10 ting du må vite om VW-skandalen

JUKSET: Volkswagen har innrømmet å ha utstyrt flere millioner biler med et jukseprogram som gjør at utslippene blir kunstig lave når bilene testes av myndighetene.
JUKSET: Volkswagen har innrømmet å ha utstyrt flere millioner biler med et jukseprogram som gjør at utslippene blir kunstig lave når bilene testes av myndighetene. Foto: Egil Nordlien HM Foto

Hva er egentlig problemet med Volkswagen-bilene? Og er det noe du må gjøre?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Volkswagens utslippsskandale har rullet over verden de siste dagene. Vi gir deg en enkel og grei innføring i hva du bør vite om utslippsjukset.

Hva handler det om?

I bunn og grunn er saken at Volkswagen har installert et jukseprogram i én av sine motorfamilier. Dette gjør at bilen selv oppdager det hvis den gjennomgår utslippstesting, og da vil bilen redusere utslippet av NOx. Testresultater viser at bilene med den aktuelle motoren slipper ut opp mot 40 ganger med NOx enn det som er tillatt i USA.

Hva er NOx?

Det er en samlebetegnelse for de kjemiske forbindelsene nitrogenmonoksid og nitrogendioksid. Dette er stoffer som dannes ved forbrenning av drivstoff, og høyere temperatur og trykk i forbrenningskammeret fører til mer NOx. Diesel selvantenner på grunn av den høye kompresjonen, mens bensinmotorer bruker tennplugger til å antenne blandingen av luft og bensin. Høyere kompresjon og temperatur i dieselmotorene gjør at de slipper ut mer NOx enn en bensinmotor.

Ifølge amerikanske EPA reagerer NOx blant annet med fuktighet og blir da små partikler som fester seg dypt i lungevevet og gir problemer med pust. Dette gjelder spesielt for de som allerede har problemer som astma.

Hvilke biler gjelder det?

På verdensbasis er det snakk om 11 millioner biler med Volkswagen-merke i grillen - pluss en del millioner biler fra konsernets andre merker (Audi, Seat og Skoda). Det er kun bilene med den såkalte EA189-motoren som er berørt av skandalen. Dette er en 2-liters dieselmotor som har vært veldig populær her til lands de siste årene. Akkurat hvor mange biler som er berørt her vites ikke enda, har sjefen for importøren uttalt til Dagens Næringsliv.

De 2-liters dieselmotorene som nå selges er en oppgradert versjon som fyller Euro 6-kravene, og på denne har det ikke blitt påvist juks.


OGSÅ BERØRT: Audi-modeller med EA189-motoren er også berørt av juksingen. Det samme gjelder konsernets andre merker.
OGSÅ BERØRT: Audi-modeller med EA189-motoren er også berørt av juksingen. Det samme gjelder konsernets andre merker.

Hvordan fungerer jukseprogrammet?

Det er uklart akkurat hvordan jukseprogrammet fungerer, men det klarer å oppdage en testsituasjon automatisk ved å sammenstille informasjon om blant annet rattstilling, hjulrotasjon og gasspådrag. Slike tester gjøres på en rullende landevei, så mens forhjulene ruller vil bakhjulene stå stille. Samtidig peker forhjulene rett frem og bevegelsene på gasspedalen er unormalt forsiktige og presise sammenlignet med en normal kjøresituasjon.

Akkurat hva programvaren gjør med motoren for å redusere utslippene er foreløpig ikke kjent. EPA har bare uttalt at programvaren økte effektiviteten til systemene som justerer utslipp.

Hvordan ble det avslørt?

En amerikansk organisasjon kalt International Council on Clean Transportation, (ICCT) gjennomførte først sine egne tester, og fant ut at utslippsnivået til VW-modellene med denne motoren var opptil 40 ganger høyere enn det var i testene. Etter at de tok med denne informasjonen til det amerikanske miljøtilsynet, EPA, og det ble verifisert fra offisielt hold var skandalen et faktum.

Er det farlig å bruke bilen?

Nei. Bilene med den aktuelle motoren vil slippe ut mer NOx enn det som er oppgitt på papiret, men det utgjør ingen risiko å kjøre med dette.

Bruker bilen mer diesel enn den skal?

Nei. Forbruk og CO2-utslipp henger direkte sammen sli kat man kan si at en bil som bruker en viss mengde diesel per mil vil slippe ut en tilsvarende mengde CO2. For NOx er ikke dette tilfelle, da dannelsen av disse gassene avhenger av trykk og temperatur. Hvor mye NOx som kommer ut av eksosrøret avgjøres også av rensesystemene som bilen har. Noen dieselbiler har blant annet et såkalt AdBlue-system som tilfører en væske i eksosen for å nøytralisere NOx-gassene.

IKKE FORBRUKSRELATERT: Mengden NOx som dannes i motoren er ikke direkte proposjonal med mengden drivstoff.
IKKE FORBRUKSRELATERT: Mengden NOx som dannes i motoren er ikke direkte proposjonal med mengden drivstoff.


Har andre merker gjort det samme?

Det er ikke funnet bevis på at andre bilfabrikker har brukt juksekode på samme måte som Volkswagen. Tyske AutoBild publiserte en artikkel hvor de hevdet at også BMW hadde jukset med noen av sine motorer, men kom senere med en rettelse som påpekte at det ikke var noen beviser for at BMW har manipulert testene.

Hvilke konsekvenser får dette?

Det har allerede fått store konsekvenser for Volkswagen, og sannsynligvis vil de bli enda større i tiden som kommer. Toppsjefen, Martin Winterkorn, trakk seg noen dager etter nyheten sprakk. I de siste dagene har også flere toppsjefer både hos Volkswagen, Audi og Porsche blitt suspendert fra sine stillinger.

Det er ventet at VW vil få en gigantbot fra amerikanske myndigheter, og i teorien kan den bli så stor som 145 milliarder kroner. Sannsynligvis vil ikke tallet bli så høyt, men bilgiganten har satt av omtrent 60 milliarder i budsjettet for å dekke utgiftene til skandalen.

Det er også varslet flere gruppesøksmål fra bileiere i USA mot Volkswagen, og disse beløpene kan bli enorme. Samtidig har salget av deres dieselbiler blitt stoppet i USA, og omdømmeskrapen alene vil sannsynligvis koste mange milliarder.

De totale konsekvensene er umulig å forutse, men det vil koste Volkswagen mange milliarder i bøter, søksmål og tapt salg før denne krisen er over.

Hva skal jeg gjøre?

Foreløpig trenger du ikke å gjøre noe som helst. Volkswagen vil etterhvert kalle inn bilene de gjelder til verksted for å fikse problemet. Dette blir imidlertid ikke gjort før de har den fulle oversikten over hvor mange og hvilke biler som er påvirket av juksingen. Dermed vil det ta en del tid før dette blir ryddet opp i.

Les også:

Denne tabben kan koste deg dyrt

Bruker bilen din mer drivstoff enn oppgitt? Nå skal det bli slutt på luretallene

De beste miljøbilene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy går til søksmål mot Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Over 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie funnet i kjeller etter ni år – ventet på dommedag12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger
Siste nytt
11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy går til søksmål mot Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerOver 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie funnet i kjeller etter ni år – ventet på dommedag12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus