Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang

Arbeidet med å lage nye grenseverdier for svevestøv tar lenger tid enn planlagt, noe MDG stiller spørsmål ved. Målestasjon for luftkvalitet ved E-18 ved Hjortnes i Oslo. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Arbeidet med å lage nye grenseverdier for svevestøv tar lenger tid enn planlagt, noe MDG stiller spørsmål ved. Målestasjon for luftkvalitet ved E-18 ved Hjortnes i Oslo. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For andre gang er arbeidet med å vurdere innskjerpinger i grenseverdier for svevestøv blitt utsatt. MDG er kritisk og kaller det aktiv trenering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prosjektet der Miljødirektoratet, Vegdirektoratet og Folkehelseinstituttet skal vurdere innskjerpinger i hvor mye svevestøv som skal være tillatt, skulle vært klart innen 1. juni. Regjeringen utsatte fristen til 1. november, men nå er den utsatt igjen til 1. april neste år, skriver Dagsavisen.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) redegjorde tirsdag for situasjonen i Stortinget. Han forklarte de utsatte fristene med valg av mer avanserte metoder for å sette nye grenseverdier. Dette bekreftes av Miljødirektoratet.

Dette opplever Miljøpartiet De Grønne som aktiv trenering.

– Jeg tror dette handler om en regjering som synes det er viktig at folk skal kunne bruke bilen så mye de vil og uten restriksjoner, og at regjeringen også er imot reguleringer, sier MDGs stortingsrepresentant Une Aina Bastholm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Klima- og miljødepartementet avvises derimot MDGs påstander på det sterkeste.

– Det er fagetatene selv som har bedt om utsatt frist for å sikre den faglige kvaliteten. Dersom MDG virkelig mener at fagetater som Miljødirektoratet driver «aktiv trenering» for at folk skal kunne «bruke bilen uten restriksjoner», viser de en oppsiktsvekkende mangel på tillit til den faglige integriteten til våre fremste miljøeksperter. Slike konspirasjonsteorier fra MDG kan jeg vanskelig ta på alvor, sier statssekretær Sveinung Rotevatn (V).