Spår bensinbilens død om åtte år

Elbiler settes sammen hos Volkswagen i Tyskland. En britisk økonom mener slike vil overta for bensin- og dieselbiler innen kort tid, og at all landbasert transport vil bli berørt av teknologiskiftet.
Elbiler settes sammen hos Volkswagen i Tyskland. En britisk økonom mener slike vil overta for bensin- og dieselbiler innen kort tid, og at all landbasert transport vil bli berørt av teknologiskiftet. Foto: Jens Meyer / AP

I en ny rapport spår en britisk økonom at forbrenningsmotoren vil være avlegs om allerede åtte år. Det vil skape store problemer for oljeselskap, bilprodusenter og land med oljebasert økonomi, mener han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økonomen Tony Seba er tilknyttet Standford-universitetet. Han har lagd en rapport om framtidens transportvesen som er dyster lesning for alle som er avhengig av oljeproduksjon.

Seba mener det foregår et grunnleggende teknologiskifte og at el-biler i løpet av kort tid vil erstatte forbrenningsmotorer som baserer seg på bensin og diesel. Han mener dette vil skje innenfor en svært kort tidsperiode - allerede i løpet av åtte år.

Rapporten er omtalt i den britiske avisen Telegraph, og en artikkel derfra er også publisert i Finacial post.

Les også: Derfor sparer elbil-eierne veldig mye penger

I «Rethinking Transportation 2020-2030» argumenterer han for at all landbasert transport vil elektrifiseres innen kort tid. Han tror også at folk vil slutte å kjøre bil til fordel for selvkjørende el-kjøretøy som vil være ti ganger billigere.

I fremtidsversjonen tror han bensinstasjoner vil forsvinne innen 2024, og at bare nostalgikere vil beholde egen bil med forbrenningsmotor.

Ikke bare vil dette påvirke bilindustrien og oljeselskapene, men også land som har basert sin økonomi på produksjon av olje. Han nevner ikke Norge spesifikt, men mener dette skiftet særlig vil ramme Russland, Saudi Arabia, Nigeria, og Venezuela.

Les også: Nytt batteri kan gi elbil-revolusjon

Seba mener oljeprisen vil kollapse og at boring etter olje til havs vil være økonomisk ulønnsomt når prisen faller under 25 $ pr fat.

Personvernpolicy