Nynorsk start på Startsiden

Startsiden med sjarmoffensiv mot nynorskbrukere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Espen Udland viser stolt fram «Målblomen». (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Espen Udland viser stolt fram «Målblomen». (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

Med omlag 600.000 brukere daglig har Startsiden opplevd en eksplosiv vekst siden den beskjedne starten i 1996. Nå skal nynorskbrukerne «frelses».

Med nynorsk-satsingen «startsida.no» tar ABC Startsiden et nytt stormskritt mot å erobre det norske Internett-markedet. Vi snakket med administrerende direktør Espen Udland om hjertesaken «Startsida» og hans egne heller begrensede erfaringer med nynorsken.

Den 20. mai lanseres

www.startsida.no

på nett. Dette vil være en komplett oversatt versjon av den Startsiden vi kjenner i dag.

En entusiastisk Espen Udland mener det er på høy tid at nynorsken slipper til på nett.


- Målet er å skape den absolutte beste startsiden for nynorskbrukere. Per i dag finnes det ingen god startside på nynorsk, og det vil vi forandre på. Vi vil gjerne være et lokomotiv for nynorsken på nettet, sier han med et bredt smil.


Økonomisk riktig


Udland legger ikke skjul på at det også ligger økonomiske motiver bak satsingen.

«Startsida» er helt lik storebror «Startsiden».«Startsida» er helt lik storebror «Startsiden».

- Det er klart at vi også kommer til å tjene på å få flere brukere via annonseinntekter. I et marked hvor nærmere 700.000 benytter seg av nynorsk, er det klart at vi ser på dette som en fantastisk mulighet. Vi tror at startsida.no vil gi oss flere lojale brukere.

Startsiden har allerede mottatt Noregs Mållags «målblome» for prosjektet, som ble startet på eget initiativ.


- Startsidens ansatte hadde en idédugnad for å se på mulige vekstområder for vår tjeneste. Ett av mange gode forslag som kom opp, var å lage en startside for nynorskspråklige, forklarer Udland.

Han er svært glad for å få mållagets støtte i prosjektet.

- Reaksjonene har vært veldig positive. Både daglig leder og styret i mållaget har vært svært entusiastiske. Ikke minst har de vært imponert over at en bedrift velger, helt frivillig og uten press fra noen, å legge til rette for en nynorskspråklig tjeneste. For oss var det også veldig morsomt og inspirerende å delta på landsmøtet til Noregs Mållag i april. Der fikk vi for alvor lansert idéen for selve kjernen av målgruppen, understreker Udland.

Stor oversettelses-jobb


Tanken bak

startsida.no

er altså at alle de omlag 60.000 pekerne som ligger i emnekatalogen til startsiden.no skal få sine beskrivelser oversatt til nynorsk. I tillegg vil nynorsk skriftspråk kunne brukes i søkemotorene (f.eks. Google og Startsidens katalogsøk). Startsidens magasin Neste Klikk (www.nesteklikk.no) vil også få egen artikkelproduksjon på nynorsk.

Startsiden har fått flere interessante aktører med seg på prosjektet, et prosjekt som også er blitt tildelt økonomisk støtte av Innovasjon Norge. I tillegg til Noregs Mållag har Landssamanslutninga av Nynorskkommunar (LNK) vist interesse for «startsida». Tjenesten Nyno.no har jobbet sammen med Startsiden for å finstille søkemotorene slik at brukeren kan benytte nynorsk i søkeboksene og få treff i både nynorsk- og bokmålsdokumenter.

Alt ligger med andre ord til rette for en braklansering i mai.

Djupt såra


Men hva er initiativtager Udlands eget forhold til nynorsken? Banker hans hjerte hardt for målsaken?


- He-he. Ettersom jeg er oppvokst i Oslo, på østkanten, så var det heller dårlige kår for nynorsken. Spesielt husker jeg to av mine klassekamerater som i 8. klasse leverte inn følgende heller ordknappe besvarelse til nynorsk-tentamen:
«Eg....»
og
«Eg er djupt såra og vonbråten over sønen dykkar, helsing gudfader frå Vestlandet».

Startsida


Byt til ABCStartsidaFakta


• ABC Startsiden er en av Norges mest brukte «portaler» - en kompakt og fyldig innholdsfortegnelse over alt mulig som finnes på Internett og som du ofte trenger, f.eks. nyheter, vær, helse, mat, nettbutikker, økonomi, oppslagsverk, underholdning osv.


• ABC Startsiden blir vedlikeholdt av en egen redaksjon som gjør et nitidig arbeid med utvalget, slik at du alltid er sikret å få den beste informasjonen. Samtidig er ABC Startsiden oversiktlig, rask og enkel å bruke og forstå.


• ABC Startsiden drives av ABC Startsiden AS. Tjenesten ble startet sommeren 1996 av Tom W. Ottmar, og ble frem til sommeren 1999 drevet av samme person alene. Eiersituasjonen i dag er: Telenor Internett eier 83 prosent, Schibsted Multimedia er inne med 16,5 prosent, og de resterende eies av ansatte i ABC Startsiden.

Personvernpolicy