En skandale gjorde at denne ikke ble Norges mest solgte

Alt så lyst ut – men et universitet i Virginia forandret skjebnen.
Alt så lyst ut – men et universitet i Virginia forandret skjebnen.

Alt så lyst ut – men et universitet i Virginia forandret skjebnen.

Høsten 2015 var jeg på bilutstilling i Frankfurt. Som vanlig, den gangen, hadde VW et digert show "dagen før dagen". Her var det førvisning av de aller største nyhetene som skulle vises på selve messa, som først åpnet for pressen dagen etter.

Inn trillet det alt fra verdens dyreste SUV (Bentley Bentayga), Porsche sin første helelektriske konseptbil (Mission E) og en spesialutgave av verdens raskete bil (Bugatti Veyron Gran Turismo) i den ene enden av skalaen – til en ny generasjon av folke-SUVen Tiguan, i den andre.

Det var sistnevnte jeg fokuserte mest på, og som var mest relevant hjemme i Norge. Mest av alt fordi den nå hadde fått betegnelsen Tiguan GTE.

De tre siste bokstavene var allerede den gangen synonymt med ladbar hybrid. Og at en av Norges mest solgte biler nå ble både betydelig større, mye tøffere og dessuten fikk en ladbar drivlinje, DET var store nyheter!

Alt så lyst ut

Da redaksjonen ringte meg for å høre hvilket inntrykk bilen gjorde på meg, var svaret mitt derfor følgende:

– Steintøff, er faktisk førsteinntrykket. Her har det virkelig skjedd ting! Den virker mye mer SUV-aktig enn forgjengeren. Mer sportslig også. Særlig i R-line-utgaven. Samtidig er overhenget kortere både foran og bak, som kommer godt med på offroad-kjøring. VW lover mer plass, mindre utslipp, mer utstyr – og ikke minst at du nå skal kunne ta den med på litt mer seriøse turer utenfor allfarvei. Det blir ulike kjøreprogram, slik vi kjenner fra storebror Touareg.

Med andre ord – dette var en bil jeg hadde veldig stor tro på. Med 218 hestekrefter, mulighet for firehjulsdrift og en oppgitt rekkevidde på 50 kilometer (riktignok etter datidens målemetode – NEDC – som var helt urealistisk), var det mye som tilsa at dette ville bli Norges mest solgte bil i 2016.

Les mer om vårt første møte med Tiguan her

Tidenes skandale

Men slik skal det ikke gå. En ladbar Tiguan blir det aldri noe av. For midt oppi denne "vanlige" bilutstillingen i Frankfurt, pågår opprullingen av en skandale som savner sidestykke i bilhistorien.

Et universitet i Virginia har utført utslippstester på et utvalg biler under kjøring på vanlig vei, og sammenlignet med resultatene som blir oppgitt av bilprodusentene. NOx-utslippene er langt høyere enn de burde være.

VW sa at dette var en feil som kunne rettes via en oppdatering på motoren.

VW Tiguan R-Line Exclusive

Motor: 2-liter, diesel Effekt: 190 hk / 400 Nm 0-100 km/t: 7,9 sek. Toppfart: 212 km/t Forbruk: 0,71 l/mil Bagasjerom: 615 / 1655 liter Lengde x bredde x høyde: 448 x 183 x 165 cm Hengervekt: 2,5 tonn (m/ brems) Vekt: 1,6 tonn Pris: Fra 613.000 kroner (190 hk Exclusive med DSG) Pris testbil: 651.462 kroner

Men etterhvert ble også CARB (Californa Air Resources Board) involvert – de ønsket å vite hvilken effekt denne oppdateringen resulterte i. Men fant fortsatt utslippet langt høyere enn oppgitt. CARB oversendte resultatene til EPA (Environmental Protection Agency), som så kalte VW inn på teppet.

Her fikk VW to alternativer: Pisk eller gulrot

Da kommer også tilståelsen. Den slår ned som en bombe, og samsvarer med hjemkomsten min fra Frankfurt-utstillingen. I det flyet lander i Oslo, tikker SMS-ene inn som perler på en snor. Det er det nærmeste en samlet bilbransje kan komme noe som kan kalles sjokktilstand.

VW fortalte at de har et tilleggsprogram som merker når bilene testes, og at det i disse korte øyeblikkene kjøres i et modus som resulterer i langt lavere NOx-utslipp.

Skandalen var dermed et faktum. VW ble tatt med buksene nede. De hadde jukset omfattende med utslippstallene på rundt 11 millioner biler.

Det ble en belastning for hele bilindustrien. Troverdigheten til verdens bilprodusenter fikk en brutal overhøvling. Men det var naturligvis en ekstra- og blytung sak for VW-konsernet.

Det blir anslått at Dieselgate så langt har kostet VW over 300 milliarder kroner, i bøter, kompensasjon og juridiske kostnader.

Ofret

Midt oppi alt kaoset som følger i kjølvannet av skandalen, som raskt blir døpt Dieselgate, tas det en rekke harde beslutninger i VWs toppledelse. Eller, det som er igjen, av den. For både konsernsjef Martin Winterkorn og en rekke andre har blitt tvunget til å ta sin hatt å gå. Flere må også i fengsel.

I orkanen som oppstår etter avsløringene, er Tiguan GTE en av flere modeller som forsvinner med i dragsuget. Det koster rett og slett for mye penger å bygge den.

2016 blir likevel året da vi får en ny Tiguan. Den har diesel- eller bensinmotor – og etterhvert blir den også tilgjengelig i en lang utgave, som har sju seter.

Og selv om den ikke er ladbar, selger den godt. Bare ikke så bra som den hadde gjort om den fikk betegnelsen GTE.

Digitale instrumenter og et ryddig interiør. Her roter ikke VW det til.
Digitale instrumenter og et ryddig interiør. Her roter ikke VW det til.

Diesel fungerer fortsatt

Siden den tid har den fått seg en facelift. Vi har kjørt den nyeste utgaven med utstyrsnivået "Exclusive" – som betyr mer eller mindre alt utstyr – i en uke. Og det er ikke vanskelig å skjønne hva som fenger. Dette er en uvanlig god pakke for norske kjøpere.

Testbilen har 190 hks dieselmotor – og DSG automatgir. Den har også R-line-pakken vi fikk sansen for allerede på bilutstillingen i Frankfurt for over fem år siden.

Gassresponsen er merkelig "dau" i testbilen, du må bruke høyrefoten hardt for å vekke motoren, også i Sport-oppsettet. Men utover dert fungerer denne pakken veldig godt. Og dieselmotoren med sitt høye dreiemoment fungerer bra på denne bilen. Forbruket er oppgitt til 0,71 l/mil ved blandet kjøring – og det virker ikke veldig urealistisk.

Kjøreegenskapene er trygge – og vektet mer mot komfort enn dynamikk – og det er helt greit. Det er egne program for kjøring offroad eller på is og snø. Sistnevnte fikk vi god anledning til å teste, og bilen leverer imponerende stødig og god framkommelighet.

Praktisk

Plassen er ellers imponerende god, og i baksetet setter vi pris på muligheten til å justere i lengderetningen, at det er foldbare bord på ryggen av forsetene og 40/20/40 deling av ryggen på baksetene.

Dessuten er VW blitt veldig gode på opplevd kvalitet. Skjermene både til infotainmentsystemet og de digitale instrumentene fungerer godt. Men vi opprettholder kjepphesten vår: Menyhjul og hurtigmenyknapper vil alltid være bedre enn berøringssensitive skjermer, slik som VW bruker.

Men nå blir det tøft

God bil til tross, 2020 blir neppe et stort år for Tiguan-salget. For nå kommer de andre produsentene med den pakken som VW hadde på planen tilbake i 2015. Opel Grandland X, Peugeot 3008 og Toyota RAV4 er noen av modellene som blir tilgjengelig som ladbare hybrider.

Del

Bilene er ikke nødvendigvis noe bedre – men de kommer mye gunstigere ut av de norske avgiftene. Testbilen ender på rundt 651.462 kroner.

Til den prisen får du om ikke så lenge en fullspekket Toyota RAV4 med 306 hk og elektrisk rekkevidde på 59 kilometer. Da blir nok valget enkelt, for de fleste ...

(Artikkelen er først publisert av Broom)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:29 Medietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09 Premier League-spillerne gir til helsevesenet23:00 Premier League-spillerne gir til helsevesenet21:29 Herreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21 Saudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05 Ansatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45 TV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01 To reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50 Supermåne på himmelen natt til torsdag19:48 WHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29 Forførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28 Tre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27 FHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04 Uværet har truffet Nordland med full styrke19:04 Stor kvalitetsforskjell på coronatester19:01 Seks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15 Tysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14 Stortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54 Pave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44 Coronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26 Bernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03 Anne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24 Seks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22 POD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17 Eier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24 Nordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45 VG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05 96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44 Slik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38 260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30 To dømt for voldtekt av ung gutt13:26 Slik håndterer du corona-angsten13:12 Analyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03 Lurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44 Solskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16 Skytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06 Nedbør over hele landet i påsken10:44 Trump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38 Forsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19 Johnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56 Haaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55 Mann siktet for drap på kona i Trondheim08:10 Rakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02 Riise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44 Go-Ahead dropper togavganger07:30 Trump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27 Countrylegenden John Prine er død07:05 Statsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00 Ingen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59 Dette skjer i dag05:50 Dette skjedde i natt05:30 Koronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30 Koronakrisen samler italienerne politisk05:17 6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00 FHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07 Tallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36 USAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38 Lærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00 Wuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39 Støre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14 Utvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04 Sykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53 Helsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28 Mann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10 Nordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09 Dansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02 Solskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57 Nytt coronadødsfall i Stavanger18:44 Mann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24 Flere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14 Mann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11 Trumps pressetalskvinne slutter16:56 Har vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22 Politiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07 Hytteforbudet oppheves15:12 Kultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10 Johannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49 Vi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10 Mot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47 Fagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17 Person funnet død i fjæra i Trondheim13:14 Israel slår tilbake mot corona-påstander12:09 New Zealands helseminister sier han er en idiot12:01 Schmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58 Oslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19 Erna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15 Medlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42 Enige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29 Riise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57 Overvekt av svarte blant de coronadøde i USA
Siste nytt
23:29NorgeMedietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet23:00SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet21:29VerdenHerreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21VerdenSaudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05NorgeAnsatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45KulturTV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01NorgeTo reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50NorgeSupermåne på himmelen natt til torsdag19:48VerdenWHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29VerdenForførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28NorgeTre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27Helse og livsstilFHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04NorgeUværet har truffet Nordland med full styrke19:04NorgeStor kvalitetsforskjell på coronatester19:01NorgeSeks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15VerdenTysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14NorgeStortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54VerdenPave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44NorgeCoronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26VerdenBernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03NorgeAnne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24NorgeSeks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22Helse og livsstilPOD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17NorgeEier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24ForbrukerNordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45SportVG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05Verden96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44NorgeSlik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38Norge260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30NorgeTo dømt for voldtekt av ung gutt13:26HelseSlik håndterer du corona-angsten13:12NorgeAnalyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03VerdenLurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44SportSolskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16SportSkytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06NorgeNedbør over hele landet i påsken10:44VerdenTrump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38Helse og livsstilForsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19VerdenJohnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56SportHaaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55NorgeMann siktet for drap på kona i Trondheim08:10VerdenRakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02SportRiise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44NorgeGo-Ahead dropper togavganger07:30VerdenTrump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27KulturCountrylegenden John Prine er død07:05VerdenStatsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00NorgeIngen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59NorgeDette skjer i dag05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKoronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30VerdenKoronakrisen samler italienerne politisk05:17Norge6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00NorgeFHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07VerdenTallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36VerdenUSAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38NorgeLærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00VerdenWuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39NorgeStøre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14NorgeUtvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04NorgeSykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53NorgeHelsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28NorgeMann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10NorgeNordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09VerdenDansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02SportSolskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57NorgeNytt coronadødsfall i Stavanger18:44NorgeMann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24VerdenFlere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14NorgeMann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11VerdenTrumps pressetalskvinne slutter16:56KulturHar vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22NorgePolitiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07NorgeHytteforbudet oppheves15:12NorgeKultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10SportJohannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49Helse og livsstilVi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10NorgeMot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47NorgeFagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17NorgePerson funnet død i fjæra i Trondheim13:14VerdenIsrael slår tilbake mot corona-påstander12:09VerdenNew Zealands helseminister sier han er en idiot12:01SportSchmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58NorgeOslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19NorgeErna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15VerdenMedlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42PengerEnige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29SportRiise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57VerdenOvervekt av svarte blant de coronadøde i USA
Populært