Vin fra fjellet
Ved Jurafjellene finner vi en elegant match til ukens rett.
Robert Lie er daglig leder ved restauranten Grefsenkollen. Han er vinkelner og har vunnet fire NM, ett EM og ett nordisk mesterskap i vinkelnerfaget. Tidligere har han vært vinansvarlig blant annet på Bagatelle, Statholdergaarden og Oro i Oslo.
Ukens rett er enkel og ukomplisert. Hovedingrediensen er vårkylling som serveres med dampet asparges, litt gulrot og en rund, mild stekesjy med hvitvin og hvitløk.
Les oppskriften på vårkylling.
En slik lett, elegant rett krever det samme av vinfølget. En lett rødvin kan absolutt fungere fint, men aller best vil det nok være med en fatlagret hvitvin. Fatlagret hvitvin får man tak ifra de fleste vinområder, men eleganse er ikke alltid en egenskap som følger med. En hvit burgunder vil selvfølgelig være meget godt, men jeg velger i stedet et litt mindre kjent vinområde med et noe annerledes preg.
Mellom Burgund og Sveits finner vi et lite vinområde som heter Jura. Her dyrkes lokale druer som Savagnin, Poulsard og Trousseau, samt Chardonnay. Klimaet er kjølig, og vinmarkene ligger relativt høyt over havet ved Jurafjellene. En av de beste appellasjonene er Arbois, som er kjent for sine elegante, særegne chardonnayer. Ukens vin er Tissot Arbois Chardonnay 2010 (best. nr. 4529401, kr 189,90, bestillingsutvalg). Vinen har en elegant aroma av epler, mineraler og sitrus. Smaken er slank, med frisk, balanserende syre. Avslutningen er mineralpreget, med et svakt oksidativt fatpreg.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDet er nettopp dette svake oksidative preget, sammen med hint av gjær i enkelte tilfeller, som gjør vinene så særpregede. Denne kompleksiteten og stilen finner man ikke andre steder.
Sammen med vårkyllingen er vinen akkurat passe elegant, og samtidig har den nok karakter til ikke å bli overkjørt. Den lette, friske kylling- og hvitvinssausen er perfekt til vinens syre.
Les oppskriften på vårkylling.
Les også:
Test av cava: De beste boblekjøpene
- Små barn drikker for mye saft