Vil ha en milliard til lading

MER STRØM: Elbilforeningen savner tyngre satsing i Nasjonal transportplan på ladepunkter for elbiler. Foto: Øivind Skar
MER STRØM: Elbilforeningen savner tyngre satsing i Nasjonal transportplan på ladepunkter for elbiler. Foto: Øivind Skar
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk Elbilforening savner tyngre satsing på elektriske biler i Nasjonal transportplan. De ønsker seg 40.000 nye ladepunkter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen må sette mål om flere ladestasjoner for elbiler. I dag følger ikke utbyggingen av ladeinfrastruktur det økte elbilsalget, sier Snorre Sletvold, leder av Norsk Elbilforening.

I dag er det over 11.000 elbiler på norske veier, og elbiler står for rundt tre prosent av nybilsalget. Sletvold savner derfor et eget kapittel om lading i Nasjonal transportplan, og ønsker seg årlige bevilgninger på 100 millioner kroner i tiårsperioden transportplanen gjelder for. En milliard kroner er kostnaden for cirka 40.000 nye ladepunkter.

Les også: Skrur på strømmen i EU

I Nasjonal transportplan har Regjeringen beregnet at veiutbyggingen øker det årlige CO2-utslippet med 77.000 tonn. Samtidig vil større satsing på jernbane, annen kollektivtransport og sykkel gi reduserte utslipp. I klimameldingen er det beregnet at 50.000 elbiler som erstatter ordinære biler vil gi en reduksjon på rundt 20.000 tonn CO2-ekvivalenter per år, forklarer kommunikasjonssjef Petter Haugneland i Elbilforeningen.

Elbilforeningen mener 50.000 elbiler derfor ikke er nok for å kompensere for det økte CO2-utslippet.

Les også: Den beste miljøbilen på markedet

– Først med 200.000 elbiler innen 2023 vil Regjeringen veie opp for de økte utslippene som følger veiutbygging, sier Sletvold.