Overtar vepsebolet Siemens

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anne Kathrine Slungård ble like før helgen ny styreleder i norske Siemens. Forgjengeren ble sparket for å redde selskapets omdømme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag i forrige uke var Hans Lødrups siste dag som styrleder i norske Siemens. I går ble han og direktør Frank Almaas siktet av Økokrim i forbindelse med mistanker om korrupsjon blant forsvarstopper.

Les også: - Økokrim for lettvinte

Timingen for skiftet av styreleder kunne knapt vært verre.

- Dette var planlagt lenge, men jeg må si at det var en usedvanlig flott timing, sier den nye styrelederen Anne Kathrine Slungård noe ironisk til ABC Nyheter.

- Jeg regner med at gårsdagen var en konklusjon fra Økokrims side og at det ikke vil ramme flere av Siemens sine ansatte, sier hun.

Lødrups avgang skal ha vært avtalt mellom ham og ledelsen i det tyske moderselskapet Siemens AG. I følge Slungård utløser ikke avgangen hans noen form for økonomisk kompensasjon ut over en pensjonsavtale som Lødrup har hatt siden han gikk av som administrerende direktør i norske Siemens for to år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tillitt til ledelsen
Den nye styrelederen har tillit til dagens ledelse, deriblant Per Otto Dyb som er dagens administrerende direktør og økonomidirektør Kjell Pettersen.

- Det var en forutsetning for at jeg takket ja.

- Per Otto Dyp har tatt på alvor det som kom fram i Dalseide-rapportene og Økokrims undersøkelser. Selvsagt har jeg tillit til ham - det er tatt ordentlig grep, sier hun.

Selv mottar Slungård 160.000 kroner i årlig honorar for styreledervervet i det skandaleombruste selskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg gikk til jobben med åpne øyne. Når man går inn i store organisajoner som vil mye, så må en også påregne at det vil komme opp ting, sier hun.

- Men jeg forutsetter nå at alt skal skje etter etiske prinsipper og i henhold til lover og regler, fastslår den tidligere ordføreren i Trondheim.

- Selskapet skadet
Den nye styrelederen innrømmer at den såkalte Siemens-skandalen har skadet selskapet, men hun vil ikke anslå hvor store økonomiske belastninger det har innebåret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Slikt er vanskelig å tallfeste. Men ja, turbulensen har også en nedside når det gjelder omdømme. Vi må erkjenne at dette er alvorlig, sier Slungård.

De siste kvartalsresultatene viser derimot at Siemens Norge driver økonomisk sunt.

- Økonomien er god, medarbeiderne dyktige og vi lykkes i et marked hvor vi lever av troverdigheten vår, sier Slungård som også minner om at Siemens har vunnet store kontrakter etter at forsvarssaken kom opp.

- Det er bare å se på nødnettskontrakten.

- Opinionen, myndigheten og markedet må se at Siemens ønsker å drive på en ryddig måte, konkluderer hun.

Alicantetur
Det var forbindelse med en Alicante-tur i 2004 at Lødrup og Almaas plukket opp en regning på til sammen 17.400 kroner for fire offentlige ansatte, altså i overkant av 4000 per hode.

- Det er for mye å betale en offentlig ansatt i forhold til tjenestemannsloven, og i strid med våre interne retningslinjer. Nå har de blitt siktet for et straffbart forhold i tilknytning til det, sier kommunikasjonsdirektør Gry Rohde Nordhus i Siemens til ABC Nyheter.

- Disse jobbet i Siemens AS, mens FIS-Basis kontrakten lå i datterselskapet SBS, så ingen av disse hadde noe med forsvarskontrakten å gjøre. Så vidt jeg kjenner til hadde heller ingen av de som var med på turen direkte befatning med denne kontrakten, sier Rohde Nordhus.