Her slukkes FM-nettet først: Mange steder mangler dekning

NAF og over 100 medlemmer har sammen kartlagt hvordan dekningen er i Nordland, det første fylket som skal over fra FM-radio til DAB +. Det viser at det er ganske store områder som fortsatt mangler dekningen.
NAF og over 100 medlemmer har sammen kartlagt hvordan dekningen er i Nordland, det første fylket som skal over fra FM-radio til DAB +. Det viser at det er ganske store områder som fortsatt mangler dekningen.

Over 1.000 NAF-medlemmer sjekker hvor DAB-radio fungerer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I januar braker det løs. Med mindre noe dramatisk skulle skje på oppløpssiden, vil FM-nettet i Norge i stor grad slukkes i løpet av 2017. Riktignok har enkelte krefter, med Senterpartiet i spissen, bedt om å utsette overgangen, men så langt er det lite som tyder på at de får gjennomslag.

Skal du høre på noen av de store radiokanalene, må du da ha DAB+-radio. Det vil kun være noen lokalradio-stasjoner igjen på FM-nettet etter omleggingen.

Avgjørelsen om å gå over til DAB+ har vært kontroversiell. Fortsatt er mange uenige i at dette er riktig vei å gå, men nå er det lite som tyder på at det skal skje en snuoperasjon.

Mange er spent på hvordan dekningen blir med DAB+-radio. Stadig flere steder, tunneler og veistrekninger får inn signaler. Men mange steder er det fortsatt dødt.

Les også:

Voldsom respons

Dette viser også en undersøkelse gjort av NAF og over 100 av deres medlemmer i Nordland, det første fylket som går over fra FM til DAB.

– Vi har bedt medlemmer over hele landet være med på en dugnad for å sjekke ut hvor det er dekning. Responsen har vært overraskende høy. Over 1.000 medlemmer har meldt seg på kort tid. Av disse er altså rundt 100 lokalisert i Nordland, og det er dette fylket vi har kartlagt først, forteller Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Les også: – Utskifting av bilradio koster 7.550 kroner i snitt

(Saken fortsetter under)

Nordland er det første fylket som går over fra FM til DAB. Foto: Colourbox.com
Nordland er det første fylket som går over fra FM til DAB. Foto: Colourbox.com

Best langs E6

NAF selv har også gjort egne tester, som samsvarer bra med det resultatet medlemmene har fått.

– Det er åpenbart at dekningen er best langs E6. Med unntak av en del tunneller. Forøvrig er de store byene og tettstedene godt dekket. Men jo lenger fra et sentralt sted en kommer, dess dårligere er dekningen, forteller Sødal.

Mange er spente

Resultatet av undersøkelsene, både NAFs egne og de gjort av medlemmene, vil bli sendt til NRK.

– Målet vårt er å gi dem et best mulig utgangspunkt for å ta tak i dette, for å kunne bedre dekningen der den er dårlig. Våre medlemmer har vært veldig nøyaktige med sine målinger med tanke på stedsbeskrivelse. Det er bra. Men noen vitenskapelig undersøkelse er det jo ikke. Her spiller for eksempel hvilken radio eller adapter en har brukt inn på resultatet, understreker Sødal.

Les også: 1.000 DAB-klager på to uker

Skal analysere alle fylkene

NAF selv har ingen formening om det er rett eller galt å legge om til DAB. De er første og fremst opptatt av å gjøre det beste ut av situasjonen som har oppstått.

Etterhvert skal også de andre fylkene analyseres på samme måte som en har gjort i Nordland.

De stedene der det avdekkes dårlig dekning, må det eventuelt settes opp flere sendere, om det skal bli en bedring.

– Det er god dekning

Mari Hagerup, kommunikasjonssjef i DAB Norge, synes det er bra at NAF og deres medlemmer vil kartlegge hvor god dekning det er. Men påpeker at resultatene tidvis kan være litt misvisende.

– Vår erfaring, både fra Nordland der vi har en egen hjelpetjeneste langs veien, og fra publikumstjenesten, er at ny teknologi gir utfordringer i forhold til mottak. Vi ser blant annet at flere mister radiolyd i områder langs kysten fordi de skrur inn på en kanal som ikke sender i det gitte området, sier hun.

Les også: Flest eldre kjøper ny DAB-radio

99,7 prosent dekning

Hagerup forklarer videre:

– I Nordland vil man for eksempel oppleve at kommersiell radio har dårligere dekning i områdene ut mot kysten og i områder med svært spredt bebyggelse. Akkurat slik er det også på FM.

NRKs DAB-nett har i dag 99,7 prosent befolkningsdekning og dekker langt større områder enn kommersiell radio.

Manglet jording

Deres erfaring er også at feilmonterte bilantenner er noe av forklaringen på dårlig mottak.

– NRK og P4 har allerede i dag vært på måletur sammen med NAF i Egersund-området. NAF hadde konkludert med mangelfull dekning i området etter egne tester. Det viste seg at antennen som var brukt i NAFs test ikke var jordet, og at dette var årsaken til manglende mottak. Målingene viste god dekning på aktuell strekning, understreker Hagerup.

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Personvernpolicy