Arnljot betalte 5.000 kroner for bilen – så satte han i gang

I «nybygd»" MG Midget 1977-modell er Thorild og Arnljot Oskar Noem klare for tur! Foto: Frank Williksen
I «nybygd»" MG Midget 1977-modell er Thorild og Arnljot Oskar Noem klare for tur! Foto: Frank Williksen

Kom i pappesker og bæreposer.

Det er mange som er opptatt av å gjenoppbygge og restaurere veteranbiler her i landet. Ikke fullt så mange har rundet 10-års jubileum som pensjonist – og kan likevel presentere en nydelig nyrestaurert MG Midget 1977 i California-utgave.

Det kan Arnljot Oskar Noem (77) i Klæbu ved Trondheim, og ikke nok med det: Prosjektet startet med at han kjøpte bilen bokstavelig talt i bare løse deler, demontert ned til skruenivå, og overlevert i kasser, plastposer og pappesker. Og så de større karosseridelene selvsagt, fullstendig skrudd fra hverandre.

Alder er imidlertid ingen hindring for pågangsmot, og siden Arnljot er helt uten hemninger for å gi seg i kast med ambisiøse oppgaver ble det bil av MG-en til slutt.

Måtte kjøpe biler andre hadde gitt opp

Den bilinteresserte elektroingeniøren gikk ut i pensjon først nesten 74 år gammel, i 2015, men bilinteressen er på ingen måte pensjonert:

– Jeg prøver å henge med fortsatt, det kommer jo så mye interessante biler nå, sier han til Broom.

Veteranbilprosjektene hans – både MG Midget og den Toyota Landcruiseren han nå er i gang med – har sin tydelige bakgrunn i nettopp bilinteressen. Dessuten vokste Arnljot opp i en tid da det handlet om å ta vare på ting. Det var hverken penger eller kultur for å kjøpe nytt hele tiden.

– Den gangen kjøpte vi biler som alle andre hadde gitt opp, og så var det å stå på for å få dem i gang igjen.

Ny regel: Nå kan du spare mye på drømmebilen

(Saken fortsetter under)

Noen kjøper sommerbilen "ferdig". Det var ikke noe alternativ her!
Noen kjøper sommerbilen "ferdig". Det var ikke noe alternativ her!

«MG Midget i bæreposer»

– Jeg har alltid reparert selv. I utgangspunktet var dette en nødvendighet, for den gangen måtte vi nøye oss med å kjøpe noe som trengte både kjærlighet, reparasjon og oppussing, minnes han.

Blant hans tidlige biler fantes for eksempel en Citroën DS19 og en Panhard Dyna, og både Arnljot og fru Thorild mener fortsatt at Citroën sannsynligvis er den vakreste bilen som er laget. Thorild minnes dessuten med spesiell glede lille Mayco og Hillman Imp som hendige og praktiske små biler.

En slik bakgrunn har ikke uventet gitt en viss forkjærlighet for gamle biler, og da annonsen om en «MG Midget i bæreposer» dukket opp på Finn.no i 2010 nølte ikke Arnljot. Han fikk tilslaget på California-utgaven fra 1977 for behagelige 5.000 kroner.

(Saken fortsetter under)

Den ankom i bæreposer og kasser - men se nå!
Den ankom i bæreposer og kasser - men se nå!

Ting tar tid

– Det første året isolerte jeg veggene i garasjen, det andre året isolerte jeg taket – og så ble det installert varmepumpe. Det tok sin tid, for jeg var mye på reise for arbeidsgiveren den gangen, ofte til Kina og Singapore med ganske lange fravær.

Så ble det å jobbe på MG-en når det bød seg en ledig stund, sier Arnljot, som har brukt rundt 2.000 timer på å bygge opp igjen sin MG Midget 1977 til registrerbar og kjørbar stand.

– Ting tar jo tid, og det gikk spesielt mange timer med vinkelsliper på steder der det var grusomt trangt å komme til, forteller han, og fru Thorild nikker gjenkjennende til historien. Hun har nok ikke helt den samme lidenskapen for bil som ektemannen, men interessert er hun – og biler liker hun.

Mest motivator

– Thorild hjelper med litt av hvert. Hun er med på å lufte bremser, og hun hjalp med å sette inn ny frontrute både på MG’en og på Landcruiseren. På MG Midget var dette en jobb flere bilglassverksteder i Storbritannia nektet å ta, fordi «det var så vanskelig», men med godt samarbeid og smarte løsninger gikk det som smurt for oss, sier Arnljot.

– Nå ja, jeg er nå mest med som motivator, da. Men også jeg gleder meg stort når jeg ser det som var et vrak igjen fremstår som en fin bil, sier Thorild til Broom.

(Saken fortsetter under)

Slik ser førerplassen ut - enkelt og ryddig. Foto: Frank Williksen
Slik ser førerplassen ut - enkelt og ryddig. Foto: Frank Williksen

Riktige deler er viktig

Bare motoren var relativt hel og urørt, men den har Arnljot plukket ned selv og fått skikk på igjen.

Nå står bilen der, komplett og fin, og når været skikker seg godt får den gjerne rulle på tur. Fargen er den opprinnelige nydelige Tahiti Blue som bilen hadde originalt. Arnljot har også lakkert den selv, men akkurat den delen av jobben er han ikke helt fornøyd med. Lakkering i egen garasje er en krevende jobb, så lakken har blitt litt «nuppete» når man ser nærmere på den.

Til et restaureringsprosjekt som dette er tilgang på riktige deler veldig viktig.

Les også: Vi har aldri kjøpt flere gamle biler

Rundt 100.000 kroner

– Jeg har kjøpt mye deler fra moss-europe.co.uk, men også en del fra USA, siden bilen har venstreratt Så har det blitt besøk hos MG Owners Club i Cambridge, som var både nyttig og hyggelig, forteller han.

– Moss-katalogen har jo vært en hel bibel for deg, sier fru Thorhild, og betror Brooms medarbeider at dette er et samarbeid og en samarbeidspartner hun trives svært godt med. Med gullbryllupet noen år bak seg allerede, er dette åpenbart et fint samstemt par.

Selv om Arnljot betalte lite for vraket, har det kostet en del å få bil ut av det:

– Ja, 5.000 kroner for en MG i løse deler var en grei investering. Så har det blitt kjøpt deler for rundt 75.000 kroner, og når jeg regner med det som er blitt kjøpt av nødvendig verktøy, så runder vi nok 100.000 slik bilen fremstår i dag. Verktøyet kan jeg få bruk for senere, så det er jo ikke bare knyttet til denne ene bilen, sier Arnljot Noem, som er i full gang med neste prosjekt.

Les også: Den klassiske sportsbilen har stått lagret i 41 år

(Saken fortsetter under)

Dette er Noems nyeste objekt, en Toyota Landcruiser 1985-modell. Den skal bli en dugelig bruksbil for blant annet hytteturene. Foto: Frank Williksen
Dette er Noems nyeste objekt, en Toyota Landcruiser 1985-modell. Den skal bli en dugelig bruksbil for blant annet hytteturene. Foto: Frank Williksen

Mye å spare med litt leting

– I juni måned var jo ikke det så gunstig, men vi listet oss da hjemover. Et nyskiftet høyre forhjulslager holdt nesten til vi var hjemme i Klæbu - i gangfart.

– Hvordan var tilstanden til bilen ellers?

– Motoren er en rekkefirer på 2,5 liter, en ren sugemotor med 72 hk. Den er helt fin. Clutchen var imidlertid gåen, og her måtte det investeres i en girboksløfter for å få skiftet den.

Så har jeg vært nødt til å sveise en del på grunn av rust, blant annet med utskiftning av de nedre sidepanelene bak på bilen. Disse panelene kjøpte jeg i Nederland for en tusenlapp pr. stykk. Tilsvarende del koster, til orientering, rundt 10.000 kroner hos norsk forhandler, så det er penger å spare hvis man tar seg tid til å lete litt.

(Saken fortsetter under)

Rusen hadde forsynt seg grovt av de nedre sidepanelene bak. En norsk forhandler kunne levere disse for 10.000 kroner stykket. Noem kjøpte dem fra Nederland á kr. 1.000,-. Foto: Frank Williksen
Rusen hadde forsynt seg grovt av de nedre sidepanelene bak. En norsk forhandler kunne levere disse for 10.000 kroner stykket. Noem kjøpte dem fra Nederland á kr. 1.000,-. Foto: Frank Williksen

De viktigste vitaminene du kan få

– Bremsene er totalfornyet – her er absolutt alt skiftet.

Stigbrettene er noe rustangrepet og må fikses, og støtfangerne trenger også en overhaling. Så har jeg skiftet både støtdempere og styringsdemper.

Jo, «Ludvig», som vi har døpt Landcruiseren, blir en utmerket bruksbil for oss, siden vi av og til har god bruk for firehjulsdrift når vi skal på hytta i Orkdal.

Bilen er i dag registrert som varebil, men planen er å registrere om til personbil hvis jeg finner et bra baksete, sier Arnljot.

– Hva er neste prosjekt etter Landcruiseren?

– Det vet jeg ikke i dag, men jeg har jo tittet litt, da.

– Du finner nok noe. Det er sunt å holde på med noe du liker og trives så godt med. Det er kanskje de viktigste vitaminene du kan få nå, oppmuntrer fru Thorhild, som er helt enig med ektemannen i verdien av å overlevere egne kunnskaper og evner til selvhjelp til slektene som følger – og et barnebarn på 18 er allerede under opplæring i temaet verktøy og bil!

Lang deleliste

Dette er de nye delene Arnljot Noem har kjøpt og skiftet inn på sin 1977 MG Midget:

 • Kalesje, double duck
 • SHalf tonnau (beskyttelse over nedfelt kalesje)
 • Frontrute
 • Alle gummilister
 • Innvendig speil
 • Dashboard
 • Setetrekk og hodestøtter
 • Innvendige trekk
 • Tepper
 • Pedalgummi
 • Front Valance
 • Grill
 • Radiator og slanger
 • Bensinpumpe
 • Vannpumpe
 • Fordeler
 • Tenningsanlegg
 • Spenningsregulator
 • Et motorfeste
 • Ekshaustanlegg
 • Clutch og utløselager
 • Hovedsylinder og slavesylinder for clutch
 • H-ramme
 • Høyre fotbrønn, inkl. travers og gulv under fotbrønn
 • Dørstokker (outer sill both sides)
 • Bærebroer foran samt gummiforinger
 • Spiralfjærer foran
 • Kingbolter
 • Tannstang og styreledd
 • Bremseskiver, calipere og bremseklosser foran
 • Bremsetromler, bremsesylindre og bånd samt hjullagre bak
 • Hovedbremsesylinder
 • Håndbremswire
 • Alle bremseslanger og rør
 • Nye dekk – 5 stk
 • Støtdempere
 • Frontlykter
 • Sidemarkeringslys bak

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal02:03 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria01:45 23 evakuert så langt etter uværet i Olden – krisestab satt01:40 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia01:20 Oljeprisen stiger kraftig etter angrepet mot Saudi-Arabias oljeproduksjon00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32 Assad kunngjør amnesti19:31 Trump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40 Siv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21 Populær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32 Sverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30 Boris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12 Person skadd i båtulykke i Averøy16:03 Ingen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50 – Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07 Mann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31 Gutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09 Kenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58 Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34 Mange rammet av strømbrudd i Agder12:22 Gulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22 AUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03 – Det er et økende måkehat i Norge10:50 Forskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18 Litauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09 Brannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30 Uvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27 Ingvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51 Svart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32 Brann i bygård i Oslo slukket06:54 Australske byer risikerer å gå tomme for vann06:45 Stjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17 Lærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:06 Bahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05 Ingen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13 Over halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04 Sanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25 Carl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50 Jevn Hovland klatret på plasseringen02:29 Sterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44 Halve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41 Elevrekord ved folkehøgskolene00:39 Mann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23 Legendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28 Britisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24 Hundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53 Øvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52 Seks omkom i uværet i Spania15:50 Spitse-dobbel for Vålerenga15:49 Stortap for Snøgg15:48 Poengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22 Mané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20 Dødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56 Real Madrid slapp med skrekken14:53 Elyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53 Ny leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49 Grei-seier over Kaupanger14:45 Barneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43 Afrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39 Ruud sendte Norge videre i Davis Cup14:30 Europa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27 To asteroider passerer Jorden14:18 Kjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46 Telenor-feil er rettet
Siste nytt
02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal02:03VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria01:45Norge23 evakuert så langt etter uværet i Olden – krisestab satt01:40VerdenTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia01:20VerdenOljeprisen stiger kraftig etter angrepet mot Saudi-Arabias oljeproduksjon00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32VerdenAssad kunngjør amnesti19:31VerdenTrump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40PolitikkSiv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21PolitikkPopulær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32VerdenSverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30PolitikkBoris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12NorgePerson skadd i båtulykke i Averøy16:03NorgeIngen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50Verden– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07NorgeMann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31NorgeGutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09SportKenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58VerdenOljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34NorgeMange rammet av strømbrudd i Agder12:22VerdenGulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22NorgeAUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03Norge– Det er et økende måkehat i Norge10:50Helse og livsstilForskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18NorgeLitauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30NorgeUvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27SportIngvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51VerdenSvart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32NorgeBrann i bygård i Oslo slukket06:54VerdenAustralske byer risikerer å gå tomme for vann06:45SportStjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17NorgeLærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenBahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05NorgeIngen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13NorgeOver halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04VerdenSanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25PolitikkCarl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50SportJevn Hovland klatret på plasseringen02:29NorgeSterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44VerdenHalve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41NorgeElevrekord ved folkehøgskolene00:39NorgeMann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23NorgeLegendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28VerdenBritisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24NorgeHundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53SportØvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52VerdenSeks omkom i uværet i Spania15:50SportSpitse-dobbel for Vålerenga15:49SportStortap for Snøgg15:48SportPoengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22SportMané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20NorgeDødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56SportReal Madrid slapp med skrekken14:53SportElyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53VerdenNy leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49SportGrei-seier over Kaupanger14:45NorgeBarneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43VerdenAfrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39SportRuud sendte Norge videre i Davis Cup14:30SportEuropa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27VerdenTo asteroider passerer Jorden14:18NorgeKjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46NorgeTelenor-feil er rettet
Populært