Pavens attentatmann løslates

Mannen som prøvde å drepe den forrige paven slippes fri etter endt soning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paven tilga sin attentatmann.Paven tilga sin attentatmann.

Istanbul (NTB-AFP): Mannen som forsøkte å drepe pave Johannes Paul II i 1981, Mehmet Ali Agca, vil bli sluppet ut av fengsel i Tyrkia denne uken.

En tyrkisk domstol har gitt sin godkjennelse til at Agca løslates, meldte nyhetsbyrået Anatolia søndag. Dermed ser det ut til at tyrkeren kan få sin frihet etter nærmere 25 år i fengsel.

Agca var en 23 år gammel høyreekstremist på flukt fra tyrkiske myndigheter da han åpnet ild mot den katolske kirkens overhode på Petersplassen i Roma. Paven fikk alvorlige skader, og Agca måtte tilbringe de neste tiårene i italienske fengsler. Da han ble utlevert til Tyrkia i 2000, måtte han sone nye dommer for et bankran og et attentat mot en tyrkisk journalist på 1970-tallet.

Agcas motiver for å forsøke å drepe pave Johannes Paul II er fortsatt et mysterium. Mange oppfatter ham som en sinnsforvirret person, mens andre tror han har spilt gal i et forsøk på å lure etterforskere. En teori om at han hadde støtte fra de hemmelige tjenestene i kommunistiske Bulgaria og Sovjetunionen, er aldri blitt endelig bekreftet.

Den forrige paven valgte uansett å vende det andre kinnet til, og oppsøkte Agca i fengselscellen for å tilgi ham.

Møtet gjorde tilsynelatende uutslettelig inntrykk på attentatmannen. I fjor søkte han om lov til å delta i pavens begravelse, for å hedre mannen han nå omtalte som sin åndelige bror. (©NTB)


Personvernpolicy