- Angrer kakekasting

- Angrer kakekasting
- Angrer kakekasting
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag skal kakekastersaken opp for Høyesterett. John Waagaard (25) beklager angrepet på finansministeren, ifølge hans advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kakekaster:
John Waagaard før retten ble satt i Oslo tinghus i 2006. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

- Han har skrevet et brev til Halvorsen og beklaget seg og angret på det han hadde gjort, sier Waagaards advokat, Harald Stabell, til ABC Nyheter.

John Waagaard plantet høsten 2005 en kake i bakhodet til den nylig tiltrådte finansministeren Kristin Halvorsen.

Den daværende BI-studenten mislikte at SV-sjefen skulle lede Finansdepartementet, og overfalt henne med en nylig innkjøpt bløtkake for å markere sin misnøye. Fredag skal saken opp for Høyesterett.

Waagaards advokat, Harald Stabell, var forøvrig øyenvitne da Jagland ble angrepet med kake i 2001.

Les ABC Nyheters intervju med kakekasteren «Petra»: - Greit å kaste kake

Sjelden paragraf
Påtalemyndigheten tiltalte Waagaard etter den lite brukte paragraf 99 i straffeloven:

«§ 99. Den som ved vold, trusler eller andre ulovlige midler søker å hindre Kongen, Regenten, Statsrådet, Stortinget eller noen av dets avdelinger, Høyesterett eller Riksretten i sin virksomhet, straffes med fengsel i inntil 15 år. Det samme gjelder hvis handlingen er rettet mot noen av medlemmene i Statsrådet, Stortinget eller Høyesterett. Medvirkning er straffbar.»


- Alvorlig
- Denne paragrafen er myntet på mer alvorlige hindringer av statsrådsvirksomhet enn en times forsinkelse ved å ha fått bløtkake i håret og på klærne, sier advokat Harald Stabell.

- Han har overtrådt straffelovens bestemmelse om legemsfornærmelse. Det har han erkjent, og det blir han domfelt for. Dette skal ikke Høyesterett ta stilling til. Det de skal vurdere er om man kan ta i bruk straffelovens paragraf 99 på dette forholdet. Paragrafen står i et veldig alvorlig kapittel, og de fleste bestemmelsene der har strafferamme på 21 år.

Forsinket
Paragraf 99 har 15 års strafferamme.

Fredag er første gang denne paragrafen behandles i Høyesterett, melder Dagbladet. Kakekastingen medførte at statsråden ble en time forsinket i sitt program 18. oktober 2005.

Både i tingretten og lagmannsretten ble kakekasteren dømt til 30 dagers fengsel. Waagaard har ingen innvendinger mot straffen, men reagerer på paragrafen han er dømt med utgangspunkt i.

- Bittert
- Det er det som plager meg med dommen. Det å bli dømt etter en slik paragraf synes jeg er bittert. Jeg soner gjerne 30 dager i fengsel, men det er akkurat grunnlaget for dommen jeg ønsker å endre, har Waagard tidligere sagt til NTB.

I retten erkjente han skyld i å ha fornærmet Kristin Halvorsen da han kastet kaken, men nektet for å ha brutt paragraf 99, som i verste tilfelle kunne gitt 15 år i fengsel.

- Waagaard mener dette var en politisk markering for å sette fokus på hennes utnevnelse som finansminister, men han erkjenner at det var en straffbar legemsfornærmelse, sier advokat Stabell til ABC Nyheter.

Waagaard har avsluttet sine studier og er i dag selvstendig næringsdrivende.

Media
Finansminister Kristin Halvorsen ønsker ikke å kommentere saken overfor ABC Nyheter, fordi den er til behandling i rettsystemet.

Waagaard meddeler via sin advokat at han ikke ønsker å kommentere saken overfor ABC Nyheter.

- Det har vært en ubehagelig sak for ham. Den har fått stor medieoppmerksomhet. Waagaard hadde ikke trodd saken ville få dette omfang i media, sier Stabell.