Meny

Ny nettauksjon av biler

NETTAUKSJON: Svenske KVD tar med seg forretningsideen fra Sverige og starter opp nettauksjon av biler i Norge. Bildet er fra KVDs hovedkontor utenfor Göteborg. I første omgang blir det avdeling på Løren i Oslo. (Foto: Kristin Sørdal).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå starter svenskene nettauksjon av biler i Norge.

Det er det svenske firmaet KVD Kvarndammen som står bak den nye norske satsningen på nettauksjoner av biler: KVD Norge.

Fra før av driver selskapet flere bilauksjonsfirmaer i Norge, blant annet Oslo Bilauksjon og Økern Bilauksjon, men KVD Norge blir altså en egen avdeling, tilpasset norske forhold. Helt svenske priser vil det likevel ikke være, for bilene som skal auksjoneres bort er kun bruktbiler fra det norske markedet.

Se vår store guide til bruktbilkjøp!

Jobber med å få på plass samarbeidspartnere

I Norge i dag foregår salg av biler fra leasingselskaper på lukkede auksjoner inn mot bruktbilforhandlere. Leasingbiler selges altså fra leasingselskapet til bruktbilforhandleren, som så igjen selger den til privatkunder.

I Sverige har imidlertid KVD basert det meste av salget på brukte biler fra leasingfirmaer, offentlige virksomheter og andre mindre og større firmaer med egen bilpark, blant annet DNB Nor og Handelsbanken.

Vi var derfor interessert i hvordan de vil gjøre det i Norge.

Håkon Bråthen er leder for den norske KVD-satsningen. (Foto: KVD).Håkon Bråthen er leder for den norske KVD-satsningen. (Foto: KVD).

– Det er litt tidlig for meg å si noe konkret om det. Vi må være konfidensielle på dette ennå, av hensyn til våre samarbeidspartnere, sier Håkon Bråthen, sjef for KVD i Norge, til DinSide. – Men det vil være noen store og mellomstore, og noen mindre firmaer, sier Bråthen videre.

Han forteller likevel at aktuelle partnere vil være firmaer innen finans og leasing.

– I tillegg kommer vi til å åpne for salg av private biler i Norge, sier Bråthen.

Men er det trygt?

Auksjoner av biler er selvsagt ikke noe nytt fenomen; og bilauksjoner har eksistert i Norge i mange år. Det er også verdt å merke seg at alle internettbaserte auksjoner i Norge faller inn under Auksjonsloven , og at bestemmelsene i Auksjonsloven også gjelder ved nettauksjoner.

DinSide har vært med på en slik auksjon, og kunne konstatere at der var det muligheter for kupp!

Bruktbiltest

Christian Demén er testsjef på KVDs hovedkontor i Kungälv i Sverige. Han demonstrerte for DinSide hva en biltest hos KVD innebærer. (Foto: Kristin Sørdal).Christian Demén er testsjef på KVDs hovedkontor i Kungälv i Sverige. Han demonstrerte for DinSide hva en biltest hos KVD innebærer. (Foto: Kristin Sørdal).

KVD har en egen avdeling med bilmekanikere som kontrollerer alle biler som skal selges på auksjonene.

Bilen kontrolleres både under kjøring på vei, og ved inspeksjon i verksted. Alle bilene skal også leveres med en tilstandsrapport der feil og mangler skal være anmerket, og denne rapporten skal legges ut sammen med bilprospektene.

Bor du i nærheten av Oslo-området vil du også kunne dra til KVDs lokaler (som i førsteomgang er Løren i Oslo) og ta bilen i nærmere øyesyn.

Det er det likevel mange som ikke gjør, for ifølge KVD har hele 95 prosent av de svenske kundene kjøpt bilene usett.

Kan du tenke deg å kjøpe bruktbil på nettauksjon, usett? Stem i avstemmingen til høyre, eller skriv din mening i debatten nedenfor.

Oppstart i oktober/november

Oppstart er satt til månedsskiftet oktober/november, og målet for den norske driften er å omsette rundt 7.000 personbiler per år, og målet er å utvide til fire-fem anlegg på sikt.

Hva koster det å selge som privatperson?

Privatpersoner kan også selge bilen sin via KVDs norske auksjon.

Nøyaktig hva det koster er imidlertid usikkert, fordi det vil være avhengig av prisen du får for bilen din:

KVD sitt salær for å ta hånd om hele salget av din bil er 5 prosent av salgsprisen, minimum kr. 6.250 kroner og maksimum kr. 15.000 kroner.

Som introduksjonstilbud får du 6.000 kroner i rabatt på den første auksjonen. Det er du, sammen med KVDs verdivurderere, som setter en minstepris for bilen din. Bilen selges altså ikke under denne minsteprisen.

Til sammenligning reklamerer Oslo Bilauksjon akkurat nå om at de selger bilen din gratis, dersom årsavgiften for 2012 er betalt. Økern bilauksjon tar 1.000 kroner for å selge bilen din.

– Det er flere bilauksjonsfirmaer i Norge som også driver nettauksjon; hvordan skal dere hevde dere mot dem som allerede er etablerte?

– Vi føler at vi representerer en litt annen selgergruppe som sannsynligvis vil selge biler i en litt høyere prisgruppe. Betydningen for den selgergruppen i forhold til den omfattende tjenesten vi tilbyr, vil være attraktiv. Vi tar også betalt fra både selger og kjøper, dette er fordi vi er helt avhengig av å ha en helt nøytral posisjon mellom kjøper og selger - vi kan ikke ta bare betalt av den ene parten og ikke den andre, sier Bråthen til DinSide.

Les også:

De 15 beste bruktbilkjøpene
Slik unngår du bruktbilfella

Les flere motorsaker her

Motor
Populært