«Den flyvende rumpa» klar for å ruve i luftrommet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gigantiske skipet, som er verdens største luftfartøy, nærmer seg lansering. Produsenten håper luftskipet kan brukes til bistand og frakt av varer i isolerte strøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ble fartøyet «The Airlander 10» for første gang tatt ut av hangaren i England. Luftskipet, som engelskmennene har gitt kallenavnet «den flyvende rumpa», skal nå gjennom en rekke bakketester før jomfruturen venter om noen uker dersom testene gjennomføres uten problemer.

Med sine 92 meter er luftskipet det lengste i verden, men det var lenge tvil rundt hvorvidt den massive doningen faktisk skulle bli en realitet.

Les også: Gigantisk luftskip kan endre flytransport totalt

Tiltenkt spionasje

Det var nemlig amerikanerne som i sin tid finansierte byggingen av «rumpa». Etterretningstjenesten i USA ønsket å bruke luftskipet som et spionfartøy. Tanken var at det heliumdrevne fartøyet skulle kunne sveve over krigssoner i ukesvis med svært lavt drivstoffbruk.

Så kan man spørre seg hvordan man planla å skjule en nesten 100 meter lang flyvende mastodont på himmelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansieringen tok etter hvert slutt, men utviklingen av «The Airlander 10» fortsatte ved hjelp av private investorer og tilskudd.

Les også: Kanskje reiser du slik i fremtiden?

Vil produsere flere

I dag ser det ut til at historien kan få en lykkelig slutt. «rumpa» er ute av hangaren og er nærmere lansering enn noensinne. Med en kapasitet på 80 tonn og en topphastighet på 148 kilometer i timen, er skipet nå tiltenkt en rolle som frakte- eller bistandsskip i mer isolerte strøk.

Men først må luftskipet bestå ukesvis med intensiv testing. Dersom fartøyet viser seg å være en suksess, planlegger selskapet bak, «Hybrid Air Vehicles», å produsere ytterligere tolv skip innen 2018.