- Økokrim for lettvinte

Per Yngve Monsen fikk erstatning fra Siemens for usaklig oppsigelse etter å ha varslet om feilfakturering til Forsvaret. Foto: Scanpix/Aftenposten.
Per Yngve Monsen fikk erstatning fra Siemens for usaklig oppsigelse etter å ha varslet om feilfakturering til Forsvaret. Foto: Scanpix/Aftenposten.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Varsler Per-Yngve Monsen synes ikke forelegget i bedragerisaken er tilstrekkelig for Siemens.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag ble det kjent at Økokrim har ilagt Siemens Business Services AS (SBS) et forelegg på ni millioner kroner for bedrageri mot Forsvaret. Senere samme dag ble det også tatt ut siktelser og gjennomført ransakinger flere steder i landet. Både offiserer og sivilt ansatte i Forsvaret, samt personer i Siemens skal være blant de siktede.

- I forhold til den siden av saken som handler om korrupsjon synes jeg Økokrim har tatt det på alvor, men jeg synes politiet er lettvinte når de bruker forelegg i en så viktig sak som en bedragerisak, sier Per-Yngve Monsen til ABC Nyheter.

Les også: Overtar vepsebolet Siemens

Han var økonomisjef i Siemens produksjonsdivisjon i 2002, og reagerte på at selskapet overfakturerte Forsvaret med flere millioner kroner i forbindelse med leveransen av kommunikasjonssystemet FIS-Basis. Det er dette mistenkte bedrageriet Økokrim ila Siemens Business Services AS (SBS) forelegg for i går.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Overfaktureringen medførte at noen fikk millionbonuser. I tillegg fremstilte de selskapet som så sunt og godt at de ble premiert med internasjonale stillinger. Det var en bevisst handling, og denne saken burde vært prøvet i retten, sier Monsen.

- Bør etterforskes
Monsen mener administrerende direktør Per Otto Dyb, økonomidirektør Kjell Pettersen og konsernrevisor Jostein Grytbakk i Siemens AS burde blitt etterforsket i forbindelse med bedragerisaken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- De burde bli gransket for tildekkingen i forhold til bedragerisaken. At de i etterkant utarbeider falske kalkyler i den hensikt å skjule hva som faktisk har foregått, sier Monsen.

Siktelsene som ble tatt ut etter at forelegget ble annonsert tirsdag dreier seg om andre forhold enn bedragerisaken, blant annet turer sponset av Siemens.

- Det er et annet sakskompleks, men det viser at ukulturen ikke er noe kun SBS har stått for, det preger hele Siemens og viktige deler av Forsvaret, sier Monsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mistet jobben
Monsen mistet jobben i Siemens etter å ha avslørt overfaktureringen, og for tiden jobber han som økonom i Bjerke bydel i Oslo kommune.

- Mens jeg klatrer nedover på karrierestigen er det uforandret for de som burde vært tiltalt, sier Monsen.

- Det er mye mer under overflaten her i Norge enn vi er klare over. Det kommer fram ting gang på gang, og det vil helt sikkert komme flere saker i nær fremtid.

- Vi tar resultatene Økokrim har kommet frem til, til etterretning, sier kommunikasjonsdirektør Gry Rohde Nordhus i Siemens, til ABC Nyheter.

- Hva synes Siemens om Monsens krav om gransking av deres ledere?
- I utgangspunktet har dette vært en veldig grundig gjennomgang av både Dalseideutvalget og Økokrim. Først brukte Dalseide et halvt år, og nå har Økokrim brukt over et år på å konkludere i denne saken, sier Nordhus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke forfulgt
Hun forklarer oppsigelsen av Monsen etter varslingen slik:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det kom til en arbeidstvist. Monsen jobbet i en divisjon som het Intra som gjaldt FIS-Basiskontrakten. Etter at den første fasen var over besluttet hovedkontoret i Tyskland å nedlegge Intra-divisjonen. Da mistet Monsen sin stilling. Han fikk tilbud om to andre jobber, og da kom det til en arbeidstvist. Han hevdet senere at han ble oppsagt fordi han hadde varslet, og det foreligger det en dom på som går i hans favør på alle punkter bortsett fra ett: hans rett til å bli stående i stillingen. Dommeren mente det ville bli en for stor belastning.

- Vi har på ingen måte ønsket å forfølge Monsen. Tvert imot har vi jo tatt fatt i tingene han har varslet om. Vi har betalt tilbake 48,5 millioner kr til forsvaret og gått gjennom rutinene våre. Dette er også ting Monsen som varsler bør se som bra, det bør også være i en varslers interesse, sier Nordhus.

Administrerende direktør i Siemens AS Per Otto Dyb, økonomidirektør Kjell Pettersen og konsernrevisor Jostein Grytbakk har via kommunikasjonsdirektør Gry Rohde Nordhus blitt tilbudt å kommentere denne artikkelen.

Økokrim ønsket tirsdag formiddag ikke å kommentere Siemens-saken overfor ABC Nyheter.