Sharons liv og virke

I skrivende stund er det gått ni dager siden Sharon var ved bevissthet, etter at han ble rammet av hjerneslag og legene la ham i narkose. Det ser ut til at en æra i Midtøsten er over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den siste uttalelsen fra sykehuset i Jerusalem heter det at tilstanden hans er alvorlig, men stabil.

- Situasjonen er bekymringsfull, til og med skremmende. Sannhetens øyeblikk nærmer seg, sier en ikke navngitt medisinsk kilde til israelsk radio.

Legene som behandler Ariel Sharon sier de er bekymret over at de foreløpig ikke har klart å vekke statsministeren til bevissthet, ifølge israelske medier.

Den israelske giganten

Sharon, som har fått tilnavn som «Bulldoseren» og «Jernneven», er en virkelig gigant i den israelske historien. Han har i stor grad gått sine egne veier og fulgt egne overbevisninger, noe som har sørget for å holde ham i verdens fokus i mange år.

Ariel Sharon ble født like utenfor Tel Aviv i 1928, i et Palestina som den gang var under britisk kontroll. Sharons første kone, Maraglit, døde i en bilulykke i1962. Han giftet seg året etter med Maraglits søster, Lili. Hun døde av lungekreft i 2000.

Han hadde totalt tre sønner, hvor to sønner med Lili. Imidlertid ble den ene sønnen drept av et skudd i 1967.

Sharon har mange venner og minst like mange fiender, men uansett hva man måtte mene om mannen, vil han etterlate seg et stort politisk hull som det vil være vanskelig å fylle. Han har hatt en enesteående høy oppslutning blant det israelske folk.

I november i fjor forlot Sharon Likud -partiet og dannet partiet Kadima. Store deler av velgermassen fulgte etter. «Alle» spådde at Kadima ville bli den store valgvinneren i det forestående valget i mars.

Nå er det imidlertid mer usikkert, og få tør uttale seg bastant om hva som vil skje ved valget.

Sharons finansminister, Ehud Olmert, er satt inn som statsminister og leder for Kadima frem mot valget.

Uredd og sterk

Sharons vei inn i politikken startet da han vervet seg i den israelske hæren i 1948. Hans deltakelse i uavhengighetskrigen samme år skulle bli den første av mange kriger, både i hæren og i politikken.

Han forlot hæren i 1952 for å studere Midtøsten-historie ved det hebraiske universitetet i Jerusalem, samtidig som han var offiser i infanteriet i reservestyrkene.

Etter sin retur til den israelske hæren i 1953, fikk Sharon ansvaret for en elitegruppe. Etter en serie angrep på Israel, tok de seg inn i Jordan.

Sharon posisjonerte seg som uredd og sterk, og etter manges mening også blodtørstig og hensynsløs. 69 jordanske innbyggere ble drept da husene dere ble sprengt i luften. Sharon påsto etterpå at han trodde at husene var tomme.

I 1956 fikk Ariel Sharon ansvaret for de israelske fallskjermstyrkene. Samme år ledet han et angrep på Mitla-passet i Sinai - et angrep han senere fikk massiv kritikk for. Han unnlot å vente på den israelske hovedstyrken, noe som førte til store tap på israelske side.

Under seksdagerskrigen i 1967 kom Sinai, Gaza, Vestbredden og Golan under israelsk kontroll. På dette tidspunktet hadde Sharon blitt en fremtredende general, og han ledet sin stridsvognbataljon til seier over egyptiske styrker i Sinai. Etter krigen kontrollerte israelerne et område som var fire ganger så stort som landet selv. Ett av slagene, ved Um Katef, er siden gått inn i klassisk militærlitteratur som et militært mesterstykke.

Sharon på 70-tallet - for første gang inn i politikken

I 1970 fikk han i oppdrag å gjøre en ende på terroren i Gaza. Nok en gang posisjonerte Sharon seg som en handlingens mann. Hans aksjoner førte til en periode på flere år der det var relativt rolig på Gaza. Likevel er det ikke til å stikke under en stol at han også her opptrådte relativt hensynsløst, selv om det etter hans eget utsagn ikke ble drept uskyldige sivile

I 1973 søkte han avskjed fra hæren, og senere samme år var han med på å danne Likud-partiet. Sharons sivile liv varte imidlertid ikke lenge.

Egypt og Syria gikk til angrep på Israel i oktober 1973, og Sharon ble satt inn som sjef for stridsvognstyrkene under den berømte Yom Kippur-krigen.

Året etter, i 1974, ble han valgt inn i Knesset (parlamentet), men trakk seg senere på året for å returnere til de væpnede styrkene.

Yitzhak Rabin utpekte Sharon som sikkerhetsrådgiver i 1975. Sharon skulle hjelpe til med å få hæren på fote igjen, etter en krig som hadde gått hardt utover hærens rykte og anseelse.

I 1977 dannet nå avdøde Menachem Begin regjering, og Ariel Sharon ble hentet inn som landbruksminister.

Sent på 70-tallet ble han hyllet som en helt av jødiske nybyggere, da han gikk i bresjen for å opprette jødiske bosettinger på palestinske områder. Disse hadde vært okkupert siden seksdagerskrigen. Bosettingene ble oppført på Vestbredden, i Gaza og på Golan.

80-tallet

I 1981 dannet Menachem Begin på nytt regjering, og denne gangen inntok Sharon forsvarsministerstolen.

Han var arkitekten bak Israels angrep på Libanon i juni 1982. Det var Sharon som beordret invasjon for å stoppe den PLOs angrep på Israel. En av de mørkeste episodene i Midtøstens historie oppsto da hundrevis av palestinske sivile ble massakrert i flyktningeleire. Det ble nedsatt en granskningskommisjon som konkluderte med at Sharon var indirekte ansvarlig for massakrene - han hadde nemlig ikke gjort noe for å stoppe dem. Han ble dermed tvunget til å gå av som forsvarsminister. Sharon har alltid benektet noe ansvar for disse episodene.

90-tallet

Sharon gjennomgikk en «politisk rehabilitering» på 90-tallet. Han hadde ansvaret for omfattende nybygginger i de okkuperte områdene etter at han ble innsatt som boligminister i 1990. Statsminister Yitzhak Rabin fjernet ham fra posten i 1992.

Sharon var sterk motstander av fredsavtalen som ble undertegnet av Rabin og den palestinske lederen Yasser Arafat i 1993.

I 1996 vant Binyamin Netanyahu valget, og dannet regjering. Netanyahu dannet et nytt departement: Departementet for nasjonal infrastruktur. Sharon bygde det opp til å bli et viktig og stort departement.

Han returnerte til det politiske toppsjiktet i 1998, da statsminister Binyamin Netanyahu utnevnte ham som utenriksminister. Mindre enn et år senere ble Sharon valgt som leder av Likud-partiet etter at Netanyahu trakk seg.

2000-tallet - Sharon som statsminister

I februar 2001 ble Sharon valgt som statsminister. I 2003 ble han gjenvalgt. I juni samme år møtte han den palestinske statsministeren Mahmoud Abbas, jordans kong Abdullah II og president Bush for å diskutere fredsavtalen «Veikartet for fred» (Road Map for Peace).

Sommeren 2005 fulgte Sharon opp en lovnad om å tilbaketrekke de israelske styrkene og jødiske bosettere fra Gaza-stripen. Dette utgjorde den meget omstridte avslutningen på 38 års okkupasjon.

I november i 2005 forlot Sharon Likud for å danne det nye partiet Kadima. Planen var å stille opp til valget i 2006.

Sharons finansminister, Ehud Olmert, er satt inn som statsminister og leder for Kadima frem mot valget. Om han innehar de samme posisjonene etter valget, gjenstår å se.

Hva nå?

Hilde Henriksen Waage er en av Norges fremste eksperter på Midtøsten-spørsmål. Hun har tidligere arbeidet som forsker ved Institutt for fredsforskning , der hun jobbet mye med konflikten mellom Israel og palestinerne. I dag er hun førsteamanuensis ved Institutt for arkeologi, konservering og historiske studier ved Universitetet i Oslo.

- Kommer Sharon tilbake?

- Nei, jeg tror ikke det. Selv om det nå ser ut til at han overlever, vil han ikke klare å komme tilbake til politikken. Uansett hva som skje, så er han nok politisk død.

- Nå når han mest sannsynlig er ute av politikken - hva tror du det har å si for forholdet til palestinerne og resten av verden?

- Jeg tror at den som taper på dette, er freden. Vi trenger en sterk politisk leder i Israel, og slik det ser ut i dag, har vi ingen slike. Fremover nå vil vi se et sterkt fragmentert politisk landskap, med mange små aktører, der politisk hestehandel vil være svært utbredt. Denne situasjonen er ikke den beste for palestinerne, og vi vil ikke se noen fremgang i forholdet mellom israelerne og palestinerne.

- Folk har hatt en oppfatning av at det har vært fredssamtaler mellom Israel og palestinerne. Dette er en illusjon. Det har ikke vært fredssamtaler mellom partene på mange år. Sharon har bare gitt taktikken en fredelig innpakning.

- Tilbaketrekkingen fra Gaza var ikke et forsøk på å få til en fredelig løsning med palestinerne. Gaza var blitt en belastning for Ariel Sharon og Israel. Mannen var en meget dyktig strateg, og han skjønte at tilbaketrekkingen var nødvendig for å sikre grepet om Vestbredden. Vi vil fortsatt ha en uavklart situasjon i Midtøsten.

- Hvordan ser du på USAs rolle i Midtøsten fremover?

- USA er Israels bestevenn. De vil støtte Israel fremover fordi de ikke vil ta sjansen på å legge seg ut med den store kristne middelklassen i USA. De ser på Israel som et fyrlys i et mørkt politisk landskap.

- Navn som nevnes som Sharons etterfølger er finansminister Ehud Olmert, justisminister Tzipi Livni, Shaul Mofaz, samt Shimon Peres. Hvordan ser du på disse kandidatene?

(red. anm: i ettertid av intervjuet ble Ehud Olmert midlertidig satt inn som statsminister og partileder etter Sharon)

- Ingen av disse personene er i nærheten av å kunne fylle skoene etter Ariel Sharon. Jeg vil tro at Ehud Olmert er den sterkeste kandidaten til å overta etter Sharon. Det er bare her i vesten at Shimon Peres har en høy stjerne - han har ingen høy posisjon internt i Israel. Dessuten er han 82 år gammel. Maktkampen har ikke engang begynt - og den vil komme.

- Partiet Kadima og Ariel Sharon er temmelig synonymt. Hva tror du skjer med Kadima i forbindelse med valget nå i mars?

- Kadima er av og med Sharon. Det synes å være liten tvil om at Sharon kun har hatt ett mål: å skape et størst mulig land for israelerne med færrest mulig palestinere.

- Men siden de så vidt jeg vet ennå ikke har noe partifestet program og heller ingen kandidater, er det vanskelig å si hva som vil skje. En undersøkelse indikerer at flesteparten av tilhengerne hans vil stemme på Kadima ved valget, men dette tror jeg ikke vi skal tillegge stor vekt så tidlig.

FØLG SAKEN HER:

VG følger konflikten i Midtøsten

Les om Israel og palestinerne hos Aftenposten.

BBC går i dybden

International Herald Tribune: Prospects for peace falter amid Palestinian disarray

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 Hans ettermæle fortjener mer enn «mannen som åpnet for et todelt helsesystem»12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Jacob Schram blir ny konsernsjef i Norwegian11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Advarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Skeptiske til Vys kontantnekt20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Barnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet
Siste nytt
12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerHans ettermæle fortjener mer enn «mannen som åpnet for et todelt helsesystem»12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerJacob Schram blir ny konsernsjef i Norwegian11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorAdvarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerSkeptiske til Vys kontantnekt20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkForsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeBarnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus