Arnljot betalte 5.000 kroner for bilen – så satte han i gang

I «nybygd»" MG Midget 1977-modell er Thorild og Arnljot Oskar Noem klare for tur! Foto: Frank Williksen
I «nybygd»" MG Midget 1977-modell er Thorild og Arnljot Oskar Noem klare for tur! Foto: Frank Williksen

Kom i pappesker og bæreposer.

Det er mange som er opptatt av å gjenoppbygge og restaurere veteranbiler her i landet. Ikke fullt så mange har rundet 10-års jubileum som pensjonist – og kan likevel presentere en nydelig nyrestaurert MG Midget 1977 i California-utgave.

Det kan Arnljot Oskar Noem (77) i Klæbu ved Trondheim, og ikke nok med det: Prosjektet startet med at han kjøpte bilen bokstavelig talt i bare løse deler, demontert ned til skruenivå, og overlevert i kasser, plastposer og pappesker. Og så de større karosseridelene selvsagt, fullstendig skrudd fra hverandre.

Alder er imidlertid ingen hindring for pågangsmot, og siden Arnljot er helt uten hemninger for å gi seg i kast med ambisiøse oppgaver ble det bil av MG-en til slutt.

Måtte kjøpe biler andre hadde gitt opp

Den bilinteresserte elektroingeniøren gikk ut i pensjon først nesten 74 år gammel, i 2015, men bilinteressen er på ingen måte pensjonert:

– Jeg prøver å henge med fortsatt, det kommer jo så mye interessante biler nå, sier han til Broom.

Veteranbilprosjektene hans – både MG Midget og den Toyota Landcruiseren han nå er i gang med – har sin tydelige bakgrunn i nettopp bilinteressen. Dessuten vokste Arnljot opp i en tid da det handlet om å ta vare på ting. Det var hverken penger eller kultur for å kjøpe nytt hele tiden.

– Den gangen kjøpte vi biler som alle andre hadde gitt opp, og så var det å stå på for å få dem i gang igjen.

Ny regel: Nå kan du spare mye på drømmebilen

(Saken fortsetter under)

Noen kjøper sommerbilen "ferdig". Det var ikke noe alternativ her!
Noen kjøper sommerbilen "ferdig". Det var ikke noe alternativ her!

«MG Midget i bæreposer»

– Jeg har alltid reparert selv. I utgangspunktet var dette en nødvendighet, for den gangen måtte vi nøye oss med å kjøpe noe som trengte både kjærlighet, reparasjon og oppussing, minnes han.

Blant hans tidlige biler fantes for eksempel en Citroën DS19 og en Panhard Dyna, og både Arnljot og fru Thorild mener fortsatt at Citroën sannsynligvis er den vakreste bilen som er laget. Thorild minnes dessuten med spesiell glede lille Mayco og Hillman Imp som hendige og praktiske små biler.

En slik bakgrunn har ikke uventet gitt en viss forkjærlighet for gamle biler, og da annonsen om en «MG Midget i bæreposer» dukket opp på Finn.no i 2010 nølte ikke Arnljot. Han fikk tilslaget på California-utgaven fra 1977 for behagelige 5.000 kroner.

(Saken fortsetter under)

Den ankom i bæreposer og kasser - men se nå!
Den ankom i bæreposer og kasser - men se nå!

Ting tar tid

– Det første året isolerte jeg veggene i garasjen, det andre året isolerte jeg taket – og så ble det installert varmepumpe. Det tok sin tid, for jeg var mye på reise for arbeidsgiveren den gangen, ofte til Kina og Singapore med ganske lange fravær.

Så ble det å jobbe på MG-en når det bød seg en ledig stund, sier Arnljot, som har brukt rundt 2.000 timer på å bygge opp igjen sin MG Midget 1977 til registrerbar og kjørbar stand.

– Ting tar jo tid, og det gikk spesielt mange timer med vinkelsliper på steder der det var grusomt trangt å komme til, forteller han, og fru Thorild nikker gjenkjennende til historien. Hun har nok ikke helt den samme lidenskapen for bil som ektemannen, men interessert er hun – og biler liker hun.

Mest motivator

– Thorild hjelper med litt av hvert. Hun er med på å lufte bremser, og hun hjalp med å sette inn ny frontrute både på MG’en og på Landcruiseren. På MG Midget var dette en jobb flere bilglassverksteder i Storbritannia nektet å ta, fordi «det var så vanskelig», men med godt samarbeid og smarte løsninger gikk det som smurt for oss, sier Arnljot.

– Nå ja, jeg er nå mest med som motivator, da. Men også jeg gleder meg stort når jeg ser det som var et vrak igjen fremstår som en fin bil, sier Thorild til Broom.

(Saken fortsetter under)

Slik ser førerplassen ut - enkelt og ryddig. Foto: Frank Williksen
Slik ser førerplassen ut - enkelt og ryddig. Foto: Frank Williksen

Riktige deler er viktig

Bare motoren var relativt hel og urørt, men den har Arnljot plukket ned selv og fått skikk på igjen.

Nå står bilen der, komplett og fin, og når været skikker seg godt får den gjerne rulle på tur. Fargen er den opprinnelige nydelige Tahiti Blue som bilen hadde originalt. Arnljot har også lakkert den selv, men akkurat den delen av jobben er han ikke helt fornøyd med. Lakkering i egen garasje er en krevende jobb, så lakken har blitt litt «nuppete» når man ser nærmere på den.

Til et restaureringsprosjekt som dette er tilgang på riktige deler veldig viktig.

Les også: Vi har aldri kjøpt flere gamle biler

Rundt 100.000 kroner

– Jeg har kjøpt mye deler fra moss-europe.co.uk, men også en del fra USA, siden bilen har venstreratt Så har det blitt besøk hos MG Owners Club i Cambridge, som var både nyttig og hyggelig, forteller han.

– Moss-katalogen har jo vært en hel bibel for deg, sier fru Thorhild, og betror Brooms medarbeider at dette er et samarbeid og en samarbeidspartner hun trives svært godt med. Med gullbryllupet noen år bak seg allerede, er dette åpenbart et fint samstemt par.

Selv om Arnljot betalte lite for vraket, har det kostet en del å få bil ut av det:

– Ja, 5.000 kroner for en MG i løse deler var en grei investering. Så har det blitt kjøpt deler for rundt 75.000 kroner, og når jeg regner med det som er blitt kjøpt av nødvendig verktøy, så runder vi nok 100.000 slik bilen fremstår i dag. Verktøyet kan jeg få bruk for senere, så det er jo ikke bare knyttet til denne ene bilen, sier Arnljot Noem, som er i full gang med neste prosjekt.

Les også: Den klassiske sportsbilen har stått lagret i 41 år

(Saken fortsetter under)

Dette er Noems nyeste objekt, en Toyota Landcruiser 1985-modell. Den skal bli en dugelig bruksbil for blant annet hytteturene. Foto: Frank Williksen
Dette er Noems nyeste objekt, en Toyota Landcruiser 1985-modell. Den skal bli en dugelig bruksbil for blant annet hytteturene. Foto: Frank Williksen

Mye å spare med litt leting

– I juni måned var jo ikke det så gunstig, men vi listet oss da hjemover. Et nyskiftet høyre forhjulslager holdt nesten til vi var hjemme i Klæbu - i gangfart.

– Hvordan var tilstanden til bilen ellers?

– Motoren er en rekkefirer på 2,5 liter, en ren sugemotor med 72 hk. Den er helt fin. Clutchen var imidlertid gåen, og her måtte det investeres i en girboksløfter for å få skiftet den.

Så har jeg vært nødt til å sveise en del på grunn av rust, blant annet med utskiftning av de nedre sidepanelene bak på bilen. Disse panelene kjøpte jeg i Nederland for en tusenlapp pr. stykk. Tilsvarende del koster, til orientering, rundt 10.000 kroner hos norsk forhandler, så det er penger å spare hvis man tar seg tid til å lete litt.

(Saken fortsetter under)

Rusen hadde forsynt seg grovt av de nedre sidepanelene bak. En norsk forhandler kunne levere disse for 10.000 kroner stykket. Noem kjøpte dem fra Nederland á kr. 1.000,-. Foto: Frank Williksen
Rusen hadde forsynt seg grovt av de nedre sidepanelene bak. En norsk forhandler kunne levere disse for 10.000 kroner stykket. Noem kjøpte dem fra Nederland á kr. 1.000,-. Foto: Frank Williksen

De viktigste vitaminene du kan få

– Bremsene er totalfornyet – her er absolutt alt skiftet.

Stigbrettene er noe rustangrepet og må fikses, og støtfangerne trenger også en overhaling. Så har jeg skiftet både støtdempere og styringsdemper.

Jo, «Ludvig», som vi har døpt Landcruiseren, blir en utmerket bruksbil for oss, siden vi av og til har god bruk for firehjulsdrift når vi skal på hytta i Orkdal.

Bilen er i dag registrert som varebil, men planen er å registrere om til personbil hvis jeg finner et bra baksete, sier Arnljot.

– Hva er neste prosjekt etter Landcruiseren?

– Det vet jeg ikke i dag, men jeg har jo tittet litt, da.

– Du finner nok noe. Det er sunt å holde på med noe du liker og trives så godt med. Det er kanskje de viktigste vitaminene du kan få nå, oppmuntrer fru Thorhild, som er helt enig med ektemannen i verdien av å overlevere egne kunnskaper og evner til selvhjelp til slektene som følger – og et barnebarn på 18 er allerede under opplæring i temaet verktøy og bil!

Lang deleliste

Dette er de nye delene Arnljot Noem har kjøpt og skiftet inn på sin 1977 MG Midget:

 • Kalesje, double duck
 • SHalf tonnau (beskyttelse over nedfelt kalesje)
 • Frontrute
 • Alle gummilister
 • Innvendig speil
 • Dashboard
 • Setetrekk og hodestøtter
 • Innvendige trekk
 • Tepper
 • Pedalgummi
 • Front Valance
 • Grill
 • Radiator og slanger
 • Bensinpumpe
 • Vannpumpe
 • Fordeler
 • Tenningsanlegg
 • Spenningsregulator
 • Et motorfeste
 • Ekshaustanlegg
 • Clutch og utløselager
 • Hovedsylinder og slavesylinder for clutch
 • H-ramme
 • Høyre fotbrønn, inkl. travers og gulv under fotbrønn
 • Dørstokker (outer sill both sides)
 • Bærebroer foran samt gummiforinger
 • Spiralfjærer foran
 • Kingbolter
 • Tannstang og styreledd
 • Bremseskiver, calipere og bremseklosser foran
 • Bremsetromler, bremsesylindre og bånd samt hjullagre bak
 • Hovedbremsesylinder
 • Håndbremswire
 • Alle bremseslanger og rør
 • Nye dekk – 5 stk
 • Støtdempere
 • Frontlykter
 • Sidemarkeringslys bak

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:56 Flyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48 Demokrater vil stille Trump for riksrett04:27 Reiseselskapet Thomas Cook slått konkurs04:24 Tre Emmy-priser til «Chernobyl»04:11 Ving: 9.000 nordmenn berørt av Thomas Cook-konkurs03:40 Flere på fulltid i byggebransjen03:06 Emmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43 Van Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03 Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31 Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15 Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27 Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40 Skrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33 Fare for sykehusstreik fra tirsdag22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46 Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36 Solskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45 Mistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38 Iran vil legge fram plan for Persiabukta12:08 Utagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00 Drillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56 Friskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44 Politiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33 De minste barna rammes oftest av grov vold09:58 Rapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43 Stor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15 Kjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13 Ferieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30 Forsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02 22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58 Hongkong forbereder seg på nye protester06:22 Kvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21 Sri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Colombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09 LO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55 Nye demonstrasjoner mot Egypts president03:15 FN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36 Tidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34 Over 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11 Nytt jordskjelv i Albania01:56 Brann på gård i Nome slukket00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania
Siste nytt
04:56NorgeFlyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48VerdenDemokrater vil stille Trump for riksrett04:27VerdenReiseselskapet Thomas Cook slått konkurs04:24VerdenTre Emmy-priser til «Chernobyl»04:11NorgeVing: 9.000 nordmenn berørt av Thomas Cook-konkurs03:40NorgeFlere på fulltid i byggebransjen03:06VerdenEmmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43VerdenVan Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03NorgeGründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31VerdenItalia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15VerdenDanske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27VerdenNy uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40VerdenSkrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33NorgeFare for sykehusstreik fra tirsdag22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46VerdenMinst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36SportSolskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45SportMistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38VerdenIran vil legge fram plan for Persiabukta12:08NorgeUtagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00Helse og livsstilDrillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56SportFriskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44NorgePolitiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33NorgeDe minste barna rammes oftest av grov vold09:58VerdenRapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43NorgeStor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15SportKjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13ReiseFerieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30NorgeForsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02Verden22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58VerdenHongkong forbereder seg på nye protester06:22NorgeKvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21VerdenSri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20VerdenColombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09NorgeLO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president03:15VerdenFN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36NorgeTidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34VerdenOver 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11VerdenNytt jordskjelv i Albania01:56NorgeBrann på gård i Nome slukket00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania
Populært