BMW X4 i grom utgave

SE VIDEO: BMW X4 M: Det går styggfort!

Vent til du hører prisen på denne.

Meteorologen meldte sludd, snø og vanskelige kjøreforhold kvelden i forveien. Da klokka ringte grytidlig dagen etter så vi at det ikke var løsprat.

Vi, to voksne og bagasje for et par dager, skulle kjøre fort og langt til Gøteborg på jobb denne dagen.

En splitter ny BMW X4 av den litt gromme arten – nærmere bestemt en 326-hestekrefters X4 M40d – er ikke helt feil redskap da. Snarere tvert i mot.

Bilen er en slags Grand Tourer eller rask langturs-bil, om du vil. Den baseres i utgangspunktet på den mer kjente og mer anonyme familie-SUV-en X3. X4 er en litt mer sporty og ikke fult så praktisk variant.

Prisene på nye X4 starter på 683.300 kroner, mens vårt noe oppjålede eksemplar nærmer seg faretruende fort 1,2 millioner kroner.

Det er særlig den mindre praktiske (og mindre pene, vil nok noen mene) bakstussen som skiller X4 fra X3.
Det er særlig den mindre praktiske (og mindre pene, vil nok noen mene) bakstussen som skiller X4 fra X3.

Hva er dette?

Dette er altså andre generasjon av X4. Den første fikk et kort liv. Kun fire år. Grunnen er enkel. BMW X3 som denne deler plattform og mange komponenter med, kom ny i fjor. Så at X4 også ble fornyet etter så kort tid, er dermed en helt naturlig følge.

For X4 har ikke vært uten suksess for BMW. 200.000 eksemplarer har trillet ut av fabrikkportene i Spartanburg, Sør-Carolina i USA. Rundt 1.000 av disse er å finne i norske garasjer. Og flere skal det bli.

Med en lengde på litt over 4,7 meter, en bredde på nesten 2 meter er den 8 cm lengre og hele 10 cm bredere enn forgjengeren, samt noen millimeter lavere. Akselavstanden er strukket med 5 centimeter.

Anders fortviler – får ikke ha luksusbilen i fred ​

M40d betyr raust med krefter og dermed moro bak rattet!
M40d betyr raust med krefter og dermed moro bak rattet!

Hvordan er den å kjøre?

Det er nettopp de sportslige egenskapene og sprekere designet som gjør at kundene velger X4 fremfor den mer praktiske og romslige X3.

Dette inkluderer lavere tyngdepunkt og 50:50 vektfordeling mellom akslene.

BMW med sekssylindreret motor og et raust antall hestekrefter i kombinasjon med friske kjøreegenskaper, er jo en klassisk vinneroppskrift. Den er vel ivaretatt her, selv om bilen, tross M-understell, er litt for høy til å gi full uttelling. X4 kombinerer det sporty og komfortable på forbilledlig måte.

Slaps og dårlige kjøreforhold gir mye kø og når vi endelig passerer svenskegrensa, begynner tiden å bli knapp til våre avtaler i Gøteborg. Det er bare å gi gass nedover. Men i høye hastigheter oppleves bilen som noe ustabil. Den sporer, trekker hit, drar dit og må gjetes og korrigeres kontinuerlig. Det faktisk ganske slitsomt og ikke en slik bil i denne prisklassen verdig. Vi antar at det hele skyldes de i overkant store piggfrie vinterhjulene, kanskje i kombinasjon med en del vann på veien.

X4 deler standardutstyr med X3, men har i tillegg LED-frontlykter, variabel sportsstyring, Performance Control, automatgir med hendler ved rattet og M Sport-sportsunderstell som standard.

BMW X2: Nå ble det enda litt vanskeligere å velge SUV

Bagasjerommet byr på rikelig med plass, for blitypen.
Bagasjerommet byr på rikelig med plass, for blitypen.

Hvordan er plassen?

Plassen er litt typisk coupe. Den er helt suveren foran – i alle retninger. Utstyrsnivået er svært godt på vår påkostede bil. Setene er knallende gode. Man lider absolutt ingen nød ombord her. Interiøret er pent, moderne og intuitivt, men i typisk BMW-design. Når får vi egentlig se noe helt nytt her?

I baksetet, derimot, som har tre sitteplasser, er ikke plassen like god. Til tross for at beinplassen har blitt 27 millimeter lengre i nykommeren, er det ikke noen plassorgie bak. Den fallende taklinjen og de litt smale siderutene gjør at dette baksetet ikke kan sammenlignes med opphavet, X3 overhodet, men det går an å sitte der. Er et godt og familie-vennlig baksete et kriterium, er det X3 du skal ha.

I X4 er baksetet best for barn, eller voksne over kun korte strekninger. Bagasjeplassen er det derimot lite å si på. 525 liter er mer enn greit for biltypen.​

Èn nordmann har bestilt denne SUV-verstingen

BMW X4 er kanskje mer særegen enn direkte pen i profil?
BMW X4 er kanskje mer særegen enn direkte pen i profil?

Går den bra?

Ja, den går ikke bare bra, men veldig bra! 3-liters dieselmotor på 326 hestekrefter og hele 680 Nm i moment sørger for at du alltid har de kreftene du behøver og mer til. 8-trinns automatkassa veksler akkurat så presist og fint som du kan ønske deg og i "Sport" får du også et herlig lydbilde. Dog syntetisk gjennom bilens høyttalere.

Sprinten fra 0-100 km/t går unna på super-kjappe 4,9 sekunder, mens toppfarten er oppgitt til 250 km/t.

Forbruket har BMW oppgitt til hyggelige 0,63 l/mil ved blandet kjøring. Det er absolutt "innafor" med tanke på bilens ytelser, størrelse og vekt. Den veier tross alt 1.900 kilo.

Det skal dog sies at vi på vår langtur i tidvis høy hastighet og med innslag av en del bykjøring, brukte en god del mer. Kuldegrader, snø og slaps gjør sitt.

Men BMW har vært langt fremme på denne med lavt forbruk og lave utslipp på sine dieselmotorer i mange år. Her er de blant de aller beste i klassen.

Brukt BMW X3: Rimelig å kjøpe – men kan bli en utgifts-bombe

Interiøret er helt typisk BMW og byr egentlig ikke på noen store overraskelser.
Interiøret er helt typisk BMW og byr egentlig ikke på noen store overraskelser.

Finest utenpå eller inni?

Det at X4 nå har blitt lengre, bredere og lavere gjør den noe mer elegant enn den litt "stutt-tjukke" forgjengeren. Men noen estetisk nytelse for øyet er den fortsatt ikke, mener vi. Vi fascineres mer av bilens iboende kvaliteter og det litt annerledes utseendet​

Vi synes bilen er lagt finere innvendig. Lekre seter som også er svært gode å sitte i, flott infotainmentsystem god finish, masse utstyr og gjennomgående høy opplevd kvalitet som er en premiumbil-verdig.

Ble dømt nord og ned – nå har de laget 10 millioner biler

Nydelige seter og hyggelig førermiljø.
Nydelige seter og hyggelig førermiljø.

… og konklusjonen er?

BMW X4 er ikke på noen måte mest bil eller mest fornuft for pengene. I alle fall ikke om du velger M40d, eller en M40i som er samme bil, men med bensinmotor.

Snarere tvert i mot – dette er snobbebiler for de liker å bli sett og som liker å kjøre bil. Gjerne fort og langt og da kanskje uten stor familie.

Da kommer kommer X4 M40d til sin fulle rett. Slik som på vår langtur, hvis du sørger for å velge felgdimensjon som ikke går for mye ut over komfort og kjøreegenskaper.

X4 er en bil som appellerer til de som vil ha en bil som skiller seg fra mengden. Du får mer plass og en mer praktisk bil hvis du velger X3. Men da får du også en bil det fort går mange av på dusinet. Det gjør du ikke hvis du velger X4.

Les også: Tre drømmebiler – men hvilken bør du velge?

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Ny studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen
Siste nytt
16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenNy studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen
Populært