Nå blir dekkene smartere

Denne sensoren måler dekkets kontaktflate, og kan kalkulere hvor mye bilen din veier. (Foto: Continental)
Denne sensoren måler dekkets kontaktflate, og kan kalkulere hvor mye bilen din veier. (Foto: Continental)

Snart kan dekkene fortelle deg hvor mye bilen veier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har vel alle pakket bilen litt for full en gang, og lurt på om den er innenfor vektgrensa. Uten egen vektstasjon i oppkjørselen må vi gjøre en kvalifisert gjetning, men dette blir det kanskje snart en slutt på.

Husk også: Sjekk lufttrykket i dekkene - ikke bare når du skifter!

For en av de største dekkprodusentene, Continental, utvikler nå dekk som forteller deg vekten på kjøretøyet de er montert på. Løsningen er en videreutvikling av teknologien som selskapet kaller ContiPressureCheck, som allerede i dag kan fortelle deg dekkets trykk og temperatur.

Måler kontaktflaten

Tanken er for så vidt enkel. Sensorer vil registrere hvor stor kontaktflaten mellom dekk og underlag er, og dermed kalkulere vekten på bilen. Med i regnestykket kommer trykket i dekkene og hvordan dekkene oppfører seg når de ruller.

Mer smart dekkteknologi: Dette dekket holder orden på lufttrykket

Continental opplyser at det kun vil ta noen hundre meters kjøring før systemet kan fastslå om bilen er over vektgrensa, og om det i så fall er nødvendig å justere lufttrykket i dekkene.

Spar drivstoff

Ifølge NAF gir redusert dekktrykk økt rullemotstand, og da øker også drivstofforbruket. Et for lavt trykk, i omfanget 0,6 – 1,0 bar, innebærer at det brukes over fire prosent mer drivstoff enn ved optimalt lufttrykk.

Minikurs: Slik sjekker du lufttrykket selv

Har dekkene feil trykk, endres også dekkets egenskaper. Både bremselengde og styreegenskapene blir påvirket av dekktrykket.

Continental opplyser ikke når teknologien er klar for markedet, men siden den beskrives som "under utvikling" må man nok regne med noe ventetid.

Personvernpolicy