Dusjing - en kamp for livet

Alle som har dusjet, har opplevd å bli antastet av et dusjforheng som klistrer seg rundt kroppen din. Hvorfor skjer dette?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du vet hva jeg snakker om. Du kommer inn på badet, og alt er i sin

skjønneste orden. Ingenting er knust og alt henger der det skal. Ikke før du skrur på dusjen - da skjer det. Dusjforhenget vaier som et flagg i stiv kuling, og det blåser alltid mot deg. Aldri fra deg. Irriterende er nå én ting, men det er rett og slett ekkelt når forhenget klistrer seg rundt både det ene og det andre.

Vi hadde en leser som lurte på akkurat dette. Altså: Hvorfor klistrer dusjforhenget seg til kroppen når man dusjer? Og går det an å gjøre noe med det slik at man slipper å sloss for livet hver morgen?

Vi snakket med Bjørn H. Samset, formidlingskonsulent ved Fysisk Institutt ved i Universitetet i Oslo.

- Dette spørsmålet har vært mye diskutert blant fysikere, og har faktisk blitt tatt alvorlig nok til at en professor ved universitetet i Massachusetts i USA, David Schmidt, forsket frem en forklaring i 2001.

- Det er to grunner til at dusjforhenget klenger seg klamt og ubehagelig

inntil deg om morgenen. Den ene er at dusjen du står inne i fungerer som en pipe, akkurat som den som frakter røyken bort fra en vanlig stuepeis. Det varme vannet varmer også opp luften inne i dusjen, og denne begynner å stige opp og ut over forhenget.

- Ny luft trekkes inn nede ved bena (har du lagt merke til at det ofte er kaldere nederst på kroppen enn øverst når du dusjer?), og dette får forhenget til å snike seg innover. Dette kalles rett og slett «pipe-effekten».

- Men - hadde dette vært alt, kunne vi jo bare dusjet i kaldt vann og så vært kvitt problemet. Dessverre er det en årsak til, som går under navnet Bernoulli-effekten. Vanndråpene som faller i dusjen dytter også på luften akkurat der hvor dusjstrålen går, og får denne til å bevege seg med strålen. Professor Schmidt viste at dette laget en liten virvelvind inne i dusjen.

- Når luften inne i dusjen går rundt på denne måten gjør det også at trykket inni blir lavere enn utenfor, og dermed trekkes forhenget enda mer inn mot deg. For å se denne virvelvinden foreslår han at du kan sette dusjen på med en krafig sprut med så lite spredning som mulig, og så selv så utenfor dusjen og blåse røyk inn. Da vil røyken følge denne virvelen rundt og rundt i dusjen.

- Så nei, det er dessverre ingenting vi kan gjøre for å slippe klamme dusjforheng om morgenen - annet enn eventuelt å gå tilbake til å bruke badekar.

Tips: Hold et ark foran munnen og blås langs arket på oversiden. Arket vil dermed løfte seg. Dette skyldes at vi får lavere trykk på oversiden av arket.

Lurer du på noe?

Send oss ditt spørsmål

Personvernpolicy