Listhaug mener mål om nullutslipp i 2025 er urealistisk

Sylvi Listhaug tror det er et urealistisk mål at det ikke skal selges biler med klimaskadelige utslipp i 2025. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Sylvi Listhaug tror det er et urealistisk mål at det ikke skal selges biler med klimaskadelige utslipp i 2025. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sylvi Listhaug (Frp) mener det er et urealistisk mål at det om seks år bare skal selges nullutslippsbiler. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Nasjonal transportplan har regjeringen og Stortinget sagt at det ikke skal rulle en eneste ny personbil med klimaskadelige utslipp ut av landets bilforhandlere i 2025.

Nestleder i Frp og statsråd Sylvi Listhaug sier til NRK at målet ikke er realistisk.

– Det er et mål, men det ser langt fra mulig ut å nå det allerede så raskt. Det handler om hvilken teknologisk utvikling som vil skje de neste årene. Jeg er helt overbevist om at det finnes mange i Norge som også etter 2025 har behov for diesel- og bensinbiler, og det mener vi at de må få lov til å kjøpe, sier Listhaug.

Også Finansdepartementet har tidligere uttalt at de ikke tror målet kommer til å nås. I nasjonalbudsjettet for 2019 skriver departementet at hver fjerde nye bil i 2030 ventes å være en ladbar hybrid. Det betyr en bil som har fossil forbrenningsmotor og et batteri som kan lades i tillegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Frp har ikke noe annet valg enn å ta hensyn til målet om nullutslippsbiler, fordi partiet har undertegnet på det, fremholder Venstre-nestleder Ola Elvestuen. Han er uenig med Listhaug i at 2025-målet er urealistisk.

– Hun tar feil. Det er helt realistisk, og vi er i god rute til å klare det, sier han.

Klima- og miljøministeren viser til at det er Venstre som har kjempet målet gjennom.