Åpen for alle - alltid

Topp 5: Roger Moores heftigste James Bond-biler

Roger Moore var en ekte bilentusiast, og fikk leve ut mange av sine bildrømmer i løpet av skuespillerkarrieren. VI har sett nærmere på fem høydepunkter.
Roger Moore var en ekte bilentusiast, og fikk leve ut mange av sine bildrømmer i løpet av skuespillerkarrieren. VI har sett nærmere på fem høydepunkter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lordens lister: Vi hedrer en ekte legende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

23. mai døde Sir Roger Moore av kreft, 89 år gammel. Den britiske skuespilleren er først og fremst knyttet opp mot tre ikoniske TV og film-roller: «The Saint», The Persuaders» og «James Bond», men var også med i mange andre gode filmer som «The Cannonball Run» og «The Wild Geese».

Av ulike grunner havnet Moore ofte i serier og filmer som krevde at han kjørte bil, og det er utgangspunktet for denne lille hyllesten av det jeg mener er tidenes beste James Bond.

Bakgrunn: Roger Moore er død

Svært mange vil tenke bil når de hører navnet Roger Moore, og han har kjørt store mengder ulike kjøretøyer på lerretet opp gjennom årene.

«The Saint» gikk fra 1962 til 1969, og selv om Simon Templar er mest kjent for sin Volvo P1800, hendte det ofte at Helgenen kjørte andre snertne sportsbiler i serien, gjerne av engelsk opphav, som f.eks Marcos 1600 GT og TVR Vixen S1.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I filmen «The man who haunted himself» (1970) kjørte Roger en Lamborghini Islero S, som må være en av de nydeligste GT-biler som er laget. Men selve kjøringen er ikke stort å skryte av, derfor kommer den ikke med på denne høyst subjektive listen.

Koster mer etter 24 år enn som nybil

Interessant nok er Roger Moore den eneste James Bond som aldri har kjørt Aston Martin. Men samtidig har han kjørt mer Aston Martin enn noen av de andre Bond-skuespillerne. Hvordan henger det sammen, tenker du?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jo, Roger kjørte sin Aston Martin DBS i omtrent hver eneste episode av den fantastiske TV-serien «The Persuaders» («Gullguttene» på norsk), som gikk i 24 episoder fra 1971 til 1972. I tillegg kjørte Roger en Aston Martin DB5 med 007-spesifikasjoner i komedien «The Cannonball Run» fra 1981, hvor Roger attpåtil spilte seg selv. Det er grunnen til at Moore kjørte mye Aston Martin, selv om han aldri gjorde det som Agent 007.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er skiltene vi sliter med å forstå

Som James Bond spilte Roger Moore i syv filmer, og det er biljakter i alle unntatt «Moonraker». I «Live and let die» kjører han en gammel buss, i «The man with the golden gun» en AMC Hornet som blir knabbet fra en forhandler, i «The spy who loved me» og «For your eyes only» kjører han Lotus Esprit, men biljakten i sistnevnte foregår med en Citroën 2CV.

Et ikonisk bilde: Simon Templar og hans Volvo P1800
Et ikonisk bilde: Simon Templar og hans Volvo P1800

I «Octopussy» har Bond det travelt og må to ganger stjele biler som brukes i høyt tempo, en Mercedes-Benz 280 S (W108), og en knalltøff Alfa Romeo GTV6. Alfaen blir kjørt hardt, og burde kanskje vært med på denne listen. Hardt kjørt blir også en Renault 11 i Paris, samt en American LaFrance 900 brannbil i San Francisco i Moore sin siste Bond-film: Den undervurderte «A view to a kill». Det er altså mengder av biløyeblikk å ta av hvis man snakker om Roger Moore, men her er mine fem personlige favoritter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

5. Volvo P1800 «The Saint» 1962-1969

Historien bak at Roger Moore endte opp med å kjøre Volvo er velkjent. Jaguar takket nei til å utstyre serien med sin nye E-Type, og i stedet fikk man låne to P1800 fra Volvo (en for statiske bilder, og en for kjøring). Den snertne sportsbilen fikk massiv PR fra serien, som naturlig nok bidro til økt salg. Moore var også svært glad i bilen, og har i intervjuer alltid uttalt at dette er hans favorittbil fra sin karriere. «Jeg har en stor forkjærlighet for bilen, siden jeg både kjørte en selv, og brukte en i serien».

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. AMC Hornet «The man with the golden gun» (1974)

«Mannen med den gyldne pistol» er den dårligste Bond-filmen med Moore som agenten, men har en bra biljakt med en AMC Hornet og en AMC Matador, som avsluttes med et fantastisk hopp over en ødelagt bro. Horneten snurrer fullstendig rundt i luften før den lander, og stuntet ble utført i en enkelt tagning. En kjip lydeffekt ødelegger mye av stemningen, men hoppet er rått, og bilen kjempetøff. AMC hadde mye gromt i 1974, og er fortsatt dypt savnet av mange bilentusiaster.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Lotus Esprit Turbo («For your eyes only») 1981

«Kun for dine øyne» er tidenes beste James Bond-film, og i den viser også tidenes beste James Bond, at han faktisk er en kurant skuespiller. Actionscenene er frenetiske (bob-sekvensen er helt sjuk, og kostet en stuntmann livet), men de deltar ikke Lotusen i. Når filmen starter, kjører 007 en nydelig hvit Esprit Turbo, som blir sprengt i luften, slik at Bond kjører en Citroën 2CV i den påfølgende biljakten. Senere får 007 en vinrød Esprit Turbo med skistativ, men heller ikke den blir kjørt hardt.

BS 1 skiltet tilhørte egentlig sirkus-manager Billy Smart, men passet perfekt til Brett Sinclair.
BS 1 skiltet tilhørte egentlig sirkus-manager Billy Smart, men passet perfekt til Brett Sinclair.

2. Aston Martin DBS («The Persuaders») 1971-1972

Har man noensinne sett en bedre kjemi på lerretet enn den mellom Roger Moore og Tony Curtis i TV-serien «Gullguttene»? Svaret er selvsagt nei, og de to playboyene levde livets glade dager i fasjonable europeiske settinger. Curtis kjørte en Ferrari 246 GT Dino, mens Moore kjørte britisk GT, i form av en Aston Martin DBS i «Bahamas Yellow». Den stilfulle bilen ble enda mer elegant ved at Moore kjørte sin uklanderlige sofistikerte stil i den. I likhet med "The Saint" handler det ikke om et spesielt øyeblikk for bilen, men heller en helhet alle episodene sett under ett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
James Bond kommer opp på stranden i Sardinia med sin Lotus Esprit S1 i "The spy who loved me".
James Bond kommer opp på stranden i Sardinia med sin Lotus Esprit S1 i "The spy who loved me".

1. Lotus Esprit («The spy who loved me») 1977

For en hel generasjon med barn ble James Bond sin Lotus Esprit fra «Spionen som elsket meg», det mest ikoniske kjøretøyet fra deres barndom (en viss Elon Musk kjøpte undervannsversjonen fra filmen på auksjon for fire år siden). Den nye sportsbilen fra Lotus fikk massiv PR gjennom filmen, og når man i tillegg bygde om en bil for å brukes under vannet, jublet folk i kinoene.

Biljakten hvor Bond må kjempe mot en motorsyklist på Kawasaki (alle gærninger kjørte Kawasaki på syttitallet), en Ford og en supersexy helikopterpilot er fantastisk, allerede før Bond kjører over bryggekanten og ned i vannet med ordene «Can you swim?».

Det blir ikke bedre enn dette. Hvil i fred Sir Roger Moore. Du gjorde verden til et bedre sted.

Advarer mot å legge ned UP