Meny

Den billigste overrasker stort i test

Ny undersøklelse viser at det dyreste ikke trenger å være det beste på vindusviskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Du kan bytte viskerblader dobbelt så ofte og likevel betale mindre!

Finnes det noe mer irriterende enn dårlige vindusviskere når man er ute og kjører bil?

Film og vannstriper som ligger igjen på ruta gir ikke bare dårlig sikt. Lys fra møtende biler blir også sjenerende, når det reflekteres og brytes i disse stripene.

Mange slurver med å bytte viskere og kjører med de samme i årevis. Det kan gå både på sikkerheten, komforten og humøret løs. 

Særlig om vinteren får viskerne hard medfart, av kulde, is og salt.

Men må du kjøpe dyre viskere for å få god kvalitet? I samarbeid med NAF har TV 2 Hjelper deg testet nettopp det.

Varierer mye i pris

Dette er noen av viskerne som ble testet. Foto TV 2 Hjelper degDette er noen av viskerne som ble testet. Foto TV 2 Hjelper deg

Vindusviskerne er fra Bosch, Biltema og SWF, og koster fra 160 til 507 kroner per sett.

Bosch sine to modeller, AeroTwin Multiclip og Twinspoiler, kommer best ut i testen. Begge får karakteren «god» og presterer jevnt bra i alle kategorier. Aerotwin er aller best. Også Visioflex fra SWF gjør det bra, spesielt i sommertemperatur, og får karakteren «god».

Biltemas visker Clear Vision er testens desidert billigste. Den imponerer spesielt på slitasjestyrke og bestandighet mot UV-stråler i 20 varmegrader. På akkurat dette punktet er viskerbladet fra Biltema best i testen. Det samme gjelder prestasjonen til viskeren i samme temperaturen.

– Biltemas visker er best i sommerværet, og det vektes mest i testen. Vinterstid sliter denne viskeren mer. Alle viskerbladene i testen presterer langt dårligere i kulde enn i sommertemperatur – både når det gjelder egenskaper og slitasjestyrke, sier Andreas Handeland som er rådgiver i NAF.

Les også: Her kan du lese hele testen på NAFs hjemmeside

Nesten like gode

Andreas Handeland, NAF: - Du kan bytte dobbelt så ofte og likevel betale mindre.Andreas Handeland, NAF: - Du kan bytte dobbelt så ofte og likevel betale mindre.

Viskerne er testet grundig både rett ut av pakningen og etter 150.000 sveip over ruten.

Det som overrasker er hvor godt Biltemas billige visker klarer seg målt mot de som koster tregangeren, og ofte enda mer.

Viskeregenskapene til Biltemas clear vision er nesten like gode som vinnerens (fra Bosch), og er dette er den viskeren som tåler sollys aller best. Det er først i ti minusgrader at Biltemas (80 kroners) visker viser svakhet, (den oppnår likevel karakteren akseptabel i kulden).

Les også: Slik skifter du vindusviskere

Den dyreste vinner

Det er testens dyreste som også er vinneren. Bosch AeroTwin er enkel å montere, og viskeregenskapene er svært gode. Den er også den eneste som får karakteren god i ti minusgrader.

– Vil du ha best kvalitet, koste hva det koste vil, bør du velge Bosch, men den fra Biltema gir deg uten tvil mest visker for pengene. 

Du kan jo bytte dobbelt så ofte og likevel betale betydelig mindre enn for ett par fra Bosch, sier Handeland fra NAF. 

Les også: Hjelp - jeg klarer ikke å få av vindusviskeren

Hvor ofte?

Fra test-laboratoriet i Tyskland hvor testene ble utført. Foto: TV 2 Hjelper deg.Fra test-laboratoriet i Tyskland hvor testene ble utført. Foto: TV 2 Hjelper deg.

Et annet spørsmål er når man skal bytte vindusviskere. Her finnes det ikke noe fasitsvar.Slitasjen på vindusviskerne avhenger av hvor mye du kjører, hvor du parkerer og ikke minst vær- og føreforhold der du kjører i det daglige.

– Et godt råd er å bytte viskerbladene når de legger igjen striper av vann på frontruta, sier Handeland.– Vi mener også at dette er en jobb du enkelt kan gjøre selv i stedet for å la verkstedet gjøre det når bilen er inne til service, avslutter han.

Hele testen ser du på TV 2 Hjelper deg, torsdag klokken 20.30. 

Sjekk ut Brooms store bruktbilguide her

Motor
Populært