Var verdens raskeste SUV – sjekk prisen nå!

Mercedes var tidlig ute med SUV for de som ikke nødvendigvis skulle forsere steinrøyser og gjørmehull, men som ville ha en komfortabel hytte-bil.
Mercedes var tidlig ute med SUV for de som ikke nødvendigvis skulle forsere steinrøyser og gjørmehull, men som ville ha en komfortabel hytte-bil.

Drømmebilen har blitt super-billig, men bør du kjøpe?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen biler er drømmebiler fra første stund. De koster også gjerne såpass mye at bare et mindretall har mulighet til å kjøpe dem. Resten må nøye seg med drømmen.

Men så skjer det heldigvis noe med bilene etter hvert som årene går. Plutselig er prisene på et nivå som gjør at veldig mange har mulighet til å realisere den gamle drømmen.

Da blir spørsmålet: Bør du gjøre det eller ikke? Denne sommeren tar vi i Broom for oss et lite knippe gamle drømmebiler som har fått noen år på baken – og gir deg våre tips og råd. Nå har turen kommet til Mercedes ML.

Derfor var dette drømmebil:

Med denne modellen var Mercedes tidlig ute. ML, senere M-Klasse, var kanskje den aller første SUV-en som var mer beregnet på komfortabel asfaltkjøring, enn på terrengkjøring og forsering av gjørmehøl og steinrøyser. For på ML finner vi personbilaktig hjuloppheng foran og en avansert bakaksel, alt for komfortens skyld. Den har så klart firehjulsdrift og takler både snø og rufsete underlag med glans.

Jo da, Mercedes ML var romslig, men hele laget fikk allikevel ikke plass ...
Jo da, Mercedes ML var romslig, men hele laget fikk allikevel ikke plass ...

Det passet perfekt for å surfe på SUV-bølgen som så smått var i anmarsj. Timingen kunne knapt vært bedre. I løpet av de neste årene kom jo både SUV-er og crossovere i hopetall... Det var det alle skulle ha.

Dessuten var bilen luksuriøs innvendig. I alle fall om man ikke var kjip med å krysse av på tilbehørslista. Skinnseter, automatgir, airbager, treverk, sportsseter, store hjul – ja, det var vel i grunnen bare pengeboka som satte en stopper for hvor det hele skulle ende.

Suksessen uteble da heller ikke. Heller ikke her på berget, selv om bilen var bygget i USA for nettopp det amerikanske markedet. ML traff bredere enn som så.

Dessuten oppgraderte Mercedes ML-en kontinuerlig, med nye, flere og sterkere motorer, ulike facelifter, mer tilgjengelig utstyr og til og med hårete AMG-utgaver dukket etter hvert opp.

ML 55 AMG var i sin tid verdens raskeste SUV. 0-100 km/t på bare 6,9 sekunder sto det stor respekt av for 18 år siden. Klart det blir drømme-faktor av slikt!

Eier du en slik bil? Fortell oss om det her:

Den ser kanskje anonym ut, men Mercedes AMG 55 ML var verdens raskeste SUV da den kom i 2000.
Den ser kanskje anonym ut, men Mercedes AMG 55 ML var verdens raskeste SUV da den kom i 2000.

Dette må du betale nå:

Tro det eller ei, men du kan bli Mercedes ML-eier for 15.000 kroner! Det finnes faktisk flere biler på markedet til denne prisen. Her snakker vi selvfølgelig om eldre utgaver, med høy kilometerstand som selges som reparasjonsobjekter. Men for den fingernemme som ikke må ha helt strøken bil, eller det aller nyeste på markedet, kan en eldre ML by på rimelig Mercedes-SUV.

Skal man ha en EU-godkjent, grei bil så bør man imidlertid se på biler som koster fra 50.000 kroner og oppover. Også her er utvalget stort. Variasjonene i hva men faktisk får av ML for de pengene er også store. Både når det gjelder motorisering, utstyr, kilometerstand og teknisk tilstand. Her gjelder det å sette seg litt inn i de ulike modellene, forskjellene og å se på flere biler før man bestemmer seg.

Topputgaven ML 55 AMG, den som en gang var verdens rasksete SUV, får man for rundt 150.000 kroner. Den er kanskje ikke så dum som investeringsobjekt?​

Mercedes ML første generasjon til salgs på autoDB:

Mercedes ML var ment å utspille en like stor rolle i byen som i skogen.
Mercedes ML var ment å utspille en like stor rolle i byen som i skogen.

Mercedes ML første generasjon til salgs på finn.no

... men før du kjøper:

Det sier seg selv at biler som er opp mot 20 år gamle bør sjekkes grundig før kjøp. Ting som bremser, dekk, forstilling, hjuloppheng og rust er helt obligatoriske.

Rust kommer gjerne på dører og bakluke, men også i hjulbuer og overgangen mellom støtfangere og skjermer. Men de kan ruste overalt. Også rammen bør sjekkes for rust, så bilen bør absolutt opp på en løftebukk.

Da bør man samtidig sjekke motor/gir for oljelekkasjer, opphenget på mellomakselen og servostyringen for lekkasjer, samt styringen for slitasje. Også frontdifferensialen har det vært litt kluss med.

De to første årene 1998/99, fantes den bare med bensinmotorer, 230 og 320. Disse er stort sett greie.

270 CDI diesel kom sent i 1999 og her har det vært noe trøbbel med både turbo og dyser underveis. Men mange av disse bilen har nå gått langt og uansett motorisering så bør de sjekkes grundig. Mange biler er også påkostet og oppgradert betydelig underveis.

Selv da de var nye, var det en del irriterende elektronikkfeil på ML. Det blir sjelden bedre etter 15 år og 250.000 kilometer. Sjekk derfor at alle elektriske funksjoner fungerer som de skal.

Dette mener de som faktisk eier en Mercedes ML (1997 - 2005) om bilen sin:

Mercedes ML byr på et mer ryddig og greit interiør, enn direkte spennende og lekent.
Mercedes ML byr på et mer ryddig og greit interiør, enn direkte spennende og lekent.

Benny mener:

Selv om en ML 230 med manuelt gir, stoffinteriør, 15-tommers hjul og svarte plastfangere er alt annet enn sexy, mener jeg helt klart at dette kan være mye SUV for pengene.

Komforten er god, plassen er helt grei, framkommeligheten god og leter man opp ett litt velutstyrt eksemplar, trekker også dette fort opp helhetsinntrykket. Kjøreegenskapene mangler derimot noe presisjon i både styring og fjæring i forhold til for eksempel BMW X5 / X3.

ML kan også trekke en real tilhenger. En annen styrke som bidro til suksessen er alle de ulike motoralternativene den finnes med. Alt fra nevnte 230 med 150 ikke altfor spreke bensin-hester. 270 diesel er den som er vanligst i Norge. Ellers er V6 bensin på henholdsvis 3,2 liter, 218 hk og 3,7 liter på 235 hk, gode alternativer som kler bilen godt.

En litt uvanlig motor i Norge er 4-liters V8-eren på 250 seige diesel-hester. Så utvalget er stort. Kvaliteten de par første årene var ikke helt på godt, gammelt Mercedes-nivå. Fabrikken i USA brukte litt tid på å få orden på den.

De første bilene med sorte fangere, liten motor, små hjul og generelt lite utstyr er ikke veldig spennende, men teknisk tilstand og historikk bør allikevel være viktigere enn å seg blind på mye "bling-utstyr" om man går med tanker om å kjøpe ML.
De første bilene med sorte fangere, liten motor, små hjul og generelt lite utstyr er ikke veldig spennende, men teknisk tilstand og historikk bør allikevel være viktigere enn å seg blind på mye "bling-utstyr" om man går med tanker om å kjøpe ML.

Jeg personlig ville nok valgt en bil etter faceliften i 2001. For 2002-modellene ble både interiør og eksteriør oppgradert og den litt tunge, gode Mercedes-følelsen kjennes igjen. Dessuten har man flere motorer å velge blant, blant annet kom ML 350 V6 bensin det året.

Som alltid er en bil med god eierhistorikk, servicehistorikk og en fersk EU-kontroll betryggende. Det finnes faktisk fine én-eiers biler ute i markedet.

Ikke glem at dette er Mercedes, både delepriser på originaldeler og timeprisen på merkeverksted speiler dette. Ofte er det smart å legge litt ekstra penger i å få tak i en hel, pen bil i god teknisk stand, enn å kjøpe et objekt, om man ikke skrur og fikser en del selv.​​​

Slik var det å kjøre Mercedes-SUV – for 40 år siden

Mercedes ML var definitivt en staselig SUV da den kom for 20 år siden. Her en ML 500.
Mercedes ML var definitivt en staselig SUV da den kom for 20 år siden. Her en ML 500.

Visste du at ...

– ML egentlig skulle erstatte den aldrende G-Klasse, som nå hadde blitt 18 år. G-klasse kom i ny utgave først i år, etter nesten 40 års produksjon.

– Mercedes brukte 600 millioner kroner (!) på å forbedre fabrikken og produksjonskvaliteten før andre generasjon ML ble lansert i 2005.

– Utviklingen av ML startet allerede i 1991, i samarbeid med Mitsubishi og at den egentlig skulle bygge på plattformen til Pajero, men samarbeidet skar seg og Mercedes måtte begynne helt på nytt med ML.

– Rundt 70 prosent av bilene har dieselmotor og over 80 prosent har automatgir av de som er solgt i Norge?

Her er flere gamle drømmebiler til lavpris:

Så billig kan du få snobbe-Volvoen nå

Denne spiser naboens SUV til frokost

Les også:
Ser ut som en million – men koster under halvparten Mercedes-luksus på første klasse Nordmenn står i kø for Mercedes-AMG G63

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Mann utsatt for uprovosert vold fra ungdomsgjeng i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:43 Portforbud innføres i Santiago etter voldsomme protester01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19 Albaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen
Siste nytt
05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeMann utsatt for uprovosert vold fra ungdomsgjeng i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:43VerdenPortforbud innføres i Santiago etter voldsomme protester01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19NorgeAlbaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen
Populært