Meny

Her får du fryktelig mye moro for pengene

Dette er verdens raskeste forhjulsdrevne produksjonsbil rundt Nürburgring. Det sier det meste.
Dette er verdens raskeste forhjulsdrevne produksjonsbil rundt Nürburgring. Det sier det meste.

DRESDEN (Broom / TV 2): Nå har vi testet Civic Type R.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

La meg først starte denne testen med å si unnskyld til Honda. De som har vært innom Broom en del, har sikkert lagt merke til at når det gjelder lanseringer i utlandet, så har vi ofte en liten ringerunde for å få et kjapt førsteinntrykk av bilen, for deretter å presentere en litt grundigere test litt senere.

Da vi kjørte ringerunde på Civic Type R, hadde jeg ikke mange minuttene i bilen bak meg, og hadde så vidt fått kjent litt på bilens egenskaper. En ting jeg ikke hadde fått prøvd var de tre kjøremodus-innstilllingene, hvorav en er merket "Comfort". Jeg regnet med at bilen var like kompromissløs som forrige modell, og kastet ut en floskel om at bilen neppe var den mest velegnete for en norsk fylkesvei full av humper og hull.

Vel, det kan jeg avkrefte som Fake News. Med Comfort-innstilling er faktisk Civic Type R klar for alle typer norsk vei. Selvsagt er den ikke like myk som en vanlig personbil, men den er langt mer komfortabel enn for eksempel en Mini Cooper eller forrige generasjon Civic Type R, som ikke hadde en slik Comfort-innstilling. Så kort fortalt: Jeg var forutinntatt. Jeg hadde ikke fått prøvd kjøremodusene. Jeg ble overrasket. Civic Type R imponerte.

Med det ute av veien, kan vi fokusere på andre aspekter ved det som Honda beskjedent kaller «Europas raskeste forhjulstrekker». Noe som får meg til å lure på om det finnes noe enda råere gjemt bort i Vietnam eller Colombia, men det er nok sannsynligvis «Verdens raskeste forhjulstrekker» vi snakker om her. Den klarte Nürburgrings nordsløyfe på 7.43.8, det sier det meste om bilens egenskaper på bane.

Dette er virkelig en ekte "pocket rocket" som de sier i England.
Dette er virkelig en ekte "pocket rocket" som de sier i England.

Hvordan er den å kjøre?

Her refererer jeg først til innledningen på denne saken. Nye Civic Type R fungerer nemlig fint også til normal kjøring på vanlige veier uten nylagt asfalt. Comfort-moduset gjør susen. Vanlig Sport-modus er standardinnstilling på bilen, og den som står på når du kjører avgårde, og gir den rette bøllekarakteren til bilen. For helværst kjøring på bane, slår man over til +R. De ulike programmene har med både dempere, styring og gassrespons å gjøre, men særlig demping gjør store utslag.

Den forrige Type R hadde som nevnt intet komfortmodus, så mange vil nok bli glade over å høre at de nå har denne muligheten. Under vår testrunde i Tyskland ble det god tid til ulik kjøring, med alt fra fin motorvei til mer vanlige småveier, bygater og banekjøring på Lausitzring (den indre banen med mange svinger, og ikke den store tri-ovalen). Det geniale med Type R er at den passer utmerket til alt. Selv kjøring i bygater med brostein går fint, og på bane klarer man å kjøre langt raskere enn det man tror er mulig med en slik type bil.

For til heftig kjøring fungerer alt på en helt fantastisk måte. Styringen er aldeles utmerket. Det handler om følelsen i rattet, motstanden, vektingen og beskjeden man får fra forhjulene om hva som skjer. Alt føles helt naturlig, og helt perfekt. Det gjør også at man får mer tiltro til hva bilen holder på med, slik at det går enda raskere rundt en bane.

Få kan presise manuelle gearkasser som Honda, og her får du en aldeles utsøkt 6-trinns kasse med en vandring på bare 40 mm. Ikke like rått som den gamle S2000 hvor vandringen bare var på 35 mm, men ikke langt unna. Det er stort sett klikk-klakk giring opp og ned, selv om giringen fra femte til fjerde ikke føltes like smooth som de andre girskiftene. Av en eller annen grunn trengte akkurat det trinnet litt mer styrke for å komme på plass enn de andre.

Perfekt bil når forholdene virkelig blir tøffe

Nytt på denne Type R er turtallsmatching ved nedgiring, slik at turtallet tilpasses det laveste giret idet du girer ned på vei mot en sving. Det fungerer aldeles glimrende, men hvis du er av den gamle typen som på død og liv vil gjøre såkalt «Heel and toe», kan du slå av denne turtallsmatchingen. Du må riktignok inn i menyen for å finne det, (det er ingen knapp eller bryter), men du har i hvert fall muligheten. Girkassen har for øvrig også fått en ny vannkjølt oljekjøler. Bremsene er selvsagt også førsteklasses, og er Brembo 350 mm skiver foran, og 305 mm bak, med firestemplede kalipere.

Med Agile Handling Assist sørger frontdiffen for å gi en lett bremseeffekt til det innerste hjulet i sving når de to forhjulene har ulik hastighet, og sørger for at understyring blir kraftig redusert. Opphenget foran er MacPherson, mens bakhjulsopphenget er nytt og helt uavhengig i form av et Multilink-system med to nedre armer og en på toppen. Continental Sport Contact 6 i 245/30R20 gir bedre grep enn før og mindre understyring.

Hvordan er plassen?

Type R er basert på en vanlig firedørs Civic, så plassen er bra. Fire voksne har god plass, både foran og bak, og baksetet duger fint for personer på opptil to meters høyde. Bagasjerommet er på 420 liter, det er slett ikke så verst.

Og det tenker jeg er nok om plassen!

Hvis du er ute etter en diskret bil, bør du nok se etter noe annet.
Hvis du er ute etter en diskret bil, bør du nok se etter noe annet.

Går den bra?

For å si det kort: Ja! Gassresponsen er umiddelbar og nådeløs, og skyvet er jevnt og brutalt hele veien. Vi prøvde mange ulike spurter underveis, og så 253 km/t på speedometeret på det meste. I motsetning til gamle tiders VTEC-motorer, hvor du måtte ha svært høye turtall for å få tilgang til gromeffekten, er det her et godt skyv også fra lave turtall. Maks dreiemoment er 400 Nm, og det nås allerede ved 2.500 omdreininger, mens toppeffekten på 320 hk nås ved 6.500 omdreininger.

Nå kommer bilen som går lenger enn alle konkurrentene

Det er null problem å ligge i litt over 100 km/t i sjettegir, for så bare å plante pedalen til bunns, og kjenne et jevnt og sterkt skyv som tar deg helt opp i 272 km/t hvis du så ønsker. Det er for øvrig kun under full belastning at det midtre eksosutslippet er et vanlig eksosrør (de to andre er hele tiden vanlige eksosrør), slik at man får mindre støy på lave turtall, og mer rabalder under full guffe. Her er det ingen kunstig lyd, og takk og lov for det. Blandet forbruk er for øvrig 0,77 l/mil, mens CO2-utslippet er 176 gram/km.

Heftig bil sniker seg rundt i historiske omgivelser.
Heftig bil sniker seg rundt i historiske omgivelser.

Finest utenpå eller inni?

Det får bli en smakssak. Bilen ser steintøff ut, både inni og utenpå. Innvendig går alt i rødt og sort, og sportssetene er tilnærmet perfekte med god sidestøtte og overraskende god sittekomfort. Justeringsmulighetene er mange for å finne stillingen man ønsker, og instrumentpanelet er oversiktlig og logisk. Hvis du ønsker det, kan du både måle G-krefter og akselerasjon fra 0-100 km/t, samt kvartmilstid hvis du lever livet ditt en kvart mil i gangen, for å sitere Dominic Toretto.

Utenpå er det kilovis med luftinntak, winglets, spoilere og alt det som er. Vingen foran består av en frontsplitter med små vingetupper bakerst på leppa, og på taket bak har man vortexgeneratorer for å skape mer marktrykk. Alt er laget for funksjon, og gir bilen mer marktrykk enn forrige generasjon. Siden bilen er 25 mm lavere enn før, måtte man også lage et nytt luftinntak på panseret for å gi nok kjøling til motoren.

Her er det rett og slett hysterisk morsomt å sitte.
Her er det rett og slett hysterisk morsomt å sitte.

Og hva er konklusjonen?

Som standard kommer Type R med både bremseassistent og bakkestart, samt A/C og vanlig cruisekontroll, pluss seks høyttalere og syvtoms touchscreen.

Med såkalt GT-pakke får du to-sone klimaanlegg, 8 høyttalere, Garmin navi, automatiske vindusviskere, parkeringssensorer, Honda Sensing pakken (sikkerhetsutstyr som f.eks adaptiv cruisekontroll, filskiftevarsler, blindsonevarsler), og GT-pakken kjennetegnes med en rødt markert stripe rundt den nedre spoilerdelen av bilen.

I Norge er det ventet at man kun får kjøpt GT-pakke versjonen, og den vil koste sånn cirka 600.000 kroner.

Snusfornuftige Passat-entusiaster vil kanskje jamre over at det er mye penger for en Civic, men da har de ikke skjønt poenget. Honda Civic Type R er ett fantastisk råskinn som vil gi deg ekstreme mengder med kjøreglede. Du kan kjøre som en villmann på bane, du kan kjøre i komfortmodus hvis du bor langs en hullete fylkesvei, og med forhjulstrekk kommer du deg også opp bratte vinterbakker.

Dette er altså en supermorsom bil du kan bruke hele året, uansett vær og føre. I tillegg får du Hondas velkjente byggekvalitet på kjøpet. Med andre ord er ikke 600.000 kroner dyrt i det hele tatt. Honda Civic Type R er ren og skjær kjøreglede for alle oss som elsker duften av bensin!

Nå er dette Norges nest mest solgte bil

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:19 Swedbank fjerner toppledere i Estland01:57 Mann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33 USA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27 Abbasi-søsknene returneres til Norge01:07 Sør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40 Sjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30 Menn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09 Optimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33 Skytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20 DN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16 Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54 Caro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Norge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08 Kristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06 Stor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58 Brann ved toglinje i Østfold17:42 – Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32 Vinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08 Båret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00 Norge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54 Dansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44 Hagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40 Tidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38 Drapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18 Iran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05 Airbnb vokste kraftig i 201816:04 Mann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53 «Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33 Sylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15 Ny rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27 Vy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52 Mine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38 Mann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38 Trump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37 Lekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36 30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24 Famling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20 Iran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13 Inn i midnattssolas rike10:58 Golfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43 Equinor fant olje i Norskehavet10:29 Advarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25 Mattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17 Huaweis grunnlegger venter milliardtap10:16 Paraply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06 Tutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43 LSK-profil ute i flere uker09:42 Økt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29 Drapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16 Jemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13 Ettåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11 Veksten i eiendomsskatten stanser opp09:02 Pakistansk aktivist drept08:51 Casper Ruud falt én plass på rankingen08:49 – Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40 Hovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35 Mann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17 VM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56 Tolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46 – Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40 Undersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34 Danske blir borgermester i tyske Rostock07:05 Mesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53 Gold Cup fotball menn søndag06:47 VG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27 Her er alternativene for Norge i fotball-VM06:15 Nyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10 Tidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:30 Vinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24 Protestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56 Mann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54 Fylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48 Valgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43 Viktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42 Babe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39 Huawei spår salgssvikt i utlandet03:37 Mann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05 Bondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:09 Homoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05 Trump anklager New York Times for forræderi01:44 Dugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo00:14 Biltrafikken øker i Kristiansand23:18 Trump anklager New York Times for forræderi22:31 Lastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27 Franske bønder og vingårder hardt rammet av uvær
Siste nytt
02:19VerdenSwedbank fjerner toppledere i Estland01:57NorgeMann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33VerdenUSA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27NorgeAbbasi-søsknene returneres til Norge01:07SportSør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40SportSjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30NorgeMenn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09SportOptimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33SportSkytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20NorgeDN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16VerdenAmnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54SportCaro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30LivetMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkNorge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08SportKristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06ReisenyheterStor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58ReisenyheterBrann ved toglinje i Østfold17:42Politikk– Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32NorgeVinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08PolitikkBåret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00PolitikkNorge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54PengerDansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44PolitikkHagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40NorgeTidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38NorgeDrapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18PolitikkIran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05PengerAirbnb vokste kraftig i 201816:04NorgeMann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53Norge«Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33Helse og livsstilSylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15VerdenNy rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27PengerVy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52VerdenMine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38NorgeMann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38VerdenTrump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37NorgeLekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36Verden30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24VerdenFamling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20VerdenIran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13ReiseInn i midnattssolas rike10:58SportGolfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43PengerEquinor fant olje i Norskehavet10:29NorgeAdvarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25NorgeMattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17VerdenHuaweis grunnlegger venter milliardtap10:16VerdenParaply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06SportTutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43SportLSK-profil ute i flere uker09:42SportØkt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29NorgeDrapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16NorgeJemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13NorgeEttåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11NorgeVeksten i eiendomsskatten stanser opp09:02VerdenPakistansk aktivist drept08:51SportCasper Ruud falt én plass på rankingen08:49Sport– Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40SportHovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35NorgeMann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17SportVM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56VerdenTolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46Norge– Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40LivetUndersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34VerdenDanske blir borgermester i tyske Rostock07:05SportMesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53SportGold Cup fotball menn søndag06:47SportVG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27SportHer er alternativene for Norge i fotball-VM06:15SportNyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10NorgeTidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeVinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24VerdenProtestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56NorgeMann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54NorgeFylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48VerdenValgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43SportViktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42VerdenBabe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39VerdenHuawei spår salgssvikt i utlandet03:37NorgeMann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05NorgeBondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:09NorgeHomoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05VerdenTrump anklager New York Times for forræderi01:44NorgeDugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo00:14NorgeBiltrafikken øker i Kristiansand23:18VerdenTrump anklager New York Times for forræderi22:31NorgeLastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27VerdenFranske bønder og vingårder hardt rammet av uvær
Populært