Nissan vil forandre bilsetet ditt

NYE SETER: Nissan ser til NASA og verdensrommet når de nå videreutvikler bilsetet. (Foto: Nissan)
NYE SETER: Nissan ser til NASA og verdensrommet når de nå videreutvikler bilsetet. (Foto: Nissan)

Skal blant annet gjøre det mer komfortabelt med langturer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide Alle som tror det ikke krever innsats å sitte helt i ro har ikke vært på kino og sett Yoko Onos samlede verker. 80 minutter med nærbilder av rompa til folk ? Jada. Bilprodusenten Nissan har også oppdaget at sitting er kunst, og at det krever en viss kroppslig innsats å sitte lenge i bilen. Derfor har de satt seg fore å utvikle det de kaller "trøtthetsfrie seter".

Les også: Heftig på Lillestrøm

- 30 prosent reduksjon

Utgangspunktet for forskningen er at dagens tradisjonelle seter gjør føreren av bilen mer sliten og trøtt enn han eller hun behøver å være. Med de nye setene hevder Nissan det skal være mulig å redusere trøtthet og utmattelse med opptil 30 prosent. Inspirasjonen henter den japanske bilprodusenten fra NASA og verdensrommet. Nyere forskning (som det heter) viser angivelig at den optimale sitteposituren er identisk med den "nøytrale" stillingen kroppen inntar når den befinner seg i vektløs tilstand. Ved blant annet å involvere forskere fra et japansk universitet, og ved å kombinere en setesimulator med en muskulær dummy, skal Nissan ha klart å redusere belastningen på hver enkelt muskel og på skjelettet til et minimum.

Mindre muskelslitasje

Den nøytrale posituren oppnås blant annet gjennom en seterygg som gir bedre støtte til brystkassen, korsryggen og bekkenet, samtidig som puter skal distribuere kroppsvekta jevnere i setet. Forsøk med de nye setene viste blant annet at forsøkspersonene aktiverte musklene sine mindre over tid enn tidligere, noe som blant annet skal være bra for blodsirkulasjonen. Nissan planlegger å installere disse anti-trøtthetssetene i alle sine biler i framtiden, og mens du venter på framtida kan du se videoen under for å få et enda bedre innblikk i hvordan disse setene fungerer.

Personvernpolicy