Meltveit Kleppa og Haga nye statsråder

Meltveit Kleppa og Haga nye statsråder
Meltveit Kleppa og Haga nye statsråder

Odd Roger Enoksen (53) går av som olje- og energiminister og blir erstattet av kommunal- og regionalminister Åslaug Haga. Inn for henne kommer Magnhild Meltveit Kleppa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongen i statsråd utnevnte fredag Åslaug Haga (Sp) som ny olje- og energiminister og Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) som kommunal- og regionalminister.

Haga erstattter dermed Odd Roger Enoksen.

Enoksen er blant annet blitt kritisert for å ha satset for lite på fornybar energi. Det skal ifølge NRK være hensynet til familien som gjør at han vil trekke seg.

Olje- og energidepartemenet ville fredag morgen ikke si noe om saken og hadde ikke planlagt noen pressekonferanse i løpet av dagen.

Langpendler

Odd Roger Enoksen, som er fra Andøy kommune i Nordland, ble hentet til Stoltenbergs andre regjering fra jobben som administrerende direktør ved Andøya rakettskytefelt i 2005. Han var tidligere kommunalminister i Kjell Magne Bondeviks første regjering, samtidig som han var leder for Senterpartiet.

Dagens senterpartileder, 47 år gamle Åslaug Haga fra Ås i Akershus, får som oppgave å få på plass et nytt industrivennlig kraftregime og CO2-rensing av gasskraftverk.

Erfaren

Det er en svært erfaren politiker som etter det NRK erfarer overtar etter Haga. Magnhild Meltveit Kleppa (58) fra Fister i Rogaland ble valgt inn på Stortinget i 1993. Hun var sosial- og helseminister i den første Bondevik-regjeringen fra 1997 til 2000.

Det skal ikke være planlagt flere statsrådsskifter i denne omgang, men det er ventet at også SV vil vurdere utskiftninger etter det dårlige lokalvalget partiet gjorde.

- Enoksen ble dolket i ryggen

Frp hevder olje- og energiminister Odd Roger Enoksen kom i en skvis mellom Ap og SV.

- Frps energipolitisk talsmann, Ketil Solvik-Olsen, sier han ikke er overrasket over statsrådsskiftet NRK melder om fredag morgen.

- Enoksen ble dolket for mange ganger av sine egne. Men et skifte løser ikke regjeringens utfordringer i energipolitikken. Da må Soria Moria justeres, sier Solvik-Olsen.

- Jeg forventet at Enoksen ville byttes ut, og jeg har stor forståelse dersom han selv ønsket det. De siste to årene har Enoksen sittet i en umulig situasjon, og gjentatte ganger blitt dolket i ryggen av egen regjering eller stortingsgruppene. Det ser man i utnevnelse av styreledere og prosessen rundt StatoilHydro-saken, for å nevne to eksempler.

- Regjeringen fremstår som handlingslammet I en rekke energipolitiske saker. Jeg tviler på at et statsrådsbytte er tilstrekkelig til å rette opp skuta. Problemet var som regel ikke Enoksen, men sterke motsetninger mellom Ap og SV, som gjør at energiministeren ble sittende handlingslammet midt imellom, hevder Solvik-Olsen. (©NTB)


Oppdatert med at statsrådene er utnevnt av kongen i statsråd.

Personvernpolicy