Meny

Slik virker det nye trådløse datanettet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neste Klikk har prøvesmakt det nye superraske tredje generasjons mobilnettet (3G) fra ulike steder i Norge. Her er hva vi fant.

Det finnes etter hvert mange «mobilnomader» blant oss - mennesker som stadig er på farten. Mobiltelefonen er deres viktigste verktøy, de
bruker den til alt fra å ringe til å sjekke e-post og surfe på nett. De
bruker mye tid på å finne et sted å plugge inn PCen, eller kjøpe enda et WLAN-abonnement, og til nød logge seg på med mobilen som modem.

Som mangeårig journalist m.v. er jeg selv en slik «ordnomade». Hvileløst sirkulerende mellom kontor, hjem, hoteller og hytte med PCen på slep, er jeg blitt en reisende i ord og vendinger.

Nettet er viktig for oss reisende i ord. Hvis jeg skulle ønsket meg én teknologisk nyvinning, måtte det bli superrask trådløs alltid-på
nettilgang fra hvor som helst og når som helst.

Mitt ønske ble hørt.


For få år siden kastet televerkene milliarder etter konsesjonsutdelerne for å få lov til å kaste milliarder inn i et superraskt, trådløst nett som gir folk en alltid-på nettilgang fra hvor som helst, når som helst.

Flaks, spør du meg.

Nå er UMTS-nettet, eller 3G, som det også kalles, åpnet. 3G, fordi det er «tredje generasjon» mobilnett. Første generasjon var NMT, andre generasjon var GSM.

3G betyr ikke bare at du kan snakke mer enn tre ganger så fort, selv om du gjerne kan det også. Først og fremst betyr det mange ganger raskere kommunikasjon.

Riktignok er det ikke så raskt som vi trodde. Vi hadde regnet med 2 mbps (megabit per sekund) trådløs mobilkommunikasjon i dag. I stedet har vi fått 384 kbps (kilobit per sekund), det vil si mindre enn en femtedel.

Men den lovede hastigheten er på vei, og vil være der innen forholdsvis kort tid.

NetCom Connect UMTS


Både Telenor og NetCom har åpnet sine 3G-nett. NetCom åpnet sitt 3G-nett for datakommunikasjon den 1. mars. De lanserte samtidig sitt 3G-kort, NetCom Connect UMTS. Vi har testet et slikt NetCom Connect en stund.

Erfaringene er gode. Dette er definitivt et fremskritt som mobilnomader og andre vil vite å sette pris på.

NetCom Connect UMTS er NetComs første 3G-tjeneste. Produktet består av et PC-kort, en CD med programvare og et SIM-kort. SIM-kortet, som gjerne kan være med ditt eget mobilnummer, settes inn i et spor i PC-kortet.

Programvaren er selvforklarende, og lett å installere. Programvaren
forestår oppkoblingen mot nettet, og skifter automatisk over til GPRS
dersom UMTS ikke er tilgjengelig. Programvaren kan integreres mot din
Microsoft Outlook ved at den kan benytte kontaktregisteret. Den lar deg også sende SMS direkte fra kortet.

Kortet ble installert på flytoget til Oslo lufthavn, Gardermoen, og
første test av datakommunikasjonen ble gjort i ventetiden før flyet
skulle gå. Det gikk helt utmerket.

I løpet av sekunder kunne PCen for første gang vise en liten boble fra statuslinjen med beskjed om at den hadde adgang til Internett med en hastighet på 384 kilobit per sekund - uten en tråd.

Ved åpningen har NetCom dekning på nesten 250 steder i Norge. Både
Gardermoen og Flesland har glimrende dekning. På flybussen fra Flesland og inn til Bergen var det imidlertid hyppig skifte fra UMTS til GPRS til ingenting.

Jeg har også brukt kortet ivrig på hytta. Her er ingen UMTS-dekning, men vi er dekket inn med GPRS. Dessverre er det vanskelig å få en stabil GPRS-forbindelse. Den går opp og ned nokså hyppig.

Ønskeliste

Nå når nettet er lansert, vil det skje en rask utbygging. Som
mobilnomade, håper jeg at operatørene nå vil prioritere de steder hvor
folk mangler andre alternativer for kommunikasjon, for eksempel i
hyttegrender.

For oss som liker å ta med jobben på hytta, men ikke syns det er verdt å installere telefon eller bredbånd der - den brukes tross alt bare noen uker i året - så vil tilgang på UMTS-nettet være uvurderlig.

Det blir spennende å følge utviklingen innen UMTS. Det er grunn til å
forvente at teknologien etter hvert integreres i PCer, slik WLAN ofte er en del av dem nå. Blant annet skal Hewlett-Packard ha planer om å
integrere UMTS i enkelte modeller. Det blir også spennende å følge
tjenesteutviklingen hva gjelder hastighet. 384 kbps er en fantastisk
forbedring i forhold til hva vi er vant til av mobil kommunikasjon, men
mye vil ha mer.

NetCom Connect UMTS kommer i to varianter, Connect og Connect 20. For deg som bruker mindre enn 80 MB pr. måned er Connect 20 et alternativ.

Du har fri bruk inntil 20 MB, og betaler kr 5,- pr. MB utover 20 MB pr.
måned. Makspris er kr 1000,- pr. måned (inkl mva). Datakortet koster ca 2.500 kroner inkl. mva.

Mer info:

Netcom: 3G

Telenor.no


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus