Sjekk bildøra - tyver kan blokkere låsen

NY METODE: Spekulative biltyver tar i bruk nye metoder for å blokkere automatiske billåser. Forsikringsbransjen advarer og anbefaler bilistene til å sjekke om bildøren faktisk er låst, selv om du har fått signal på at den er det. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
NY METODE: Spekulative biltyver tar i bruk nye metoder for å blokkere automatiske billåser. Forsikringsbransjen advarer og anbefaler bilistene til å sjekke om bildøren faktisk er låst, selv om du har fått signal på at den er det. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Biltyver som blokkerer låssystemene på nye biler, er et hyppig problem i Sverige og Danmark, men rammer også bilister i Norge. En ansatt i If Skadeforsikring ble selv rundstjålet på denne måten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyvene sitter rett i nærheten og bruker en såkalt jammer, som kan forstyrre signalene fra moderne bilnøkler, slik at bilen forblir ulåst selv om det blinker. Ifs svenske avdeling gikk tidligere i sommer ut og advarte bilister i sommertrafikken.

De sier det er naturlig at dette sprer seg også i Norge. Teknisk utreder Thor Borge i If Norge sier de ikke har noen stor erfaring med slike saker, men vet at det blir brukt her til lands.

– Det skjedde for eksempel med en av våre ansatte utenfor IKEA i Oslo. Han var helt sikker på at han hadde låst bilen, men da han kom tilbake, hadde noen stukket av med verdisakene fra bilen, sier han til NTB.

Les også: Tolv år gammel biltyv stoppet med spikermatte

Kjenn på håndtaket

Tyveriene er særlig utbredt på store parkeringsplasser, i parkeringshus og utenfor kjøpesentre. Jammeren kan stille seg inn på frekvensene til de fleste biltyper. Det beste rådet er å kjenne etter at døra er låst, eller om mulig omgå hele problemet ved å bruke nøkkelhullet.

Borge tror mange unnlater å melde inn slike tyverier, fordi de tror de har glemt å låse bilen eller mener det vil være umulig å bevise. Hvert tilfelle må derfor gjennomgås i samarbeid med politiet.

Les også: Biltyv alvorlig skadd i utforkjøring ved Nesna

I noen tilfeller kan også overvåkingsopptak både være med på å bevise at du faktisk prøvde å låse bilen - og lede til å fakke gjerningsmannen.

– Men vi vil nok være forsiktige før vi avslår utbetaling i slike saker. Man hører jo lyden av billåser hele tiden på parkeringsplasser, og jeg må innrømme selv at jeg ikke alltid ser etter om bilen låses, sier han.

Utstyr for hundrelapper

Kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF sier til NTB at han første gang hørte om slikt utstyr brukt i større omfang for fem-seks år siden her til lands, men at utstyret nok har eksistert siden de første bilene fikk fjernlås.

I en reportasje på danske TV 2 i høst fortalte politiet om en tyv som hadde kjøpt en slik jammer fra en kinesisk nettside for noen hundrelapper.

Les også: Frekk biltyv slipper ikke unna

Borge i If sier det også tilbys anti-blokkeringsutstyr til biler over nettet, men advarer mot å bruke penger på det.

– Vi samarbeider med et partnerselskap om dette og har kjøpt inn massevis av slikt utstyr for å prøve ut. Men du ender opp med noe som ikke virker, og så får du beskjed om å bruke penger på tilleggsutstyr, uten at det hjelper, sier han.

Les også:

Biltyv pågrepet etter å ha stukket av på spark

Bedre med mindre motor

Så gode er bruktbilene

Les flere artikler fra vår motorseksjon


Les flere nyheter

Personvernpolicy