De vanligste parkeringsfeilene

Det er her det glipper: Mange sjekker ikke at billetten faktisk ER synlig i frontruta, og ender opp med et parkeringsgebyr. Men er den delvis synlig, kan det faktisk lønne seg å klage... Foto: Colourbox.com
Det er her det glipper: Mange sjekker ikke at billetten faktisk ER synlig i frontruta, og ender opp med et parkeringsgebyr. Men er den delvis synlig, kan det faktisk lønne seg å klage... Foto: Colourbox.com

Ikke synlig billett er den aller vanligste grunnen til at bilister blir ilagt parkeringsgebyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Europark, er det smarteste bilister kan gjøre for å unngå parkeringsgebyr, å legge billetten synlig. Dette er nemlig det de aller fleste tabber seg ut på.

Ikke synlig billett eller tillatelse er den aller vanligste grunnen til at bilister blir ilagt parkeringsgebyr både hos Q-park og Europark.

Mindre enn en av ti biler er regelrett feilparkert, ifølge Europark.

Visste du at strekkoden på biloblatene brukes til å skrive parkeringsgebyrer?

56 prosent av alle gebyrene

40 prosent av gebyrene som Europark skrev ut i 2012, skyldtes at gyldig p-billett ikke var synlig i frontruten, og 16 prosent skyldtes at gyldig p-tillatelse ikke var synlig.

Også hos Q-park er dette de største hovedårsakene til gebyrer: 31 prosent av gebyrene skyldtes ikke synlig billett, og åtte prosent skyldtes ikke synlig p-tillatelse. 27 prosent av gebyrene hos Q-park skyldtes utløpt billett.

Europark sier at billetten ofte kan blåse ned når bildøren smelles igjen, eller den kan havne opp-ned på dashbordet i forbifarten. Ifølge selskapet blir det da vanskelig å kontrollere parkeringstiden.

Den enkleste måten å unngå dette på, er selvsagt å sjekke hvorvidt du kan se billetten utenfra bilen, etter at alle i bilen har lukket dørene og gått ut.

En parkeringsbillettholder kan også være en god investering for å unngå slike tabbe-bøter. Det er jo svært kjedelig å måtte betale parkeringsgebyr når du egentlig har betalt for parkeringen. Parkeringsbillettholdere kommer i mange varianter, og koster fra rundt 15 kroner.

En investering vel verdt, ifølge DinSides journalist.

Også det vi klager mest på

Den store andelen gebyrer ilagt på bakgrunn av ikke synlig billett, gjenspeiles også i antallet klager som Parkeringsklagenemnda mottar.

Parkeringsklagenemnda er et uavhengig klageorgan som behandler klager på parkeringsgebyrer i Norge.

I perioden 1. januar 2011 til 28. februar 2013, har nemnda mottatt 7.877 klagesaker. Den største enkeltårsaken til disse, er ikke synlig billett eller tillatelse: 2.743 av klagesakene har dreid seg om dette.

– Dette er den vanligste årsaken til klagene vi mottar. Utfallet av klager på «Billett ikke synlig» vil variere. I saker der vi finner det sannsynliggjort at billetten ikke har vært synlig, vil det ikke bli medhold, selv om klager kan dokumentere gyldig billett i ettertid. Dersom billetten har vært delvis synlig og kan identifiseres med billetten klager sender inn, eller selskapet ikke har kunnet sannsynliggjøre at billetten ikke lå godt synlig, vil klager kunne få medhold, sier André Jansen, saksbehandler i sekretariatet for Parkeringsklagenemnda.

Det kan hjelpe å klage

Det er selvsagt ditt ansvar å passe på at billetten ligger synlig. Det betyr imidlertid ikke at det ikke er håp, dersom du har tabbet deg ut. Kanskje har billetten vært delvis synlig, eller du har et p-bevis som du rett og slett har glemt å legge fram. Da kan det lønne seg å klage på parkeringsgebyret - men for all del: Betal gebyret først, innen fristen, og klag i ettertid for å få gebyret tilbakebetalt.

Du må klage først til parkeringsselskapet, og det må gjøres innen tre uker etter gebyrileggelse. Dersom du ikke får medhold der, og du føler deg uriktig behandlet, kan du klage videre til Parkeringsklagenemnda.

Men ingen vits i å klage om du ikke oppfyller disse kravene

Ifølge Jansen i Parkeringsklagenemnda kan klager på ilagt gebyr for ikke synlig p-billett gis medhold i tilfeller der klager kan dokumentere gyldig billett i ettertid - dersom denne har et billettnummeret som har vært synlig ved ileggelsen. Dette gjelder kun ved snudd eller delvis synlig billett.

Du kan også få medhold på en klage dersom du har et kontraktsforhold med selskapet, og sender inn kopi av gyldig p-bevis i ettertid. Ifølge Jansen gis det imidlertid kun medhold ved første gangs tilfelle av skjult p-bevis.

Dette får vi parkeringsgebyr for

Dette er grunnene for ilagt parkeringsgebyr fra Europark i 2012:

  • Gyldig billett ikke synlig i frontruten: 40,32 prosent
  • Billett utløpt: 27,31 prosent
  • Gyldig p-tillatelse ikke synlig i frontruten: 16,62 prosent
  • Parkert i strid med bestemmelser for oppstilling: 5,15 prosent
  • Parkering forbudt: 2,66 prosent
  • Maks p-tid overskredet: 2,34 prosent
  • Ikke kontrollerbar billett/tillatelse: 2,17 prosent
  • Annet: 1,84 prosent
  • Gyldig p-tillatelse for forflytningshemmede ikke synlig i frontruten: 1,05 prosent
  • Parkert ved lasterampe/varelevering: 0,09 prosentStans forbudt: 0,46 prosent

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus