Meny

SIKKERHET I BIL

– Ingen skal dø eller skades i en Volvo 2020-modell

SIKKERHET: En 2020-modell av en Volvo-bil skal ha ned mot null i skade- eller dødsrisiko, mener Volvo selv. Her V60 plug-in-hybrid, bilen selskapet hevder er deres mest teknologisk avanserte. Foto: Volvo
SIKKERHET: En 2020-modell av en Volvo-bil skal ha ned mot null i skade- eller dødsrisiko, mener Volvo selv. Her V60 plug-in-hybrid, bilen selskapet hevder er deres mest teknologisk avanserte. Foto: Volvo

Volvo har store ambisjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ingen skal dø eller skades i en Volvo 2020-modell. Det er vår visjon om bilsikkerhet som vi jobber mot og som vi tror på. Det betyr ikke at vi kommer til å unngå kollisjoner, men det skal bli færre av dem og mindre dramatiske. Men når de først skjer så skal vi beskytte menneskene i bilen så de ikke kommer til skade, sier senior teknisk sjef ved Volvos sikkerhetssenter, Lotta Jacobsson.

Hun er utdannet i biomekanikk og vet mye hvordan mennesker kan gå i stykker.

I tillegg er hun assisterende professor i bilsikkerhet ved Chalmers tekniske høgskole.

Les også: Vil ha slutt på fritak for bilbelte

Gode tall

Volvo har en lang historie på bilsikkerhet som for alvor begynte på slutten av 60-tallet. Det er denne utviklingen som gjør at de nå kan uttale seg om fremtiden. De har tall for hele perioden som viser hvordan risikoen for skade eller død på fører og passasjerer har endret seg.

Krasjet du på slutten av 60-tallet i datidens Volvo var det nesten 11 prosent sjanse for bruddskader eller dødsulykke. Med bilmodellene fra 2005 til 2009 var tallet kommet ned til under to prosent.

Derfor tror de at det skal bli null når 2020-modellene ruller ut i trafikken. Men det er forbehold. All statistikken de viser til baserer seg på biler hvor det er benyttet bilbelte.

Selv Volvo kan ikke trylle hvis føreren ikke vil samarbeide, selv om situasjonen vil bli bedre for de mest uvørne også.

– Vi har samlet inn data for 40 000 ulykker over årene og de mest interessante gjør vi svært grundige studier av, sier Jacobsson.

Les også: 4G skal gjøre bilen til en trådløs kraftpakke

Skaderisikoen ved bilkjøring har gått drastisk ned med nyere bilmodeller, ifølge Volvos tekniske sjef Lotta Jacobsson. Hun mener skaderisikoen skal ned mot 0 i 2020. Foto: Odd Richard Valmot.

Like ulykker, ulike utfall

En spesielt interessant ulykke Volvo studerte var to like store V70 Volvo-er som kolliderte I Sverige. I begge var føreren menn på omtrent samme alder, men det var 12 år mellom de to bilene.

Resultatet var typisk. I den eldste modellen fra 1997 fikk føreren alvorlige skader i brystet og ankelbrudd. I 2009-modellen fikk han smerter i nakke og skulder og skrammer på knærne.

Bilvrakene ble studert nøye i tillegg til at kollisjonen med tilsvarende bilder ble gjenskapt både fysisk i krasjlaboratoriet i Göteborg og i en datasimulasjon.

– Dette viser utviklingen som har vært på passiv sikkerhet over en tiårsperiode. På 80- og 90-tallet hadde vi også kraftige fall i skadene på grunn av beskyttelsen for sidekollisjoner og airbagene som ble introdusert, sier hun.

Jacobsson peker på at ikke all utviklingen har skjedd som en følge av at bilene er blitt sikrere. Vegene er også blitt sikrere og folk er bedre opplært i sikkerhetsfilosofi.

Les også: Dette er det beste sommerdekk-merket

Aktive systemer

Utviklingen med å bygge passiv sikkerhet inn i bilene er på langt nært ferdig.

Det er fremdeles mye som kan gjøres for å forbedre den, men det er de aktive systemene som vil være viktigst for å få frem det viktige nullskadetallet.

– Vi har ingen måte å måle den skadereduserende virkningen av aktive systemer ennå. Det er for nytt og det er mye vanskeligere enn å måle passive. Det viktigste med slike systemer er å unngå kollisjoner, men også å redusere omfanget av dem. Gjør føreren noe veldig feil er det en fordel om bilen automatisk bremser ned hastigheten om det er umulig å unngå en kollisjon. Vi har hatt systemer i fem år som griper inn og stopper bilen i moderate hastigheter om føreren ikke reagerer selv og bremser, sier hun.

Les også: NTNU-studenter bygger racerbil med vinger

To like ulykker med samme bil med 12 års modellforskjell ga helt ulikt resultat. Foto: Odd Richard Valmot.

Assistere føreren

Mye av den aktive sikkerheten som allerede finnes og som utvikles er bygget for å assistere føreren.

Sensorer basert på lasere, kameraer og radarer brukes allerede til å identifisere alt fra fotgjengere og sykelister til andre biler og elg. De kan varsle føreren om farer og i noen tilfelle gripe inn og bremse.

– Det er veldig mye mer å gjøre på dette området og vi har store planer, men jeg kan naturligvis ikke avsløre hva det er av konkurransehensyn. Vi har bare sett starten på utviklingen på sensorsiden og hvordan vi kommer til å utnytte all informasjonen om situasjonen rundt bilen i årene fremover, sier Jacobsson.

Hun peker også på at det er blitt enklere å være fører i moderne biler. Det som distraherte sjåføren tidligere gjør bilen selv.

Den holder temperaturen i kupeen, radioen stiller seg inn selv, vindusviskerne og lys opererer automatisk og den håndterer telefonsamtaler.

Mange har også ekstrautstyr som bedrer sikkerheten, som varsel for kjørefelt og automatisk avstandshåndtering til bilen foran.

Her vil det skje en rivende utvikling fremover og etter å ha vært ekstrautstyr i noen år vil det bli standardutstyr.

Les også: Disse vil endre bilavgift

Snakke sammen

Jacobsson har stor tro på en fremtid hvor bilene snakker sammen.

Biler foran kan fortelle de bak om ting i veibanen, glatt vei og andre farer de ikke kan se selv.

– Dette vil bli et stort fremskritt for bilsikkerhet, men det vil kreve et omfattende samarbeid i industrien og standardisering. Det som er nærmere i tid er en infrastruktur som kan gi informasjon til biler i nærheten. Det krever ikke et så omfattende samarbeid, sier hun.

Les også: Smale dekk skal spare drivstoff

Litt utopi

Seniorforsker Dagfinn Moe ved Sintef i Trondheim har forsket på trafikksikkerhet i en årrekke.

Han mener at selv om Volvos visjon har et snev av utopi, så er den ikke helt urealistisk, og han mener bilprodusenten skal ha ros for å være så ambisiøs.

– Det er ikke feil å strekke seg mot dette, sier han.

– Bilkjøring er i ferd med å bli noe helt annet enn hva det var på 60- og 70-tallet. Det er et paradigmeskifte i hva det vil si å kjøre bil, sier han.

Årsakene til at bilkjøring endrer seg så dramatisk, er blant annet intelligente transportsystemer (ITS) og avanserte førerstøttesystemer.

Opplysningsrådet for veitrafikken mener avgiftspolitikken fremover også bør vektlegge sikkerhet, ikke bare miljø. Foto: Truls Tunmo.

Enig med Volvo

Vilrid Femoen, næringspolitisk direktør i Opplysningsrådet for Veitrafikken, er hjertens enig med Volvo i at alderen på biler er en viktig faktor for trafikksikkerhet.

– Det burde ikke komme som en overraskelse på noen at folk skades mindre i nye enn i gamle biler. Vi mener myndighetene må ta i bruk bilavgifter for å redusere gjennomsnittsalderen på den norske bilparken. De har vedtatt vår nasjonale nullvisjon som legger til grunn et systemperspektiv og samspillet mellom trafikant, fører og kjøretøy. Til nå har avgiftspolitikken hatt hovedfokus på miljø, og nå er tiden definitivt inne for å gjøre noe med sikkerhet også, sier Femoen.

Hun tror dette kan gjøres selv innenfor en provenynøytral målsetting innen avgiftspolitikken, der man henter inn like mye penger som før.

– Vi betaler stadig mer for bruken av veiene i form av bompenger, og de bør bidra til å senke engangsavgiften. Derfor er vi skuffet over at Nasjonal transportplan ikke er mer offensive i å fremme en sikrere bilpark for å redusere dødsfall og skader i trafikken, sier hun.

Les også:

Her er en serieprodusert brenselcellebil

Vil bytte ut bilparken for å redde liv

Slik kan bilen din kjøre seg selv

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:27 Viktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42 Babe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39 Huawei spår salgssvikt i utlandet03:37 Mann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05 Bondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:51 Politiet i Hongkong vil tømme gatene for demonstranter02:09 Homoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05 Trump anklager New York Times for forræderi01:44 Dugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo01:18 Leter etter årsaken til strømbruddet i Sør-Amerika00:14 Biltrafikken øker i Kristiansand23:18 Trump anklager New York Times for forræderi22:31 Lastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27 Franske bønder og vingårder hardt rammet av uvær21:54 Tredje strake ligaseier for Rosenborg21:42 Toryer i TV-krangel om brexit-scenarioer21:39 NHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken21:19 Høiland-stunt provoserte publikum på Åråsen21:15 Væpnet ran av frisørsalong - to pågrepet på toget21:05 Boeing-sjef erkjenner feil i håndteringen av varselsystemer21:01 Netanyahu innviet Trump-bosetning20:28 Mann pågrepet etter politikerdrap i Tyskland20:14 Glimt nedkjempet bunnlaget Strømsgodset20:13 Omdiskutert utvisning ødela for Lillestrøm mot Viking20:11 Tenåring med skuddshow mot Odd20:08 Diop reddet Kristiansunds rekke uten tap19:52 Botswana åpner for elefantjakt igjen - utløser store diskusjoner19:51 Molde-seier over Ranheim19:50 Brann risikerer bot etter at supportere fyrte opp bluss19:49 34 personer drept i angrep mot to landsbyer i Nord-Nigeria18:52 Legenden Eggen hyllet og æret med statue18:41 Demonstrerte mot retur av Abbasi-familien til Afghanistan18:39 I 350 år holdt den stand mot Atlanteren. Så gravde byen et hull i sitt eget forsvarsverk18:28 Sælid fikk skuespiller-Hedda18:06 Grønn Ungdom vil innføre kvote på tre flyreiser i året18:05 Christiansen på fjerdeplass i Barcelona17:22 Espen Klouman Høiner fikk første Heddapris17:03 Sjokkrapport for kjøttelskere16:59 Human-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget15:42 Smitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr15:33 To menn tok seg inn på hotellrommet – nå er de dømt15:32 Carrie Lam ber Hongkong om unnskyldning15:31 Sarri forlater Chelsea, Juventus neste15:30 Svensk forsvarstopp tiltalt for hallikvirksomhet14:23 Mann i 70-årene alvorlig skadd i drukningsulykke i Oslofjorden14:09 Netanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05 Iran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56 Millioner rammet av strømbrudd i Sør-Amerika13:52 Charter-Svein får sommerjobb av TV 213:47 Bolighus i Finnmark er overtent13:29 Grande: Venstres målinger er «ræva»13:18 Forskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25 Skjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46 Blinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31 130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07 Middelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07 Kommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24 Norske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15 Drømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08 To menn pågrepet etter brann i Agder08:01 Hongkongs leder sier unnskyld under ny masseprotest06:19 Over 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50 Dette skjer i dag05:46 Dette skjedde i natt05:19 USA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57 Verdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24 62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22 Hovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52 Mann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31 Tsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08 Argentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49 Fly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06 – Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02 Saudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48 New York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13 15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05 Britenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48 Motorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25 Norges speidere reiser Frankrike rundt22:01 Britenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36 Tenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19 To pågrepet etter brann i Agder21:09 Avis: Pogba villig til å strike seg bort20:53 Erkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44 Ukraina snudde finalen og vant U20-VM20:29 RBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55 Poengdeling mellom Haugesund og Brann19:43 Start-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40 Front Altair-mannskap på plass i Dubai18:44 Tørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35 Eksplosjon i Damaskus18:20 Tenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10 – Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54 Beskjeden Kristoff-start i Sveits17:24 Uvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05 Amanda Knox tilbake i Italia16:42 Kokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41 Over 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34 Hjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20 Politiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken
Siste nytt
04:27SportViktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42VerdenBabe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39VerdenHuawei spår salgssvikt i utlandet03:37NorgeMann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05NorgeBondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:51VerdenPolitiet i Hongkong vil tømme gatene for demonstranter02:09NorgeHomoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05VerdenTrump anklager New York Times for forræderi01:44NorgeDugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo01:18VerdenLeter etter årsaken til strømbruddet i Sør-Amerika00:14NorgeBiltrafikken øker i Kristiansand23:18VerdenTrump anklager New York Times for forræderi22:31NorgeLastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27VerdenFranske bønder og vingårder hardt rammet av uvær21:54SportTredje strake ligaseier for Rosenborg21:42PolitikkToryer i TV-krangel om brexit-scenarioer21:39ReiseNHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken21:19SportHøiland-stunt provoserte publikum på Åråsen21:15NorgeVæpnet ran av frisørsalong - to pågrepet på toget21:05VerdenBoeing-sjef erkjenner feil i håndteringen av varselsystemer21:01PolitikkNetanyahu innviet Trump-bosetning20:28VerdenMann pågrepet etter politikerdrap i Tyskland20:14SportGlimt nedkjempet bunnlaget Strømsgodset20:13SportOmdiskutert utvisning ødela for Lillestrøm mot Viking20:11SportTenåring med skuddshow mot Odd20:08SportDiop reddet Kristiansunds rekke uten tap19:52PolitikkBotswana åpner for elefantjakt igjen - utløser store diskusjoner19:51SportMolde-seier over Ranheim19:50SportBrann risikerer bot etter at supportere fyrte opp bluss19:49Verden34 personer drept i angrep mot to landsbyer i Nord-Nigeria18:52SportLegenden Eggen hyllet og æret med statue18:41NorgeDemonstrerte mot retur av Abbasi-familien til Afghanistan18:39VerdenI 350 år holdt den stand mot Atlanteren. Så gravde byen et hull i sitt eget forsvarsverk18:28SportSælid fikk skuespiller-Hedda18:06PolitikkGrønn Ungdom vil innføre kvote på tre flyreiser i året18:05SportChristiansen på fjerdeplass i Barcelona17:22NorgeEspen Klouman Høiner fikk første Heddapris17:03Helse og livsstilSjokkrapport for kjøttelskere16:59PolitikkHuman-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget15:42NorgeSmitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr15:33SportTo menn tok seg inn på hotellrommet – nå er de dømt15:32PolitikkCarrie Lam ber Hongkong om unnskyldning15:31SportSarri forlater Chelsea, Juventus neste15:30VerdenSvensk forsvarstopp tiltalt for hallikvirksomhet14:23NorgeMann i 70-årene alvorlig skadd i drukningsulykke i Oslofjorden14:09VerdenNetanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05VerdenIran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56VerdenMillioner rammet av strømbrudd i Sør-Amerika13:52NorgeCharter-Svein får sommerjobb av TV 213:47NorgeBolighus i Finnmark er overtent13:29PolitikkGrande: Venstres målinger er «ræva»13:18NorgeForskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25NorgeSkjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46VerdenBlinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31Reise130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07VerdenMiddelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07NæringslivKommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24PengerNorske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15Helse og livsstilDrømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08NorgeTo menn pågrepet etter brann i Agder08:01VerdenHongkongs leder sier unnskyld under ny masseprotest06:19NorgeOver 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50NorgeDette skjer i dag05:46NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenUSA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57PengerVerdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24Norge62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22SportHovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52NorgeMann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31VerdenTsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08SportArgentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49VerdenFly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06Reise– Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02VerdenSaudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48VerdenNew York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13Norge15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05PolitikkBritenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48NorgeMotorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25SportNorges speidere reiser Frankrike rundt22:01PolitikkBritenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36NorgeTenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19NorgeTo pågrepet etter brann i Agder21:09SportAvis: Pogba villig til å strike seg bort20:53VerdenErkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44SportUkraina snudde finalen og vant U20-VM20:29SportRBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55SportPoengdeling mellom Haugesund og Brann19:43SportStart-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40VerdenFront Altair-mannskap på plass i Dubai18:44VerdenTørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35VerdenEksplosjon i Damaskus18:20NorgeTenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10Livet– Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54SportBeskjeden Kristoff-start i Sveits17:24VerdenUvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05VerdenAmanda Knox tilbake i Italia16:42NorgeKokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41SportOver 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34SportHjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20NorgePolitiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus