer. Ikke legg det inn en gang til fordi du ikke ser det her med det samme.

Personvernpolicy