Se hva de har funnet på med bil-lysene

Se video

Her får vi en smak av fremtiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kappløpet om å komme med ny sikkerhetsteknologi blir satsningen på billys stadig viktigere hos verdens bilprodusenter.

De siste årene har LED-lys blitt mer og mer populært, og nå skal teknologien revolusjoneres. Ihvertfall hvis vi skal tro Mercedes, som akkurat har sluppet informasjon om sin helt nye teknologi, Digital Light.

Dette er noe vi aldri har sett i bransjen tidligere. Basert på dagens LED-teknologi har nemlig Mercedes utviklet digitale lys i HD-kvalitet, med over to millioner piksler. Kort fortalt vil disse fungere som en projektor på veien!

Les også: Det norske PR-stuntet gikk verden rundt – har over 63 millioner visninger

Visualiserer skilt og symboler

Ved hjelp av sensorer og kamera skal bilen lese trafikkbildet og tilpasse lysene i ulike situasjoner. Hvis bilen for eksempel oppdager en fotgjenger langs veien i mørket, vil lysene automatisk visualisere et gangfelt – og gjøre deg oppmerksom på personen.

Digital Light skal i tillegg hjelpe deg med å holde orden på fareskilt, samt navigere deg frem på ukjente steder. Det skjer ved at pilene fra navigasjonen visualiseres rett ut på veien.

Hensikten er å holde fokus nettopp på veien. Og ettersom symboler og skilt blir synlig flere meter foran bilen, vil det trolig være en bedre løsning enn dagens head-up display – som på mange måter gjør samme jobb i forhold til navigasjon.

Les også: Mercedes E-klasse All-Terrain: Dette har de aldri gjort før

Lanseres i nær fremtid

Nyheten bygger på Mercedes sitt Multibeam-system, men får langt høyere oppløsning, slik at ulike symboler kan projiseres i god kvalitet på veien.

Nyvinningen er allerede montert i ulike testbiler – og det forventes at digital-lysene blir å finne på markedet om kun få år.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden