T5PC-konkurs rammer minst 70.000

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 70 000 nordmenn har investert ca. 1 milliard kroner i nettverksselskapet The 5 Percent Community. Nå er pengene tapt og bakmennene saksøkt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drevet av løftet om lettjente penger har flere titalls tusen nordmenn investert penger i et oppblåst fantasiselskap kalt The 5 Percent Community (T5PC).

Småsparere over hele Norge ble vervet av venner, bekjente og familiemedlemmer med løfter om fantastisk avkastning. I går endte selskapet med konkurs. Og i dag sitter de fleste igjen med verdiløse aksjer.

T5PC har vært en av de mest omtalte salgspyramidene i Norge den siste tiden, og ble kjent for å lokke med stor avkastning på sine aksjer. I løpet av noen få måneder ble minst 70.000 nordmenn registrerte medlemmer i T5PC, mens over 40.000 kjøpte aksjer. Gårsdagens konkurs fører til at de fleste kan speide langt etter pengene sine. Konkursen kan dermed komme til å bli en av Norges største svindelsaker, på nivå med Finance Credit saken fra i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pyramidespill


I en kronikk i dag skriver TV 2 Nettavisen sjef Gunnar Stavrum at pyramidespill var enkle saker i gamle dager. Den gang forstod alle at de øverste i pyramiden tjente penger, mens de på bunnen tapte.

Nå er pyramidebyggerner smartere. De sørger for å kamuflere pyramiden bak det som tilsynelatende er en legitim forretningsvirksomhet.

Dermed blir det vanskelig for myndighetene å gripe inn, og deltagerne klarer ikke å skille en pyramide fra for eksempel et system for nettverkssalg, slik mange kjenner fra såkalte home-parties.

- Tida er moden for at vi tar en diskusjon på Stortinget om hva vi skal gjøre med disse pyramidelignende selskapene, sier Ulf Erik Knudsen fra Fremskrittspartiet til Dagbladet.

Han er skeptisk til virksomheten disse selskapene driver med.

- Når ting er for godt til å være sant, så er det gjerne det og, sier Knudsen og advarer folk mot å spekulere penger i pyramideselskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en kritisk artikkel fra august i fjor skrev HegnarOnline at de ikke hadde tro på dette konseptet. De fikk helt rett.

Det finnes nemlig få snarveier til rikdom. Og for forbrukerne gjelder det å tenke seg godt om. Ikke skrive under på jubelmøter, være obs i forhold til selskaper som ikke selger faktiske verdier, samt ikke gå inn med store beløp.

HegnarOnline: Alt om T5PC


NV 2 Nettavisen: Riv pyramidene


Dagbladet: - Dette er svindel


VG: Lokket i fella


Aftenposten: Lurt av venner og kjente