- Greit å kaste kake

- Greit å kaste kake
- Greit å kaste kake
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag behandler Høyesterett John Waagaards bløtkake mot Kristin Halvorsen i 2005. «Petra» kastet i 2001 bløtkake på Thorbjørn Jagland, og synes aksjonsformen er grei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kakeoffer:
Kakeoffer Thorbjørn Jagland og vordende kakeoffer Kristin Halvorsen 1. mai 2001.

- Jeg har ikke forandret syn. Jeg synes fremdeles kakekastingen var riktig, sier «Petra» (22) til ABC Nyheter.

Hun plantet i 2001 en kake i ansiktet til daværende utenriksminister Thorbjørn Jagland (Ap) etter hans 1. mai-tale. John Waagaard (25) kastet 18. oktober 2005 en bløtkake i bakhodet på finansminister Kristin Halvorsen (SV). Fredag vil Høyesterett behandle anken hans over dommen på 30 dagers fengsel. Waagaard synes paragrafen han er dømt etter er for alvorlig i forhold til det å kaste kake.

- Bli hørt
- Det finnes ikke noen plattform hvor velgere blir hørt eller kan snakke med politikere. Jeg synes de fortsatt kan være så folkenære at de tar bløtkakekasting med god humor og ser hva det er uttrykk for, sier hans kakekastende forløper «Petra».

Kakestuntet hun deltok i mot Jagland i 2001 var inspirert av lignende aksjoner i utlandet, samt en kakekasting mot daværende kommunalminister Sylvia Brustad (Ap) uken i forveien.

Palestina
- Den forrige Arbeiderpartiregjeringen gjennomførte en sykehusreform vi var mot, og vi mente de var for slappe i forhold til Palestina-spørsmålet. Det var 1. mai, og vi brukte bløtkakekastingen til protest, sier «Petra.»

Kristin Halvorsens kakebanemann John Waagaard har skrevet brev til finansministeren og beklaget opptrinnet i 2005.

Les også: - Angrer kakekasting

«Petra», som aldri ble tatt for aksjonen mot Jagland, angrer på sin side intet.

- Ta seg sammen
- Man må være oppfinnsom når man er politisk aktiv, og man må søke nye måter å bli hørt på. Demonstrasjoner blir ikke tatt seriøst lenger. Man kan finne på noe nytt som har humor. Jeg synes ikke det å male politiske budskap på en vegg, som også er straffbart, er noe galt. Eller å kaste en bløtkake på politikere som ikke oppfører seg. I mitt perspektiv er ikke det vold eller en trussel om vold. Politikerne burde ta seg sammen litt.

- Men vil ikke folk ha forskjellig syn på hva det er å «oppføre seg»?
- De får snakke for seg, og så kaster jeg bløtkake når jeg mener det er riktig å kaste bløtkake. Jeg mener at da vi kastet bløtkake første mai var det riktig. Om han som skal i Høyesterett nå kan argumentere for det han gjorde får være hans sak.

- Kunne du ikke skrevet et leserinnlegg eller noe sånt?
- Det er ikke mye som skjer hvis man skriver en kronikk. Det som skjer hvis en politisk parti eller regjeringen fatter en dum avgjørelse er mye mer fatalt enn en bløtkake. Det kan handle om folk som ikke får trygd, eller ikke får råd til å dra til et sykehus som er langt unna.

- Klovnete
- Jeg sier ikke nødvendigvis at bløtkakekastingen endrer noe. Men når man ikke har noen kanaler må man jo få oppmerksomhet på en eller annen måte. Det var ikke slik at vi kastet en bløtkake og gikk. Det stod folk der og delte ut løpesedler, og vi var åpne for kontakt med media i etterkant. Det er en måte å få oppmerksomhet på som ikke er «voldelige blitzere», men litt sånn klovnete, sier «Petra.»

- Hvor står du politisk i dag?
- Jeg har ikke forandret meg så mye. Jeg jobber fremdeles autonomt på venstresiden.

Stortingspresident Thorbjørn Jagland befant seg torsdag på utenlandsreise, og hadde ikke anledning til å kommentere denne artikkelen.