Du skal lete lenge etter en tøffere bil

<p>Nissan har inngått et samarbeid med Arctic Trucks. Resultatet er rett og slett tidenes tøffeste Navara. Bilder: Mats Brustad/Broom</p>
Nissan har inngått et samarbeid med Arctic Trucks. Resultatet er rett og slett tidenes tøffeste Navara. Bilder: Mats Brustad/Broom

Prøvekjørt: Navara Arctic Trucks leverer varene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mye handler om elbil og Leaf hos Nissan om dagen. Men det er viktig å ikke glemme at de også har modeller i den andre enden av skalaen. Pickupen Navara, for eksempel.

En skikkelig arbeidshest, med kraftig dieselmotor og et barskt ytre. Tidligere i år ble det kjent at Nissan har gått i kompaniskap med islandske Arctic Trucks. Resultatet er en råtøff spesialutgave av pickupen.

Nå har vi i Broom testet bilen, både i terrengløypa og på veien. Det er bare å ønske nye Navara Arctic Trucks AT32 hjertelig velkommen.

Hva er nytt?

Hvert år bygges det rundt 250 Arctic Trucks i Drammen. Nå er det første gang de bygger bil i samarbeid med Nissan. Utgangspunktet for vår testbil er en toseter Navara med 2,3 liters dieselmotor på 190 hk.

Fjæringsveien er det lite å si noe på.
Fjæringsveien er det lite å si noe på.

I Arctic Trucks-versjon er det gjort flere grep for å bedre terrengegenskapene ytterligere. Blant annet ved hjelp av økt bakkeklaring, 32 toms hjul og differensialsperrer både foran og bak.

Bilen har fått oppgradert hjuloppheng, med blant annet nye fjærer som er 60 prosent stivere enn de originale. Bakkeklaringen er dessuten 2 cm høyere.

På toppen av dette ser bilen virkelig grisetøff ut. Arctic Trucks nøyer seg nemlig ikke bare med det rent tekniske. Også visuelt er det en rekke forandringer: Utvidede hjulbuer, nye stigtrinn, en enorm kufanger og en solid veltebøyle bakpå planet.

Vår testbil har det aller meste av utstyr, med unntak av snorkel. Men det trengs strengt talt ikke i løpet av denne sommeren, i alle fall.

Nissan Navara AT32: Her kan du dra på ferie – hvor som helst!

Hva er styrker og svakheter her?

Til tross for at bilen er flunkende ny, får den ikke lov til å skinne lenge. Det første vi gjør er å teste bilen på et lukket område, gjennom gjørme og mildt sagt ulendt terreng.

Firehjulstrekk aktiveres, og bilen graver seg gjennom løypene. Det er imponerende hvor lett den gjennomfører oppgavene. I de bratteste bakkene aktiverer vi sperrene både foran og bak. Og vipps er vi i mål.

På innsiden er det hyggelig å tilbringe tiden. Setene er gode og infotainment-skjermen (touch) fungerer bra.
På innsiden er det hyggelig å tilbringe tiden. Setene er gode og infotainment-skjermen (touch) fungerer bra.

Det er ingen tvil om at Arctic Trucks vet hva de holder på med. Dessuten er ikke utgangspunktet noen dårlig kandidat i terrenget, heller.

På veien merkes det at bilen har en god del ekstra kilo å drasse på. Det grove dekkmønsteret bidrar ikke akkurat til å øke komforten eller veigrepet, heller. I lave hastigheter rumler det ekstra fra hjulene, og bilen er overraskende stiv over vanlige fartsdumper.

Når det er sagt, er den komfortabel å dra på langtur med. Her flyter det bare av gårde, og timene raser unna.

I tillegg til planet kan du dra 3,5 tonn med henger. Her snakker vi arbeidsjern!
I tillegg til planet kan du dra 3,5 tonn med henger. Her snakker vi arbeidsjern!

Vi synes også motoren har et greit overskudd, selv om Arctic Trucks-utgaven veier mer sammenlignet med en standard Navara. Girkassen girer også mykt og fint, selv om den tidvis kan oppleves noe treg i beslutningene.

Men dette blir i grunnen småpirk. For der bilen hører best hjemme, nemlig i terrenget og på kronglete veier, er den suveren.

De skal lage verdens beste offroader

Hva koster den?

Noen billigbil er det ikke snakk om. Navara Double cab Tekna, som har fire dører, høyeste utstyrsnivå, automat og 190 hk, begynner på 467.765 kroner.

Så er det interessante spørsmålet: Hvor mye koster ombygningen til Arctic Trucks? I AT32-versjon havner prisen på 79.000 kroner, noe som betyr at varebilen nærmer seg 550.000 kroner. Ikke så aller verst faktisk, med tanke på at den nære slektningen, Mercedes X-Klasse med 190 hk, begynner på 537.000 kroner i standardutgave.

Nye Nissan e-NV200 er på plass i Norge.

Hvem er konkurrentene?

Vi har allerede nevnt en selvskreven kandidat. Altså Mercedes X-Klasse, som bygger på nettopp Navara.

I tillegg er VW Amarok, Toyota Hilux og Isuzu D-Max nærliggende biler å sammenligne Navaraen med. Alle disse fåes også i Arctic Trucks-utgave.

Vil naboen bli imponert?

Underveis i testperioden får vi overraskende mange blikk både langs veien og på parkeringsplassene. Kanskje ikke så rart. Plasserer du denne ved siden av en Nissan Leaf, ser elbilen nesten ut som en fyrstikkeske i forhold. Den blir knøttliten.

Navara Arctic Trucks er en ruvende bil, som stjeler både plass og oppmerksomhet. Så ja, det er stor fare for at naboen blir nokså imponert om du kommer hjem med denne.

Broom-Benny kjørte Leaf i Japan, les mer om det her:

Broom mener:

Arctic Trucks definerer kundene sine i to segmenter: De som virkelig trenger en slik bil, og de som syns det er tøft (livsstilskunden). Nissan Navara AT kan fint havne inn under begge kategoriene.

Bilen fikk ikke lov til å være ren lenge. Denne løypa var forresten barnemat...
Bilen fikk ikke lov til å være ren lenge. Denne løypa var forresten barnemat...

En ting er at bilen ser råtøff ut, men den leverer også varene der den skal. På veien fungerer det også godt, men du bør nok ikke ha veldig dårlig tid bak rattet her. For noen skarpe kjøreegenskaper finnes ikke…

Det er heller ikke meningen. Nissan Navara har med god hjelp fra islandske Arctic Trucks blitt både tøffere og bedre enn noen gang.

Som Jan Erik Larssen så fint sa det da han testet Dodge Ram i gamle Autofil-dager: «Dette hadde vært noe og hatt på gården i Hakkadal!»

Det samme føler vi for Navaraen.

Vi har kjørt den nye pickupen til Mercedes.

Hva mener eierne?

Over 200 norske Nissan-eiere har lagt inn vurdering av sin bil i Brooms bruktbilguide. Klikk her for å lese mer om det.

Setene i Navaraen er faktisk inspirert av den vektløse kroppsholdningen til astronauter i verdensrommet. Resultatet er meget god komfort.
Setene i Navaraen er faktisk inspirert av den vektløse kroppsholdningen til astronauter i verdensrommet. Resultatet er meget god komfort.

Visste du at?

  • Felgene på Navara AT32 er spesiallaget av Arctic Trucks, og har to ventiler.
  • Det er montert beskyttelsesplater under hele bilen.
  • Arctic Trucks har allerede en 35 toms-utgave av Navara på trappene. Den oppgraderingen vil ha en prislapp på 140.000 kroner.

Nissan Navara Arctic Trucks AT32

Motor: 2,3-liter diesel Effekt: 190 hk / 450 Nm 0-100 km/t: 10,8 sek Toppfart: 180 km/t Forbruk: 0,63 liter/mil Lenge/bredde/høyde: 5,3 - 1,85 - 1,84 meter meter Vekt: 1.455 kg Pris fra: 467.765 kroner

Vår test av Nissan Navara her

Denne saken ble først publisert på Broom.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Lørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 Tungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Aps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51 – Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Forsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget
Siste nytt
23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgeLørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00MotorTungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01MotorSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorAps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51Reise– Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenForsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget
Populært