Meny

NAF advarer mot å ta av piggdekkene for tidlig

Mandag 9. april skal piggdekkene av, med unntak av de tre nordligste fylkene. Men regelen er uansett at du skal være skodd etter forholdene.

Kanskje skal du ikke bry deg om fristen.

Tidlig påske betyr også tidlig hjulskift. Allerede mandag 9. april skal piggdekkene tas av og sommerdekkene monteres på bilen, i alle fall hvis vi skal følge den formelle fristen.

– Men det er fortsatt vinter i store deler av landet, så vurder å la piggdekkene være på bilen inntil våren har tatt skikkelig grep, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det er påsken som styrer når piggdekkene skal av bilene i Sør- og Midt-Norge. Første mandag etter 2. påskedag er dagen. I de tre nordligste fylkene er det 1. mai som gjelder. En rekordkald mars og fortsatt kjølige netter, gjør at det fremdeles er vinterføre i store deler av Sør- og Midt-Norge.

Bare for piggdekk

– Bilen din skal være skodd etter forholdene. Så er det fremdeles vinterføre der du ferdes, må piggdekkene stå på, sier Sødal, i en pressemelding.

Datoene for hjulskift gjelder bare for de som bruker piggdekk. De som kjører med piggfrie dekk trenger derfor ikke å forholde seg til det.

Mange vil legge om til sommerdekk så fort som mulig og samtidig få tatt en vårrengjøring av bilen. Det er viktig å huske på at selv om det er bare hovedveier i lavlandet, så er det mange småveier og ikke minst veier til fjells der det fortsatt er mye snø.

Husk dette når du skal skifte dekk

Må følge med

– Planlegger du en tur til fjells i april, så er det lurt å vente med hjulskiftet. Det er ikke forsvarlig å kjøre med sommerdekk til fjells nå, mener Sødal.

Selv om våren så vidt har begynt å gjøre seg gjeldende i lavlandet, må man følge med hvis man velger å legge om til sommerdekk. Nattefrost kan gi glatte veier når vannet fryser på bakken, og vinteren kan fortsatt gjøre sin inntreden med snøfall.

– Legger du om til sommerdekk på hjulskiftdatoen, er det viktig å følge med på vær og føreforhold. Fryser det på bakken i løpet av natten eller det begynner å snø, må bilen stå, avslutter han.

I denne norske byen nekter de å droppe piggene

Mykere gummiblanding

Hvis du har piggfrie vinterdekk på bilen, er det altså ingen bestemt frist for når de må av. I praksis kan du kjøre på disse hele året, men det er absolutt ikke noe som blir anbefalt å gjøre.

Vinterdekkene har nemlig mye mykere gummiblanding enn sommerdekk. Det gjør at bilen får vesentlig dårligere kjøreegenskaper med vinterdekk på sommeren. Dette gjelder både i svinger og ved nedbremsning. Derfor bør du legge om til sommerdekk så fort dette er forsvarlig.

Les også: I år må piggdekkene tidlig av

Artikkelen ble først publisert på Broom.no.

Motor
Populært