Meltveit Kleppa og Haga nye statsråder

Meltveit Kleppa og Haga nye statsråder
Meltveit Kleppa og Haga nye statsråder
Artikkelen fortsetter under annonsen

Odd Roger Enoksen (53) går av som olje- og energiminister og blir erstattet av kommunal- og regionalminister Åslaug Haga. Inn for henne kommer Magnhild Meltveit Kleppa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongen i statsråd utnevnte fredag Åslaug Haga (Sp) som ny olje- og energiminister og Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) som kommunal- og regionalminister.

Haga erstattter dermed Odd Roger Enoksen.

Enoksen er blant annet blitt kritisert for å ha satset for lite på fornybar energi. Det skal ifølge NRK være hensynet til familien som gjør at han vil trekke seg.

Olje- og energidepartemenet ville fredag morgen ikke si noe om saken og hadde ikke planlagt noen pressekonferanse i løpet av dagen.

Langpendler

Odd Roger Enoksen, som er fra Andøy kommune i Nordland, ble hentet til Stoltenbergs andre regjering fra jobben som administrerende direktør ved Andøya rakettskytefelt i 2005. Han var tidligere kommunalminister i Kjell Magne Bondeviks første regjering, samtidig som han var leder for Senterpartiet.

Dagens senterpartileder, 47 år gamle Åslaug Haga fra Ås i Akershus, får som oppgave å få på plass et nytt industrivennlig kraftregime og CO2-rensing av gasskraftverk.

Erfaren

Det er en svært erfaren politiker som etter det NRK erfarer overtar etter Haga. Magnhild Meltveit Kleppa (58) fra Fister i Rogaland ble valgt inn på Stortinget i 1993. Hun var sosial- og helseminister i den første Bondevik-regjeringen fra 1997 til 2000.

Det skal ikke være planlagt flere statsrådsskifter i denne omgang, men det er ventet at også SV vil vurdere utskiftninger etter det dårlige lokalvalget partiet gjorde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Enoksen ble dolket i ryggen

Frp hevder olje- og energiminister Odd Roger Enoksen kom i en skvis mellom Ap og SV.

- Frps energipolitisk talsmann, Ketil Solvik-Olsen, sier han ikke er overrasket over statsrådsskiftet NRK melder om fredag morgen.

- Enoksen ble dolket for mange ganger av sine egne. Men et skifte løser ikke regjeringens utfordringer i energipolitikken. Da må Soria Moria justeres, sier Solvik-Olsen.

- Jeg forventet at Enoksen ville byttes ut, og jeg har stor forståelse dersom han selv ønsket det. De siste to årene har Enoksen sittet i en umulig situasjon, og gjentatte ganger blitt dolket i ryggen av egen regjering eller stortingsgruppene. Det ser man i utnevnelse av styreledere og prosessen rundt StatoilHydro-saken, for å nevne to eksempler.

- Regjeringen fremstår som handlingslammet I en rekke energipolitiske saker. Jeg tviler på at et statsrådsbytte er tilstrekkelig til å rette opp skuta. Problemet var som regel ikke Enoksen, men sterke motsetninger mellom Ap og SV, som gjør at energiministeren ble sittende handlingslammet midt imellom, hevder Solvik-Olsen. (©NTB)


Oppdatert med at statsrådene er utnevnt av kongen i statsråd.