Vårens vakreste mateventyr

SMÅTT OG GODT: Mange små ting blir til sammen en rett med stor smak. (FOTO: Carl Martin Nordby)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med små vårkyllinger som hovedingrediens er resten av retten en ren sjarmøretappe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange små, fargerike saker – vårkylling, små asparges, enda mindre gulrøtter – skaper til sammen en stor, god smak. Tilsett en klunk av Roberts hvitvin i sjyen, og mateventyret er komplett.

På denne årstiden finnes det både norske og franske vårkyllinger i salg. De norske kan du risikere å få kjøpt ferske en periode, mens de franske alltid er fryste. Begge er gode alternativer, men jeg heller som alltid mot fersk vare når det er tilgjengelig.

Vårkylling er i prinsippet bare en liten hønekylling, og ikke en egen rase. Kjøttet på disse små kyllingene mørere og lysere enn på større individer. Når vi steker kjøttet på bein, slik som her, får vi et enda saftigere resultat enn om kjøttsiden også hadde fått en tur i stekepanna. Dessuten beholder kyllingen sin originale form, og all væske holder seg i kjøttet. Det er riktignok litt plukk å spise, men se det fra den positive siden: Smaken blir bedre, og som en vitenskapsmann lærer du å kjenne fuglens anatomi ned til minste detalj.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saus er jo alltid en utfordring, men her lager den seg nesten selv. Vi får en sjysaus under matlagingen, der vi med små justeringer har en fullt serverbar saus rett fra kjelen hvor kyllingen har trukket ferdig. Sjysausen har fått fin animalsk smak av kyllingen, syre fra vinen og fylde fra smør og kyllingfett. Dette er veldig godt både til det møre kyllingkjøttet og de nykokte, små grønnsakene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her bruker du dine favorittgrønnsaker, koker dem ved siden av, og drysser over litt hakket gressløk eller ramsløk. Nå fram til sommeren er det høysesong for ramsløk, som løfter nykokte grønnsaker til himmels. Bruk gjerne norske asparges nå, før de importerte tar over hylleplassen igjen etter en kort norsk sesong.

Se hva vinkelneren anbefaler til denne retten

Vårkylling

Ingredienser (2 personer)

2 vårkyllinger

2 hyssingstumper à 20 cm

Artikkelen fortsetter under annonsen

4-8 norske asparges

4 små gulrøtter

1 gul løk

½ hvitløk (fersk hvis du finner)

2 neper

½ dl hvitvin

1 dusk timian

2 ramsløkblader (gressløk fungerer også fint)

2 ss meierismør

Framgangsmåte

Start med å binde opp småkyllingene. Legg beina i kors og bind dem sammen med en løkke. Da spriker de ikke til alle kanter i kjelen, og du får en jevnere steking av den tynne delen av brystene som sniker seg på innsiden av lårene. Det er cirka like lang steketid på den tykkeste delen av brystet og låret. Kanskje litt lenger på lårene, så sjekke gjern om det er rosa tendenser der hvis du er usikker på om kyllingen er ferdig. Finn fram en kjele som er stor nok til to kyllinger.

Start stekingen med litt smør på lav varme. La kyllingene få litt farge rundt hele før du putter oppi timian, hvitløk (delt i to) og løk (delt i fire).

Salte og pepre kyllingen. Når også løken og det andre har fått litt farge, heller du på hvitvinen og setter på et passende lokk. Har du ikke et lokk, fungerer en rund tallerken like bra. La dette stå og trekke/småputre på lav varme – sannsynligvis ikke lenger enn ti minutter – mens du skreller aspargesen og skrubber gulrøttene og nepene. Disse skal sammen med vårløken kokes i godt saltet vann i to-tre minutter. Vårløken trenger bare ett minutt. Ta grønnsakene ut av vannet, dryss litt hakket gressløk eller ramsløk over, og anrett på tallerken sammen med den hele kyllingen.

Kraften som er i kjelen, skal bli sausen. Rør inn to spiseskjeer smør under oppvarming og sil den til slutt.

Se hva vinkelneren anbefaler til denne retten

Les også:

Nydelig champagne-dessert

Denne kan du lage på 30 minutter

Sterkt, rått og godt

Slik lager du perfekt barnaisesaus

Verdens beste restaurant

Menyen som gjør uka til en lek

Les mer om mat og drikke i ABC Nyheter