Dødshjelp splitter høyresiden

VIL SAMARBEIDE: Michael Tetzschner i Høyre vil gjerne ha regjeringssamarbeid med Siv Jensen. Men «ytterliggående liberalisme» har økt avstanden. Foto: Scanpix/Høyre
VIL SAMARBEIDE: Michael Tetzschner i Høyre vil gjerne ha regjeringssamarbeid med Siv Jensen. Men «ytterliggående liberalisme» har økt avstanden. Foto: Scanpix/Høyre
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFrps standpunkt om aktiv dødshjelp øker verdikløften mellom Høyre og Frp, mener Michael Tetzschner. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Stortingsvalg 2009

ABC Nyheter følger valgkampen helt fram til resultatet er klart.

Hold deg oppdatert på vår valgsentral:
abcnyheter.no/stortingsvalg2009

Valgtjenesten gir deg fordelingen i Stortinget - basert på siste meningsmåling.

Her vil du også kunne følge resultatene gjennom hele valgnatta.

Vil du ha analysen? Vår kommentator, Aslak Bonde, gir deg et nytt perspektiv -hver dag.

Vil du ha enda mer?
ABC Startsiden gir deg oversikten og hjelp til å velge.

På partiets landsmøte i vår åpnet Frp, med knapt flertall, for aktiv dødshjelp i prinsipprogrammet. Partileder Siv Jensen har deretter distansert seg fra vedtaket, og sagt at det ikke er aktuell politikk for Frp i neste fire-årsperiode.

Men leder i Oslo Høyre og stortingskandidat Michael Tetzschner mener vedtaket representerer et brudd med borgerlige verdier. Det er også et tegn på at Frp har fjernet seg fra det verdikonservative Høyre.

- Pliktes til å ta liv

- Frp har fjernet seg fra de verdikonservative ved at de har et prinsippvedtak om å inn for aktiv dødshjelp. Når Høyre ikke har være på glideflukt i dette spørsmålet, så betyr det at avstanden har økt. Aktiv dødshjelp er en viktig markør, sier Tetzschner.

I en kronikk i ABC Nyheter skriver han tirsdag at «I farten noteres det paradoksale i at ytterliggående liberalister påkaller staten til å utkommandere helsepersonell for å ta rekvirenten av dage».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les hele debattinnlegget her: Dødens dilemma.

Han mener vedtaket innebærer at norske helsepersonell pliktes å hjelpe syke personer med å dø.

- Det er klart at det er et paradoks at når man skal lovfeste retten til å kunne dø, selv om kriteriene er strenge, har man pålagt staten og helsepersonell en plikt til å bistå i selvmordet, sier Tetzschner til ABC Nyheter.

Strategi

Selv om aktiv dødshjelp ble vedtatt i partiets partiprogram, har partileder Siv Jensen sagt at punktet ikke vil bli aktiv politikk de neste fire åra. Ifølge den nye organisasjonen Kristenfolket.no, er et klart flertall av Frps stortingsrepresentanter mot aktiv dødshjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tetzschner mener Jensen tenker strategi når hun distanserer seg fra vedtaket.

- Frp har brutt en barrière ved å fatte et landsmøtevedtak om prinsippet om å avslutte sitt eget livsløp med bistand av staten. Vi må holde oss til det de har vedtatt på landsmøtet. At de distanserer seg nå, kan vi regne inn i avdeling for strategi og taktikk, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Stikker hodet i sanden

Han mener også at Frps klimapolitikk representerer et verdiskille fra Høyre.

- Klimadebatten er også verdibasert. Høyre ønsker å basere sin politikk om klima og energi ut fra kunnskap. Vi legger til grunn at FNs klimapanel har påpekt et problem med global oppvarming. Når man så har et globalt problem er det også opp til nasjonalstaten å finne en global løsning. Vi tenker ikke at vi skal å stikke hodet i sanden og håpe ting går over. Det vil bli dyrere i det lange løp, sier Tetzschner.

Klima og aktiv dødshjelp skiller partiene på en grunnleggende måte, sier han.

- Jeg har respekt for meningsforskjeller, men dette berører dypere verdier, som spørsmål om liv og død, og klodens framtid.Disse to markørene er tidløse problemstillinger. Den bygger opp en avstand mellom partiene som er nokså grunnleggende, sier Tetzschner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Må bort før regjeringserklæring

Han mener en forutsetning for en borgerlig regjering, er at Frp går bort fra standpunkter de er alene om. Dette gjelder særlig i verdispørsmål.

- En regjeringserklæring må bygge på det som er Stortingets hovedstrømning. På områder der Stortinget er enig, og Frp er alene, vil en regjeringserklæring måtte bygge på det som er Stortingets hovedstrømninger, sier Tetzschner.