Meny

En av de mest vanvittige nybilene du kan kjøpe

Video: Mercedes G63 AMG er ett råskinn av en SUV.

Prøvekjørt: Dette er verstingutgaven av Mercedes G-klasse.

Da Mercedes lanserte andre generasjon G-klasse tidligere i år, var det en bil verden hadde ventet lenge på. Første Geländewagen kom på markedet helt tilbake i 1979. 39 år er ekstremt lang tid for en bilmodell, selv om Mercedes finpusset og justerte mye underveis.

Geländewagen, som den het opprinnelig, var allerede fra starten en ganske primitiv bil. Forsvaret var en viktig kunde ( jeg er en av mange tusen som har kjørt denne bilen under førstegangstjenesten), men bilen ble også fort svært populær blant privatkunder. Her i Norge hadde den sin virkelige storhetstid på 80-tallet, da den fikk tilnavnet Børstraktoren. Da var bilen det naturlige valget for de som hadde tjent raske penger på børsen. Dem var det mange av.

I tiden etter har Geländewagen vært en typisk nisjiebil, gjerne kjøpt av entusiaster eller folk som vil ha en stor million-SUV uten at omgivelsene behøver å skjønne at bilen faktisk har kostet så mye.

På 39 år har det skjedd så mye – og så lite

Hva er nytt?

Hele bilen er splitter ny, selv om det for mange ikke ser slik ut. Mercedes har nemlig valgt å gjøre den så lik forgjengeren som overhodet mulig. Bare noen detaljer – og størrelsen – sladrer om at dette er den nye G-klassen.

Innvendig har det imidlertid skjedd svært mye, noe som var høyst nødvendig. Interiøret holder høyt nivå, med lekkert design og solid kvalitetsfølelse. Den innvendige plassen har også blitt vesentlig bedre. Den svært bratte frontruta hinter tilbake til røttene og gir særpreg.

G-klasse er fortsatt være en svært habil offroader. Her er det et 4x4-system som gjør at det neppe er bilens skyld hvis du klarer å kjøre deg fast med den. G-klassen er fortsatt bygget på ramme. Bra for terrengenskaper og når du skal trekke virkelig tunge lass. Men for kjøreegenskaper på vei setter det noen begrensninger, mer om det senere.

Testbilen heter Mercedes-AMG G 63. Det betyr verstingutgave som er spesiallaget og fintunet av ekspertene hos AMG. Og ikke minst: Under panseret har de banket inn en V8-er- på 585 hestekrefter. Det gir voldsomme prestasjoner!

Campingversjon? Jo, den finnes!

Designet er særdeles tro mot originalen, her valgte Mercedes å ikke gjøre noen sprell.
Designet er særdeles tro mot originalen, her valgte Mercedes å ikke gjøre noen sprell.

Hva er styrker og svakheter her?

Designet er nok en stor styrke for entusiastene, som mener det er akkurat slik en G-klasse skal og må se ut. For alle andre er det kanskje litt mer tvilsomt? Synes du det er hyggelig å ha en bil som ser helt ny ut, skal du nok ikke velge denne.

Der forgjengeren var og ble primitiv, selv om Mercedes finpusset og puttet inn luksusutstyr, er dette en gjennomført premiumbil. Mercedes har virkelig fått dreis på interiørene sine de siste årene. Det gjenspeiler seg også i G-klassen. Her får du følelsen av å sitte i en millionbil.

Kraftverket under panseret gjør dette til en temmelig vanvittig bil og gir naturligvis voldsomme prestasjoner. Samtidig synes vi ikke det kommer helt til sin rett her. Selv ikke de skarpeste Mercedes-ingeniørene klarer å trylle bort det faktum at bilen er stor og høy, og altså bygget på ramme. Prøver du å utnytte det som bor i motoren på svingete landevei, merker du at den krenger i overkant mye. Rammekonstruksjonen gjør også at hull og ujevnheter i veien forplanter seg i hele bilen. Det tar bort litt luksusfølelse.

AMG har naturligvis jobbet med lyden. Hvis naboen har soverom ikke så langt fra gårdsplassen din, anbefaler vi at du ikke starter den opp i Sport-modus på tidlige morgener. Da brøler den nemlig i gang og lydbildet er dramatisk hele veien oppover i aksellerasjon.

Den høres forresten godt i Comfort også. Bånn gass der, og motorlyden minnner om en ferge som tar sats og legger fra land.

Dette er verdens raskeste kontor

G-klassen er forlengst et designikon, her er du ikke i tvil om hva som kommer.
G-klassen er forlengst et designikon, her er du ikke i tvil om hva som kommer.

Hva koster den?

Det kommer vel neppe som en stor overraskelse at 2,5 tonn med Mercedes, fullstappet av luksus og med V8-er under panseret, koster litt. Nærmere bestemt ender moroa på 2.771.000 kroner. Da er du også med på å bidra solid til statens inntekter via bilavgifter. I disse elbiltider er det absolutt etterlengtet.

Verdt pengene? Hvis du lurer på det har du neppe råd til den. Det samme gjelder bensinforbruket som naturligvis er solid, uansett hvor mye du eventuelt forsøker å holde deg i skinnet.

Innvendig er det total forandring, det var da også nødvendig.
Innvendig er det total forandring, det var da også nødvendig.

Hvem er konkurrentene?

Denne bilen er egentlig i en klasse for seg, særlig etter at Land Rover Defender forsvant ut. Digre GLS fra Mercedes er nok en bil noen av kjøperne vurderer, det samme er Range Rover og Land Rover Discovery. Toyota Landcruiser koster mye mindre, men gjør samtidig mye av det samme. En outsider? Da skal du kanskje se nærmere på kommende BMW X7.

Reservehjulet er fortsatt plassert på bakdøren, som er sidehengslet.
Reservehjulet er fortsatt plassert på bakdøren, som er sidehengslet.

Vil naboen bli imponert?

Det er nok veldig enten, eller. Har du en bilinteressert nabo med litt peiling på Mercedes, vet han eller hun med en gang hva dette er. Andre vil se på den og tenke at dette ”bare” er enda en Geländewagen.

AMG-versjonen er ikke veldig utagerende, men du ser at dette er noe spesielt.

AMG: Disse bokstavene står for mye moro

Bagasjerommet er ikke så veldig dypt eller stort, det offisielle litertallet er på 454. Men du kan øke dette ved å stable i høyden. .
Bagasjerommet er ikke så veldig dypt eller stort, det offisielle litertallet er på 454. Men du kan øke dette ved å stable i høyden. .

Broom mener:

At vanligvis så rasjonelle og fornuftige tyskere har laget så til de grader versting-utgave av G-klasse er ganske spesielt. Hvis Helmut og Heinz og de andre doktor-ingeniørene som utviklet den første generasjonen hadde hoppet fram i tid og fått se denne, ville de neppe trodd sine egne øyne.

Her får du altså en særdeles kompetent offroader som også kjører fra det meste av sportsbiler, i alle fall så lenge veien går rett fram. Det er ingen liten prestasjon.

Til gjengjeld koster den en liten formue. Du skal også slite med å få ut det som bor i denne motoren under tilnærmet vanlig kjøring. Kjøper du og bruker denne i Norge, bør du legge inn et par obligatoriske turer til Autobahn og fri fart, hvert år. Hvis ikke blir det nesten litt meningsløst.

I klassen ”tidløs luksusbil” har G-klasse egentlig ingen konkurrenter. Og er du sjefen i firmaet og litt bekymret over at de ansatte skal oppdage hvor mye penger du bruker på bil, er G-klasse et taktisk smart valg.

Norges råeste taxi: Sjekk hva Tomm kjører

Hva mener eierne?

Vi har én vurdering av G-klasse/ inne i Brooms bilguide, der eierne forteller om sine erfaringer. Her kan du lese hva den eieren mener.

Enten det er Autobahn eller krevende terreng: G-klasse er klar for alt!
Enten det er Autobahn eller krevende terreng: G-klasse er klar for alt!

Visste du at:

– At G-klasse også fantes som Peugeot. Da het den P4.

– Bare tre deler er med over fra forrige generasjon; dørhåndtakene, spylerdysene til lyktene og dekslet til reservehjulet.

– Ryktene sier at G-klassen vil komme som hybrid også – om det stemmer gjenstår å se.

LES MER: 8 rare ting du ikke visste om SUV-legenden


Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:18 Jo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15 Ole Selnæs scoret selvmål i Kina17:56 Kontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34 Simon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32 «Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26 Trump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16 Norsk håndballbronse i junior-EM16:56 Turister rundstjålet på museer i Oslo16:44 Karoline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31 Filip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22 Kane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13 Savnet paraglider funnet av luftambulanse15:17 Punktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54 Kø og forsinkelser på E1814:50 Japans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26 Ble frastjålet penger under minibankuttak14:18 Briten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41 – Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26 TV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14 Egypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52 Værlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47 Vinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44 De Gea enig om superkontrakt med United12:36 Minst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22 Den britiske finansministeren sier han vil gå av12:05 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03 Gjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02 Iransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37 Tusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29 Zidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07 Australsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46 Ingen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30 Aschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27 Norskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17 To til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15 Nytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47 Iran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40 Svømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27 Opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25 Minst seks døde i hetebølge i USA09:15 Premier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15 Rufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12 Færre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05 Avsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05 Ukraina velger ny nasjonalforsamling07:23 To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00 Håndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland
Siste nytt
18:18KulturJo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15SportOle Selnæs scoret selvmål i Kina17:56SportKontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34SportSimon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32Penger«Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26PolitikkTrump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16SportNorsk håndballbronse i junior-EM16:56NorgeTurister rundstjålet på museer i Oslo16:44SportKaroline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31SportFilip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22SportKane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13NorgeSavnet paraglider funnet av luftambulanse15:17SportPunktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54NorgeKø og forsinkelser på E1814:50VerdenJapans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26NorgeBle frastjålet penger under minibankuttak14:18SportBriten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41Verden– Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26NorgeTV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14VerdenEgypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52NorgeVærlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47NorgeVinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44SportDe Gea enig om superkontrakt med United12:36VerdenMinst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22VerdenDen britiske finansministeren sier han vil gå av12:05SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03NorgeGjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02VerdenIransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29SportZidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07VerdenAustralsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46NorgeIngen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30NorgeAschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27VerdenNorskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17NorgeTo til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15NorgeNytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47VerdenIran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40SportSvømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27NorgeOpprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25VerdenMinst seks døde i hetebølge i USA09:15SportPremier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15VerdenRufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12PolitikkFærre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05NorgeAvsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05VerdenUkraina velger ny nasjonalforsamling07:23VerdenTo pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00SportHåndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland
Populært