Om du graver et hull gjennom Jorden

Den klassiske myten sier at om du graver deg rett ned gjennom Jorden, kommer du til Kina. Men kan det virkelig stemme?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Korteste veien fra Norge til Kina? Gjennom Jorden, skal man tro myten.Korteste veien fra Norge til Kina? Gjennom Jorden, skal man tro myten.

Alle kjenner myten. At om vi graver et hull gjennom Jorden, så vil vi dukke opp i Kina. Den er en av flere teorier vi hører om i barndommen, og som vi bare tar for god fisk uten å etterprøve eller sjekke.

Det var faktisk ikke før jeg var i Australia sist påske at det slo meg at det kanskje ikke var noe hold i denne teorien, tross alt. For jaggu mente ikke australierne også at de kom til Kina om de bare gravde dypt nok.

Tullball, tenkte jeg. For ikke søren om man kan havne i Kina både fra Norge og Australia. Vel er Kina stort, midtens rike og alt det der, men det får da virkelig være grenser.

Men hvor kommer man da, om man graver. Fra Australia og Norge, for eksempel? Ikke hadde jeg globus. Og planen om å begynne å grave døde allerede før den ble lansert. (Jeg ville trolig gitt meg etter et par, tre meter uansett.)

Svaret fant jeg nylig på nettsiden «Dig to other side». En side som sparer deg for fryktelig mye gravearbeid og som på en enkel og grei måte viser deg hva som er rett under gitte punkt på Jorden.

Nå har jeg gravd ned fra både høyt og lavt, nord og sør. Jeg har gravd fra Sørpolen og kommet til Nordpolen. Jeg har gravd fra Spania og kommet til New Zealand. Og jeg har gravd meg ned fra Hawaii og dukket opp midt i Afrika.

Og jeg har gravd meg ned fra Norge, uten å ende opp i Kina!

Sannheten er at om du virkelig vil grave en tunnel til Kina, så måtte du ha begynt i Chile eller Argentina.

Men om du starter å grave i Norge - hvor kommer du så?

Grav deg ned og finn ut her