Panikk etter tsunami-varsel

Kjempejordskjelvet som inntraff mandag utenfor Indonesia ble målt til 8,7 på Richters skala. Ferske tall sier at mellom 1000 og 2000 mennesker skal ha blitt drept på øya Nias som ble hardt rammet av d

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2. påskedag kom jordskjelvet i det samme området som skjelvet som utløste tsunamien 2. juledag 2004 - det kraftigste skjelvet på 40 år.

Sri Lanka, Thailand, Indonesia, Malaysia og India utstedte tsunamivarsel mandag. Det brøt ut panikk og det ble iverksatt evakuering. Eksperter tror faren i Thailand og Indonesia er over. I Thailand har myndighetene avblåst evakueringen og bedt folk om å vende hjem, skriver NTB.

Tre timer etter at jordskjelvet ble registrert under havbunnen nord for den indonesiske øya Sumatra, sa en av Thailands fremste meteorologer til thailandsk TV at faren for en ny flodbølge var over.

Siden det ikke var tegn til at havet hadde steget to timer etter skjelvet, vil det neppe komme noen flodbølge, mener et geofysisk institutt i Jakarta, skriver Dagbladet.

Flere hundre drept


Men skadene på de indonesiske øyene som ligger nærmest episenteret skal ha vært enorme. Mandag kveld var det meldt 296 mennesker drept på øya Nias utenfor Sumatra, skriver VG. Tallet er basert på rapporter fra hjelpearbeidere på øya.

Tirsdag morgen (norsk tid) bekreftet indonesiske myndigheter at rundt 1000 mennesker er omkommet på øya Nias, som følge av gårsdagens jordskjelv,.

- Vi anslår - og dette er fremdeles omtrentlige anslag - at antallet døde kan være mellom 1000 og 2000, sa visepresident Jusuf Kalla til radiostasjonen el-Shinta, melder VG.

Jordskjelvet som forårsaket tsunamien 2. juledag 2004 var målt til 9,0, og tok livet av over 300. 000 mennesker.

Mandagens jordskjelv ble målt til 8,7 på Richters skala.

Redselen er stor både blant de innføde og de mange turistene som befinner seg i området, og flere har flyktet opp i fjellene.

Les mer her:


Dagbladet: Kjempeskjelv utenfor Indonesia

VG Nett spesial: Jordskjelvet i Asia

NRK: Tsunamifaren trolig over

Aftenposten: Tsunami-faren over

BBC News: Jordskjelvet forårsaket panikk (eng.)

CNN.com: Over 50 døde funnet på øy etter jordskjelvet (eng.)

Startsiden.no

: Siste nytt.
Nyheter fra flere forskjelige kilder oppdateres fra minutt til minutt

Mer i magasinet Neste Klikk:

• VGs flodbølgeallianse med leserne
• Virusmail utnytter flodbølgeofrene
• Listen over savnede nordmenn
• Tre minutters stillhet
165.000 mennesker døde
Flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia
Offentliggjør listene over savnede nordmenn
Kvikke klikk: Katastrofen på nett

Personvernpolicy