Meny

En kaffeskvett i bilen kan koste tusenlapper

Dette kan fort bli dyrt. (Foto: ESPEN STENSRUD)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av tre søler i bilen. Er du uheldig kan tabben koste deg dyrt. Ta grep!

Det er ikke måte på hva norske bilister opplever av uflaks og uheldige hendelser i og rundt bilen.

Analyselskapet YouGov har på oppdrag fra Codan Forsikring gjennomført en større undersøkelse om norske bilføreres uflakshendelser.  

Resultatene vitner om at mat- og drikkesøl i bilen, i tillegg til at feiltanking og gjenglemte lommebøker på taket er rimelig utbredt.

Både bileiere og passasjerer ble spurt om hva som er de mest vanlige tabbene. Her kommer mat- og drikkesøl på soleklar førsteplass, for hele 29 prosent av de spurte har opplevd å grise til bilen sin innvendig uforutsett.

Å kjøre fra bensinlokket etter tanking og skader i forbindelse med lasting og lossing av bil, ligger på de neste plassene.

SKRAPE: Hele 18 prosent opplyser at de har skadet bilen ved lasting eller lossing. (Foto: Stein Inge Stølen / Autofil)

SKRAPE: Hele 18 prosent opplyser at de har skadet bilen ved lasting eller lossing. (Foto: Stein Inge Stølen / Autofil)

- I en travel hverdag er det fort gjort å være uheldig. Ikke alle forsikringer dekker søl og småskader, så det er viktig å sjekke med forsikringsselskapet når slike ting oppstår. Søler man kaffe i bilen kan det for eksempel det sette elektronikken i setevarmerne ut av spill. Dette koster gjerne et par tusen kroner å fikse, sier bilskadesjef Hanne Steffensen i Codan Forsikring.

Søler du slik at det pipler kaffe eller brus ned mellom girspaken, kan du også ødelegge kostbare styringsenheter til girkassa. Det kan fort koste deg over 5000 kroner.

Feiltanking fremdeles vanlig

Hver tiende mann i undersøkelsen innrømmer at de en gang har tanket feil drivstoff på bilen, mens bare én av tjue kvinner har gjort det samme.

Feiltanking kan gi store skader på motoren, særlig om det tankes bensin på en dieselbil. Mens diesel smører, tørker bensin ut bevegelige deler i pumper og dyser.

– Tanker du feil, så avbryt fyllingen og start for all del ikke bilen! Eventuelt stopp den umiddelbart. De største skadene oppstår nemlig hvis du starter bilen med feil drivstoff. Hvis du starter motoren og den havarerer, vil ikke forsikringen dekke skaden. Dytt bilen unna pumpen og få hjelp til å tømme tanken, presiserer Steffensen.

Det er tydelig at mye skjer når bilen skal ha drivstoff: Hver tredje spurte har glemt igjen noe på taket av bilen under tanking og kjørt av gårde. En av 10 har glemt igjen solbriller, bensinlokket eller lommebok, mens 6 prosent har glemt igjen mobilen på taket.

"Katten tisset i setet"

Undersøkelsen avslørte også flere artige tabber norske bilister har opplevd:

"At en kaktus veltet og distraherte meg, slik at jeg kjørte i grøfta."

"Kjærestens katt tisset i setet i bilen min. Det måtte vaskes og høytrykkspyles fem ganger for å få det bort! Kjørte uten passasjersete i ukesvis."

"Oppkast inn i ventilasjonen, som medførte lukt i flere år etter, selv om bilen ble "renset" av profesjonelle i etterkant."

Forsikring

Men er du av den slumsete typen, finnes det muligheter: En uflaksforsikring kan dekke plutselige og uforutsette skader, som rens av tank og veihjelp om du fyller feil drivstoff, rens av bilens interiør ved plutselig og uforutsett søl eller tap av bilnøkler.

Se tabbestatistikken:

Slik unngår du uhell:

• Skal du drikke kaffe i bilen – pass på å ha en kopp med tett lokk.

• Har du fylt feil drivstoff på tanken – ikke start bilen. Ring etter veihjelp.

• Neste gang du er ute og flyr – ta med et par flysykeposer og ha disse i bilen i tilfelle barn blir bilsyke. Våtservietter i hanskerommet er også et godt tips.

• Stress ned og ta det med ro.

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus