Politikere varsler slutt på elbiler i kollektivfeltene

Det kan bli slutt på at elbiler får suse forbi vanlige biler i kollektivfeltet. Foto: NTB scanpix
Det kan bli slutt på at elbiler får suse forbi vanlige biler i kollektivfeltet. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk som kjører elbil må være forberedt på at de neppe får kjøre i kollektivfeltet for alltid, slår stortingspolitikerne Gjermund Hagesæther (Frp) og Nikolai Astrup (H) fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elbiler er i dag fritatt for både engangsavgift og merverdiavgift, kan kjøre i kollektivfeltet og har en årsavgift på bare 420 kroner.

– Fordelen med å kjøre i kollektivfeltet kommer ikke til å eksistere i all evighet, og det bør alle som kjøper elbil være klar over, sier Høyres klimapolitiske talsmann Nikolai Astrup til Dagens Næringsliv.

Astrup understreker samtidig at fordelene for elbil-eiere skal beholdes så lenge som mulig.

I Norge når salget av elbiler stadig nye høyder. Bare i august kom det 1.736 nye slike biler på veiene, ifølge avisen. I Oslo-området er bussene utsatt for elbil-kø i kollektivfeltene.

Regjeringen har fredet elbilavgiftene i det kommende statsbudsjettet, men goder som bompengeavgift, fergepris og kollektivfeltkjøring kan endres av andre hensyn. Endringene kan bli lokale.

– Jeg anser det som usannsynlig at tilgangen til kollektivfeltet skal forsvinne i hele landet dersom man har en kort strekning utenfor Oslo som utgjør et problem, sier Astrup.

Finanspolitisk talsmann i Frp, Gjermund Hagesæther, tror det første som ryker er kjøringen i kollektivfelt og fordelen med gratis ferger.