Viktig for langrenn og Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Odd-Bjørn Hjelmesets spurtseier over Frode Estil på femmila avsluttet et verdensmesterskap som har gitt viktige svar for både langrennssporten og skinasjonen Norge, skriver kommentator Dag Vidar Hanst

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dag Vidar Hanstad

Dag Vidar Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå.



Dagens femmil i Sapporo inneholdt det meste. Løper etter løper forsvant fra feltet, Hjelmeset måtte bytte ski, mens Estil så ut til å være hektet av. Hvem ville rykke? Når ville det være fornuftig? Og hva med Tobias Angerer? Var han så sliten som han så ut, eller ville det komme et umenneskelig rykk?

Frode Estil klarte på bemerkelsesverdig vis å hente frem krefter og dro til noen hunder meter fra mål. Bare Odd-Bjørn Hjelmeset hadde krefter til å henge på, og det som skjedde på oppløpet, har du sikkert sett flere ganger allerede. Hjelmeset var meteren foran og vant sitt første individuelle gull i Estils siste løp.

 Odd-Bjørn Hjelmeset ble verdensmester på 50 km klassisk under ski VM i Sapporo søndag. Her også med medaljen han vant på stafetten fredag. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Odd-Bjørn Hjelmeset ble verdensmester på 50 km klassisk under ski VM i Sapporo søndag. Her også med medaljen han vant på stafetten fredag. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Fellestart er løsningen
Med dramatikken på fellesstarten er forhåpentligvis debatten om startordningen over. Det vil si, debatten kan gjerne fortsette ettersom det er mulig å utvikle konkurranseformen videre. Pitstop med skibytte er ett element som kan bidra til å gjøre konkurransen enda mer underholdende. Og kanskje vil noen la seg friste av spurtpriser. De skaper dynamikk i feltet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noe det derimot kan settes sluttstrek for, er om langrennssporten skal beholde fellesstarten. Motstanderne mente vel at man hadde gode argumenter innledningsvis i mesterskapet da fall og dueller bidro til at favoritter forsvant. Men farsen på mennenes eneste individuelle start tok vekk påstanden om at denne konkurranseformen er mer rettferdig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det er et godt tegn at unge norske løpere trives best med fellesstartene. Blant de aktive, er det da snart bare noen middelaldrende svensker og nordmenn som kjemper i mot – og de vil ikke ha sjanser.

Revansj
Rent sportslig bekreftet Sapporo-VM at Norge har kommet seg etter OL-nedturen i Torino der langrennsløperne ikke fikk med seg noen gull. Fem gull ble det i Japan, og det er nok ’normalen’ for verdens beste skinasjon.

For konkurrentene er det ikke betryggende at det var unge løpere som førte an. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (20) slo an tonen på sprinten, mens vi ble presentert for et nytt stjerneskudd på den avsluttende tremila; Therese Johaugs var uforskammet ubeskjeden da hun tok kontroll på fellesstarten. Til slutt ble det bronse på debutanten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beskjedenhet er vel ikke akkurat varemerket til Petter Northug jr. (21) heller. VMs største øyeblikk sto han for da stafetten ble avgjort.

FIS-utfordringer

VM i Sapporo har gitt Det internasjonale Skiforbundet (FIS) noe å tenke på. Å legge mesterskap til nasjoner uten tradisjon og skikultur, kan bidra til å spre idretten, men samtidig kan det hele fremstå temmelig sjarmløst. Idrett uten publikum er stusselige greier, og her bør FIS sørge for å kvalitetssikre VM-søknader bedre i fremtiden.

Det har ikke vært noen dopingskandaler under VM i Sapporo. Dette er resultat av helhjertet jobbing fra FIS. Samtidig har det vært flere eksempler på at løpere er gitt startnekt på grunn av høye blodverdier. Dette sier ikke noe om doping-bruk, men vi sier oss enig med Inggard Lereim, medlem i den medisinske komiteen: Det er mistenkelig at så mange opererer med høye blodverdier.

Neste år er det ikke VM. Neste mesterskap avvikles i Tsjekkia i 2009. Mye tyder på enda sterkere norsk dominans enn i Sapporo.

Les om idrett og politikk på http://www.sportsanalyse.com

LES OGSÅ HANSTAD-KOMMENTARENE:
Toppidretten kan bli for ekstrem
Langrenn ut av skyggen
Politisk OL-press mot sin hensikt