Gåtefulle Gåte!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trondheimsbandet Gåte kicker på folkemusikk og er populære i NRK. Magasinet snakket med Sveinung Eide Sundli som spiller fele i bandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

 Foto: Warner Music Foto: Warner Music

Søskenpar og Robot


Så, fortell. Hvem er dere?
– Gåte består av søskenparet Gunnhild Eide Sundli (vokal)og Sveinung Eide Sundli (fele), Gjermund Landrø (bass), Martin Victor Langlie (trommer) og Magnus Robot Børmark (gitarist).

Unnskyld? Var det robot du sa?

– Ja jøss, sier Sveinung og ler. Magnus Robot bytta navnet sitt. Gikk til fylkesmannen og fortalte om sin fascinasjon for teknologiske gjenstander og bla-bla. Magnus er sinnsyk! Med han er det enten eller. Man koser seg med Magnus på scenen.

 Foto: Warner Music Foto: Warner Music

Hvilket navn?


Navnet Gåte kommer opprinnelig fra et prosjekt Sveinung drev med på musikk-linja. For noen år siden fikk de forespørsel om å varme opp for et band.

– Lillesøster Gunnhild var ni år og skulle være vokalist. Så stod hun der da, med bunad og så sjeløyd som det går ann å være, sier Sveinung med iver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så hadde vi alle glemt bandnavn. Vi ble spurt like før vi gikk på scenen, og da sa vi Gåte. Og det ble et bra navn på oss, det.

Kicker på folkemusikk


Gåte blir kalt et crossoverband som fusjonerer folkemusikk med band av typen Seigmenn (Nei, da blir sikkert Alex (vokalist i Seigmenn) forbanna, sier Sveinung), med Bel Canto, med Lamb...

– ... Og med en hel rekke hardcore-band vi aldri har hørt om, sier Sveinung. Og det er jo slik at de fleste band fra Trondheim på død og liv skal ha noe med Motorpsycho å gjøre. Vi spiller innenfor et vidt spekter. Den største kjernen som liker oss er et straight rockepublikum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 Foto: Gåte- Offisiell hjemmeside. Foto: Gåte- Offisiell hjemmeside.

– Vi kicker på folkemusikken. Jeg har spilt siden jeg var seks år. Fele altså. Så ble jeg fjorten og digget tekno og nektet å identifisere meg med fela. Men så kom den frem igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stolt av tradisjonen


– Folk er lei av glamorøs innpakning. Ikke at vi fremstiller folkemusikken annerledes enn NRK på søndager. Men vi er stolt av hva vi har. Historien og bakgrunnen. Jeg tror NRK liker Gåte veldig godt. Vi har spilt masse på NRK.

Når Gåte nå lager nytt materiale, bruker de tekstene til dikteren Astrid Krog Halse.

– Hun skriver på en nasjonalromantisk måte, og om alle de skumle tingene. Om å være ung, vokse opp... Astrid er 95 år og var gift med mannen som skapte «Vangsgutane» (Kjent og kjært julehefte. Red. anm). Hun bor her i Trondheim, så vi besøker henne innimellom.

Hva synes hun om at diktene blir brukt i et rockeband?

– Hun har sett video-opptak av oss. Det var «Knallkult», sa hun. Men hun forstod ikke rocken. Det kan være at det var problemer å se på grunn av Magnus..., ler Sveinung.

Gitarist Magnus Robot har opparbeidet seg et rykte som villmann på scenen. Han rocker, og han gjør det med en voldsom intensitet, skal man tro rykter og skriverier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gåte - Den tøffe hjemmesiden til bandet.

Hedningarna og Abel.


Hva lytter du til, spør vi.

– Band du aldri har hørt om, sier Sveinung eplekjekt.
– Prøv meg, sier jeg. Like eplekjekt.
– Urga, Garmarna, Hedningarna... De har du hørt om?
– Jada, sier jeg, og sikter til sistnevnte.
– ... Og Morten Abel. Han er den beste som har skjedd i Norge. Og Lamb. RocknRoll, Hellacopters, Big Bang hvis jeg skal ha det rolig. Og Bel Canto er fint, ja.

Videre planer er å spille litt rundt. Sveinung har ikke oversikten over hva som skjer utover, men kan fortelle at de ikke er ferdig booket for sommeren.

– Jeg ble veldig sliten en periode der. Med å drive et utested med få ansatte og drive med musikken. Jeg skal prøve å kula'n litt. Men nå føles alt veldig fint!!